Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
kännuämmelg
HV Guru

|
06.07.2008 09:56:46
|
|
|
oicu kirjutas: |
.. kus põhipoint on võõrkeeles pildi sees, siis võiks küll eesti keeles kommentaari alla lisada.
... |
näide:
".. kui originaalteksti lugemisel jõuad neljanda sõnani, pead naerma hakkama" ?
olge ometi normaalsed.
Maailm ei muutu kakamaks, kui Teil mõni nali ka lugemata/arusaamatuks jääb (HV kasutajaskond on nagunii omapärasehuumorisonega)
|
|
Kommentaarid: 243 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
4 :: |
3 :: |
205 |
|
tagasi üles |
|
 |
oicu
HV kasutaja
|
06.07.2008 09:58:22
|
|
|
bigmarx kirjutas: |
Ei tunne tähti? Ei suuda kopeerimise ja pastemise asemel pildilt teksti ümber trükkida? |
tähti tunnen, kuid mul klaveril puudub vene keele layout ja klahvidel vastav markeering.
us/et layout klaveriga ei ole üldse lihtne vene keeles lauseid sisse toksida.
|
|
Kommentaarid: 9 loe/lisa |
   |
0 :: |
9 |
|
tagasi üles |
|
 |
kaspar00
HV Guru

|
06.07.2008 10:01:35
|
|
|
kasutaja Unholy võiks endale elu osta, selliste pseudoprobleemide väljamõtlemiseks vaba aega kulutada?!... no siis peab selle vaba aja väärtus ikka väga madal olema
|
|
Kommentaarid: 113 loe/lisa |
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
kännuämmelg
HV Guru

|
06.07.2008 10:03:53
|
|
|
point on selles, et naljadest arusaamiseks ei piisa lihttõlkest. vene huumorikultuuris on valitsev sõnademäng ning kahjuks seda automaattõlked ei suuda edastada.
väike näide (mu venekeelne väljendusoskus on raskelt roostes, kuid loodan, et saate aru):
jest tri vida dam:
1.dam
2. ne dam
3 dam, no ne vam
kuidas oleks selle eestikeelne, muigama ajav tõlge?
|
|
Kommentaarid: 243 loe/lisa |
   |
4 :: |
205 |
|
tagasi üles |
|
 |
bigmarx
HV Guru

|
06.07.2008 10:04:12
|
|
|
oicu kirjutas: |
bigmarx kirjutas: |
Ei tunne tähti? Ei suuda kopeerimise ja pastemise asemel pildilt teksti ümber trükkida? |
tähti tunnen, kuid mul klaveril puudub vene keele layout ja klahvidel vastav markeering.
us/et layout klaveriga ei ole üldse lihtne vene keeles lauseid sisse toksida. |
http://www.translit.ru/
_________________ "Kes naerab viimasena? Ma olen siis teie järel!" |
|
Kommentaarid: 485 loe/lisa |
   |
2 :: |
1 :: |
385 |
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
06.07.2008 10:26:25
|
|
|
vähemusvõõrkeelse teksti/pildi jne panemisel võiks autor vähemasti nõudmisel tõlkida ära ja ehk ka seletada lahti asja sisu, mitte ülbelt parastada et kui ei oska, siis ei saa teada
et ei kehtiks see ainult vene keele, vaid iga võõrkeele kohta, mis ei ole kõrge oskustasemega hv's, olgu see kasvõi hiina keel, kui sa hiinakeelse materjali üles paned
|
|
Kommentaarid: 85 loe/lisa |
   |
78 |
|
tagasi üles |
|
 |
kaspar00
HV Guru

|
06.07.2008 10:48:15
|
|
|
Piltide lisaja käitus pahasti, ei tõlkinud, seega tema postitus oli täiesti mõttetu kõigi keelt mittevaldavate inimeste jaoks, väga inetu käitumine iseenesest aga, mõttetuid postitusi tehakse foorumitesse alailma, selle järgi võttes võiks Unholy ju iga kord teha teema ja natuke halada selpuhul aga ta ei tee seda. Järelikult polnud probleem üldse mitte postituse mõttetuses, vaid vajaduses kellelegi "ära panna", (mis küll ei kukkunud kõige edukamalt välja). Kui probleem oleks olnud arusaamises, oleks antud kasutaja võinud ju oma postitusse kirjutada: "kirjutage tõlge, ma ei saa aru muidu", aga tema kirjutas hoopis lahmivas stiilis jutukese, milles nimetas kõiki debiilikuteks, kes tema seisukohta ei jaga tehes sellega sinna teemasse totaalselt sobimatu postituse ja läbustades teemat veel rohkem kui see paha inimene, kes pildi tõlkimata jättis (sest Unholy postitus, ei sisaldanud isegi mitte vaid vähesele osale arusaadavat pilti)
|
|
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mart352
HV Guru

|
06.07.2008 10:53:05
|
|
|
F1 2008 hooaeg teemas tuuakse vahest saksa keelseid artikleid ja enamasti kirjutatakse 1-2 lausega eesti keeles juurde, millest jutt käib. Isegi soome keele artiklitega on seda tehtud.
Minul poleks selle vastu midagi kui Väike pilt teemas ka vene või mõne muu keelele lisatakse tõlge. See kui keegi ütleb, et kui keelt ei mõista siis ignoreeri pilti on . Ei tea kuidas inimene siis õppima peaks kui ei kirjutata, mida mõni sõna eesti keeles tähendab? Pikapeale jääb mõni sõna ikka meelde, vaevalt vene keele oskajad üleöö keele selgeks said.
Muidugi sellised virisejad, kes kirjutavad, et vene keel piix vmt võivad ka olemata olla!
Kui tõlkes läheb nali kaduma siis võib selle juurde kirjutada või siiski üritada kuidagi nali edasi anda. Inglise keeles ja kindlasti teistest keeletes on samamoodi nalju, mida otse ringi tõlkida ei saa.
Muidugi "käega löömine" on ju alati kõige lihtsam lahendus
Mingit reeglit pole mõtet teha aga tõlke küsimise peale võiks selle kirjutada või siis kohe lisada. Kui siis teha mingi soovitus, et võõrkeelsete tekstide lisamisel, tuleb lisada vajadusel eesti keelne tõlge.
|
|
Kommentaarid: 54 loe/lisa |
   |
51 |
|
tagasi üles |
|
 |
Unholy
HV veteran

|
06.07.2008 11:26:38
|
|
|
kaspar00 kirjutas: |
kasutaja Unholy võiks endale elu osta, selliste pseudoprobleemide väljamõtlemiseks vaba aega kulutada?!... no siis peab selle vaba aja väärtus ikka väga madal olema  |
Mõned minutid mu öisest ajast ei tundu mulle elu puudumisena.
kaspar00 kirjutas: |
Piltide lisaja käitus pahasti, ei tõlkinud, seega tema postitus oli täiesti mõttetu kõigi keelt mittevaldavate inimeste jaoks, väga inetu käitumine iseenesest aga, mõttetuid postitusi tehakse foorumitesse alailma, selle järgi võttes võiks Unholy ju iga kord teha teema ja natuke halada selpuhul aga ta ei tee seda. Järelikult polnud probleem üldse mitte postituse mõttetuses, vaid vajaduses kellelegi "ära panna", (mis küll ei kukkunud kõige edukamalt välja). Kui probleem oleks olnud arusaamises, oleks antud kasutaja võinud ju oma postitusse kirjutada: "kirjutage tõlge, ma ei saa aru muidu", aga tema kirjutas hoopis lahmivas stiilis jutukese, milles nimetas kõiki debiilikuteks, kes tema seisukohta ei jaga tehes sellega sinna teemasse totaalselt sobimatu postituse ja läbustades teemat veel rohkem kui see paha inimene, kes pildi tõlkimata jättis (sest Unholy postitus, ei sisaldanud isegi mitte vaid vähesele osale arusaadavat pilti)  |
Kahjuks on sealt teemast ära kustutatud see osa kus üks kasutaja tõlget küsis ja Ihv ja mitmed veel parastama tulid, et oma viga, et ei oska.
|
|
Kommentaarid: 47 loe/lisa |
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
M00t
HV Guru

|
06.07.2008 11:27:42
|
|
|
Mart352 kirjutas: |
Minul poleks selle vastu midagi kui Väike pilt teemas ka vene või mõne muu keelele lisatakse tõlge. See kui keegi ütleb, et kui keelt ei mõista siis ignoreeri pilti on . |
täpselt. siis pole mõtet ju neid tundmatukeelseid pilte sinna pannagi
(mina õpin koolis põhikeelena inglise keelt ja teise võõrkeelena saksa keelt. kunagi pidin ka venekeelt õppima aga lasin ennast sellisesse rühma üle viia kus me saime terve tunni kaarte mängida ja muusikat kuulata )
|
|
Kommentaarid: 72 loe/lisa |
   |
68 |
|
tagasi üles |
|
 |
Priidik199
HV kasutaja

|
06.07.2008 11:31:38
|
|
|
Olen 4 aastat vene keelt õppinud, tean mõningaid üksikuid sõnu.
Seega , palun ka tõlget alla venekeelsetele lausetele/sõnadele vms. Inglise keelega on siiski teine lugu, see järjest levib üle maailma ja Eestis väga edukalt. Samas vanemad (eluaastatelt) kasutajatel võib tekkida inglise keelega probleem. Noorematel (eluaastatelt) võib tekkida vene keelega probleem.
|
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
06.07.2008 11:46:09
|
|
|
Oskan võõrkeeltest inglise, vene ja soome keelt, algtasemel ka prantsuse, saksa, rootsi ja ladina keelt. Väga kitsa sõnavara ulatuses veel hispaania, jaapani ja läti keelt. Mulle ei tekita absoluutselt mingit probleemi see, kui foorumisse postitatakse midagi teemakohast mõnes sellises keeles, mida ma üldse ei tunne. Kui mul on huvi, mida see arusaamatu tekst tähendab, tõlgin selle lihtsalt ära. Kui see ei paku piisavalt huvi, siis ma lihtsalt ignoreerin postitust. Iseenesest on sellised võõrkeelekillukesed isegi kasulikud, sest tekitavad võõrkeelte vastu huvi. Ei poolda tõlke nõudmist võõrkeelsetele tekstidele. Eriti aga olen vastu sellele, kui ainult ühes konkreetses keeles tekstid tuleks tõlkida.
|
|
Kommentaarid: 38 loe/lisa |
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Unholy
HV veteran

|
06.07.2008 11:49:25
|
|
|
Sults kirjutas: |
Oskan võõrkeeltest inglise, vene ja soome keelt, algtasemel ka prantsuse, saksa, rootsi ja ladina keelt. Väga kitsa sõnavara ulatuses veel hispaania, jaapani ja läti keelt. Mulle ei tekita absoluutselt mingit probleemi see, kui foorumisse postitatakse midagi teemakohast mõnes sellises keeles, mida ma üldse ei tunne. Kui mul on huvi, mida see arusaamatu tekst tähendab, tõlgin selle lihtsalt ära. Kui see ei paku piisavalt huvi, siis ma lihtsalt ignoreerin postitust. Iseenesest on sellised võõrkeelekillukesed isegi kasulikud, sest tekitavad võõrkeelte vastu huvi. Ei poolda tõlke nõudmist võõrkeelsetele tekstidele. Eriti aga olen vastu sellele, kui ainult ühes konkreetses keeles tekstid tuleks tõlkida. |
Kuidas tõlgib tava kasutaja ära kiriliitsas pildi peale kirjutatud teksti?
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Unholy
HV veteran

|
06.07.2008 11:55:13
|
|
|
kännuämmelg kirjutas: |
Kui eestis ei oska vene keelt 44% elanikkonnast (huvitav, kust need andmed pärit), siis palju on tegelikult inglise keele oskajaid?
|
Googelda, ajalehtedes sellised andmed olemas. Kui mõelda selle foorumi kasutajaskonna peale mis on mingi 15-30 põhiliselt siis sinna 44% tuleks liita otsa veel, 30% (Eesti võõramaalased kokku, kes kõik venekeelt räägivad aga hv.ee ei kasuta.) Ning need oskajad kes põhiliselt mingi 40-80 on ja foorumit ei kasuta, jääks 15-30 aastaste venekeele oskus vaid kuhugi 20% või vähema ligi.
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
06.07.2008 11:56:17
|
|
|
Unholy kirjutas: |
Kuidas tõlgib tava kasutaja ära kiriliitsas pildi peale kirjutatud teksti? |
Toksib selle temale arusaamatu teksti sisse mõnda vabasse online translatorisse.
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Unholy
HV veteran

|
06.07.2008 11:57:29
|
|
|
Sults kirjutas: |
Kuidas tõlgib tava kasutaja ära kiriliitsas pildi peale kirjutatud teksti? |
Toksib selle temale arusaamatu teksti sisse mõnda vabasse online translatorisse. |
Enamusel pole kiriliitsa klaviatuuri.
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
06.07.2008 11:58:48
|
|
|
Sults, sobikski just tõlkimine nõudmisel, ehk kui keegi kasutaja teemas peale postitust näiteks soovib tõlget
kui keegi ei nõua, siis on kõik hästi
|
|
   |
78 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mart352
HV Guru

|
06.07.2008 11:59:27
|
|
|
Enamusel pole kiriliitsa klaviatuuri. |
No polegi vaja seda. Osadel translaatoritel on vene tähestik olemas, kliki ainult hiirega õigele tähele.
|
|
   |
51 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
06.07.2008 12:01:21
|
|
|
Saab ju kasutada ekraaniklaviatuuri, nt
http://ourworld.compuserve.com/homepages/paulGor/screen_e.htm
Edit:
Ka mina õppisin mitu aastat koolis vene keelt ja ei saanud suurt midagi aru õpikutekstist väljapoole jäävast jutust. Enne ei hakanudki aru saama, kui tekkis huvi teatavstest venekeelsetest tekstidest aru saamiseks. Kui tuli huvi, paranes ka keeleoskus järsult. Sellise suhtumisega, et tõlkige mulle ära!, ei tulegi oskust. Kui on huvi, tõlgi ise!
viimati muutis Sults 06.07.2008 12:10:37, muudetud 1 kord |
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
06.07.2008 12:08:45
|
|
|
või siis character map
või paigaldad arvutisse vene keele ja kasutad opsysi enda ekraanipealset klaviatuuri
too viimane link on samas suht hea
|
|
   |
78 |
|
tagasi üles |
|
 |
Unholy
HV veteran

|
06.07.2008 12:09:46
|
|
|
Normaalne inimene niipalju vaeva ei viitsi näha, normaalsem oleks ikka, et kuna venekeelse konteksti postitamisel see isik nagunii oskab vene keelt, tõlgib ta teiste jaoks selle ära ka ikka.
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
M00t
HV Guru

|
06.07.2008 12:10:43
|
|
|
miks tekidata venekeelega endale niipalju jama (igast klaviatuurid ja tõlkimised jne.) pole lihtsalt vaja panna venekeelseid pilte, nii on kõigil lihtsam
|
|
Kommentaarid: 72 loe/lisa |
   |
68 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mart352
HV Guru

|
06.07.2008 12:13:26
|
|
|
lu1de kirjutas: |
miks tekidata venekeelega endale niipalju jama (igast klaviatuurid ja tõlkimised jne.) pole lihtsalt vaja panna venekeelseid pilte, nii on kõigil lihtsam  |
Aga milleks üldse naljakaid pilte otsida ja postitada? Ärme neid ka üldse pane. Nii veel lihtsam
bullshit
|
|
   |
51 |
|
tagasi üles |
|
 |
kaspar00
HV Guru

|
06.07.2008 12:16:15
|
|
|
asi ei ole ju praegu arusaamises või tõlkimise keerukuses vaid mõttemaailmas, mis mingil arusaamatul põhjusel sisaldab kohutavat hirmu teatud keele ees. Olen raudselt igasugu tõlgete poolt, kuid marurahvuslus on äärmiselt vastik nähtus mis iganes rahva poolt
|
|
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
julmu
HV kasutaja

|
06.07.2008 12:18:26
|
|
|
Tegelikult võiks teha kohustuslikuks kõikidele piltidele ja videotele selgitava teksti lisamise.
Näiteks see pilt siin: https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?p=4483068#4483068
Ma oleks päev otsa nuputanud, kus point on, kui seda poleks kohe lahti seletatud.
Õppekavades meil ju pole sees kodutehnika idenfitseerimist ja nende tööpõhimõtete tundmaõppimist.
Ma olen kindel, et suurem osa eestlastest pole kunagi sellist asja näinudki, ja ei saagi seetõttu aru saada, miks see pilt naljakas on.
Pealegi aitaks see nägemispuudega hinnavaatlejaid, kes kasutavad ekraanilugejaid, ja oleks kooskõlas veebilehtede käideldavuse põhimõttega, et igal visuaalsel elemendil peaks olema selgitustekst.
viimati muutis julmu 06.07.2008 12:22:34, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|