Milleks üldse kaevata, võiks ju õhukaabliga optikat paigaldada. Nagu Jaapanis näiteks. Tunduvalt odavam tuleks, ma arvan.
Jup, tõesti võiks teha nagu jaapanis
Spoiler
Kas neil pole need kaablid enamasti seal postide otsas hoopis teistel põhjustel? Maavärinad ja muu taoline mis maapinda liigutab siia sinna.
Janis kirjutas:
Ei saa ka sellest aru, kuidas mingi internetiühendus kinnisvara väärtust nii mõjutab, et kindlasti ära tasuks vms... Keskmisel kinnisvaraostjal on täiesti savi optikast.
15k otsa selle eest et fiiber majas on ilmselge liialdus. Aga samas müüa vms on küll kergem. Neid ostjaid piisavalt, kes ongi nõus vaid kolima sinna, kus on kiire netiühendus
Kahjuks 15K on täiesti võimalik väljaminek kliendile optika majja vedamiseks.
KillFrenzy kirjutas:
Ma saan aru kui inimene shoppab uut maja omale, siis kahes sarnases arenduses on üks dialupiga ja teine optikaga.
Aga vana eramu nõmmel, keda tõesti kotib mis internet seal on. Ilmselt viimane asi midagi potentsiaalne ostja vaatab nõmmele eramut ostes.
Maja põleb maha, saad kindlustuse käest 15k€ rohkem? Ei
Kui maja maha põleb, siis jääb tema optiline ühendus alles, ta ei pea uuesti liituma. Kindlustatakse maja, mitte kommunikatsioone või krunti.
Lammutamise peale tuleb 5-10 aasta pärast vast mõelda ehk
No siis (10+ aastat) on naguinii juba paras aeg uus suurem remont ette võtta...
KillFrenzy kirjutas:
Täpselt nii ongi, kiirem internet ja kinnisvara väärtus +15k€
Ära naera midagi, aga paljude potensiaalsete ostjate jaoks nii ka paraku on. _________________ ...life is random...so am I...
So, there is a fan. Time to grab your sh*t, gentlemen!
No kui ma maja ostma hakkaks, siis oleks optika ikkagi väga kõva argument _________________ This message was sent from space using stargate
Inimene on troopiline AHV Aga kes on naine? Valge on ka inimene !
"Vaese inimese juttu räägid. Kui tundub kallis, siis on see kellelegi teisele mõeldud"
Uut maja ostes oleks plussiks küll, aga ilma optikata muidu korraliku asja vast välja ei praagiks.
Aga isiklikult kui vana maja nõmmele hakkaks ostma siis oleks optika suht viimane asi.
Kui maja müüa pole plaanis siis suva mis selle "väärtus" on.
Kui plaanis müüa siis pole jälle mõtet sellist raha sisse taguda.
Võtsin Nõmmel Telia optika pakkumise, 15 tuhat EUR. Ikka natuke rohkem, kui paar EUR. Praegu on ainult vasega 12/1 võimalik.
Nii, aga kas sa oleksid nõus maksma oma ühenduse eest x2 kui optika sees, või maksad samapalju kui praegu 50se ühenduse eest?
Kui teine variant, siis miks peaks keegi oma raha eest sulle optika tuppa vedama?
Kuna sul on ainult 12/1 võimalik, siis keskjaam on lihtsalt sigakaugel.
Kuigi praegu vaatasin erinevaid Nõmme aadresse ning mulle tundub et seal on VDSL võrk. Kas sinu 12/1 põhjus pole äkki mitte lihtsalt antiikse seadme omamises?
Või millises nõmme osas on 12/1 üle vase?
Nõmme on nö miljööväärtuslik piirkond, majad pole niikuinii odavad. Sarnane seis näiteks Tabasalu või Ilmatsalu piirkonnaga, seal piirkondi kus on kõik kommunikatsioonid olemas ja on kohti kus pole peale vee ja elektri midagi. Kõik ilusad kallid karbid.
Kuhu maja ostaksid, kas sinna kus on fiiber sees, või sinna kus on ülekoormatud raadiolahendused 4G või muude linkide näol?
Siin on trikiga küsimus, kui sa ütled, et "mina isiklikult fiibri järgi maja ei valiks" siis mida me siin kõik ühehäälselt nõuame tasuta kidu tuppa kui see oluline pole.
Kalli maja müügi korral on fiibri olemasolu igal juhul väärtust tõstev, isegi nii tõstev, et kuulutuste portaalides lisatakse see lisaväärtusena.
15k on väga lihtne hinna sisse ära peita kui samasugust maja kõrval mingi odavama hinnaga võrrelda pole.
Fiibrisse investeerimine võib olla sama oluline kui vahetada majal uksi, aknaid, katust jms.
Fiibrisse investeerimine võib olla sama oluline kui vahetada majal uksi, aknaid, katust jms.
Või autot
30k€ auto liisimine on iseenesest mõistetav tegevus ning seda veel iga 3-5a tagant. Ühekordselt 15k€ (mis on tähendab väga pikka vedamist) on jällegi absurdselt kõrge kulutus....
Prioriteedid on asja nimi.
Keegi ei keela ju otseselt kulusid jagada.
1. ei vea sa nagunii ühte kiudu vaid 16-40 kiulise kaabli. Siis pakud naabermajadele võimalust ennast sinu paigaldatud kiu külge ühendamist.
Või autot
30k€ auto liisimine on iseenesest mõistetav tegevus ning seda veel iga 3-5a tagant. Ühekordselt 15k€ (mis on tähendab väga pikka vedamist) on jällegi absurdselt kõrge kulutus....
1. ei vea sa nagunii ühte kiudu vaid 16-40 kiulise kaabli. Siis pakud naabermajadele võimalust ennast sinu paigaldatud kiu külge ühendamist.
Just nii see ongi, sellepärast ei olegi need hajali majad ka Telia prioriteet nr1. oma kulul kaabli vedamiseks, investeering on ülipika tasuvusajaga. võibolla jah, see 99€ Gigabit muudaks midagi aga narr oleks sellega mingeid siduvuslepinguid tegema hakata, et tasuvust tõsta.
võrgu renoveerimise vajaduse korral, miks mitte.
Või autot
Just nii see ongi, sellepärast ei olegi need hajali majad ka Telia prioriteet nr1. oma kulul kaabli vedamiseks, investeering on ülipika tasuvusajaga. võibolla jah, see 99€ Gigabit muudaks midagi aga narr oleks sellega mingeid siduvuslepinguid tegema hakata, et tasuvust tõsta.
võrgu renoveerimise vajaduse korral, miks mitte.
5G-Ühiskond, 5G-Riik, 5G-elanikud ei vaja mingeid valguskaableid, eriti kui seda peab ootama 10-15 aastat.
Mine ja loe mida Sinu Ülemus Toivo Praakel kirjutas - optimistlik on 4-7 aastat, pessimistlik mitu korda kauem ootamisaeg enne kui valguskaabel kätte jõuab.
Nii, et mingi 5 aasta pärast näitatakse valguskaablit 5G-Eesti 5G-inimestele Eesti Rahva Muuseumis ning sinna on pandud ka indrekp pilt - kui Viimane Mohikaanlane kes viskus džotile, et oma elu hinnaga viimast valguskaablit päästa Muuseumisse viimise eest.
Kui ei usu, siis vaata pilti ja siis vaata-kuula hoolega mida Nokia tegelane räägib ja näitab Pte-5G ning 5G hädavajalikkuse kohta kohe, nüüd ja praegu.
A. Pilt; siis Link Pre-5G linnadest:, kiirus siis mitu-setu Gigabitti...
http://www.lightpointe.com/
B. Ja nüüd siis Nokia video - vaata kas julged vaadata jja kui on Pretensioone, siis pead Nokiasse kaebama minema...
C. Ning kõige lõpuks - puudub igasugune vajadus oodata 10 aastat kuna varsti on ka Eestis juba müügis Pre-5G telefonid, kasvõi Sony omad, kiirusega 1Gbit/s.
Järgmises videos on siis Inglismaal toimunud katsetus: EE ja Sony Pre-5G telefon:
Vaata - kui Telia lubab vaadata ja ei vallanda sind selle vaatamise eest:
EE NETWORK: Demonstrating the Sony Xperia XZ Premium's Gigabit Download Speeds
Või autot
Telia võtab sellel juhul iga kiupaari eest 15K raha. Sellepärast, et võib. See kaablitõmbamine pole neil üldiselt reaalsete kulutustega seotud. Kui ma küsisin neilt, et mis need lisakulutused olid, et 300€ töö eest küsiti 1000€, siis nad isegi ei vastanud sellele.
Aga ma krt ei teadnudki et ma 75 aastane vanamutt olen
See mis sina oled või mitte ei ole tähtis ega muuda fakti, et enamikel juhtudel elavad paneelikate väikestes korterites pensionärid kes seda gigakiiret optilist ei vaja või siis vähemjõukamad pered kes üldjuhul seda ei saa lubada - ometigist veeti neile optiline tasuta tuppa välja. Tegelt oleks tore mingit muhedat statistikat saada sellist kus võetaks nõukaajal ehitatud paneelikad ehk need kus vask optilise vastu vahetati ja kus vähemalt 50+ korterit ning siis uuriks, et kuipaljud nendest kasutavad üldse netti ja kuipaljud kasutavad sellist kiirust millejaoks optiline juba vajalik on.
Need edukamad kellel palk 2000+ eura käden üldiselt mingis vanas amortiseerund maja korteris ei ela - taolised pigem elavad siis jahh nendes uutes kortermajades kus juba optiline sees mis pandi ajal klui ehitati mis on ka loogiline või siis eramajas.
ThedEviL kirjutas:
Kas need kes praegu kõige rohkem lärmavad, võtaksid omale 1gbit ühenduse? Kindlasti mitte.
Lärmavad need kes on 10 aastat oodanud, et optilise võrk laieneks, et ilma 15 tonni peaks maksma. Teatud maalt võiks olla prioriteet mitte pakkuda käputäiele mingit uhket numbrit mida telekas laia lõuaga reklaamida vaid pakkuda suuremale kasutajabaasile ajakohaseid kiirusi taskukohase tasu eest.
ThedEviL kirjutas:
Klassikaliselt ADSL ja VDSL võrgu asendamine fiibri vastu raha juurde ei too, kuna tarbija võtab lihtsalt sama "aeglase" paketi odavamalt. Äärmisel juhul võetakse sama hinnaga kiirem pakett.
Esiteks vase asendamine fiibriga võib tähendada seda, et praegune klient kes aastaid sada aastat maas olnud vasekaabli eest suurt tasu maksnud ei lähe ükspäev minema. Teiseks - kuidas toob raha juurde see kui kortermajades viidi kõigile optiline tuppa aga ühest silmast pime nuputlefoni kasutav vanamutt kes päevad läbi kiiktoolis kiigub netiteenust üldse ei kasuta või siis paremal juhul seesama olukord kus lihtsalt sama rahaeest saadakse kiirem nett aga kiiremat ja kallimat paketti ei võeta? Jutt ei käi loomulikult uusarendustest kus fiiber oligi mõistlikum ja odavam algusest peale.
enamikel juhtudel elavad paneelikate väikestes korterites pensionärid kes seda gigakiiret optilist ei vaja või siis vähemjõukamad pered kes üldjuhul seda ei saa lubada /--/
Need edukamad kellel palk 2000+ eura käden üldiselt mingis vanas amortiseerund maja korteris ei ela /--/ Teatud maalt võiks olla prioriteet mitte pakkuda käputäiele mingit uhket numbrit mida telekas laia lõuaga reklaamida vaid pakkuda suuremale kasutajabaasile ajakohaseid kiirusi taskukohase tasu eest.
Saan ma õigesti aru, et kõigepealt sa vaidled, et suurelamurajoonides elavad inimesed on vaesed, edutud ja ei vaja optikat, optikat vajavad need, kellel on palk 2000+ neto. Ja siis väidad, et alamgrupp, kellel on 1) palk 2000+ neto ning 2) kes väga palavalt ja pikisilmi ootavad ja vajavad kiiremat ühendust, kuid 3) kes sellest hoolimata ei ole millegipärast ei suutnud endale paremat ühendust 10 aasta jooksul lasta koju vedada või hankida endale elamine piirkonda, kus parem ühendus võimalik on - kujutavad endast esimesest grupist "suuremat kasutajabaasi"?
Mees, kas sa üldse tead, kui suur protsent Eestis elavatest inimestest saab palka üle 2000+ neto? Ei, ma ei palunud sul sinu sugulaste ja sõprade seas küsitlust teha. Lihtsalt tutvu statistikaga, need numbrid on avalikud...
Auron kirjutas:
Esiteks vase asendamine fiibriga võib tähendada seda, et praegune klient kes aastaid sada aastat maas olnud vasekaabli eest suurt tasu maksnud ei lähe ükspäev minema. Teiseks - kuidas toob raha juurde see kui kortermajades viidi kõigile optiline tuppa aga ühest silmast pime nuputlefoni kasutav vanamutt kes päevad läbi kiiktoolis kiigub netiteenust üldse ei kasuta või siis paremal juhul seesama olukord kus lihtsalt sama rahaeest saadakse kiirem nett aga kiiremat ja kallimat paketti ei võeta? Jutt ei käi loomulikult uusarendustest kus fiiber oligi mõistlikum ja odavam algusest peale.
Esiteks: kuhu tal minna on? Kui seal peale Telia vase midagi muud ei ole. Kui oleks, siis ta oleks juba üsna ilmselt läinud juba, eks?
Teiseks, kui sa küsid, kui suur hulk nendest kortermajade penskaritest kasutab netti, siis vastus on: ilmselt kõik, isegi kui nad sellest aru ei saa... juhul kui nad on Telia TV kliendid... ja kuna TV tarbimiseks peab neil nagunii netiühendus olema, siis on Telial seda ilmselt odavam pakkuda üle fiibri kui üle vase. Ja kindlasti on odavam üleval pidada homogeenset võrku kui paralleelselt mõlemat juhuks kui 25% elanikest ikkagi ei olegi ühest silmast pimedad vanamutid ja ilgelt soovivad kiiremat internetiühendust.
Või autot
Telia võtab sellel juhul iga kiupaari eest 15K raha. Sellepärast, et võib. See kaablitõmbamine pole neil üldiselt reaalsete kulutustega seotud. Kui ma küsisin neilt, et mis need lisakulutused olid, et 300€ töö eest küsiti 1000€, siis nad isegi ei vastanud sellele.
Minuteada Telial liitumistasu ei ole:
https://www.telia.ee/partnerile/ehitajale-maaomanikule/tehnilised-tingimused
45eur eest saad tehnilised tingimused mille alusel võid ise lasta töö ära kellel iganes soovid, Telia ei küsi 15000eur.
Peale võrgu valmidust tuleb TASUTA tehnik ja ühendab ONT seadme sinu valduses koos ruuteriga kui soovid.
See teema on läbi käinud, seega otsing aitab ja pikemalt pole mõtet siin alateemas sellel peatuda.
Gigabit on saavutatud ja saavutatav ning need 40000 ei ole pensionärid. Isegi see peaks märku andma, et siin foorumis on juba 2-3 reaalset kasutajat kes selle testiks või ka kasutamiseks omale tellisid. Tõsi see ei ole igale mehele pidevalt kasutamiseks taskukohane. Oluline, et pakkumisel on ja vajadusel saab.
Ei tea kas vingumisest oli kasu, aga täna laekus info, et lähiajal(päevil) hakkavad mulle ja mõnele majale veel fiibrit tuppa tooma.
Ehk siis ainukesed piirkonnas, kes adsl peal olid, lähevad ainukesena fiibri peale.
Poleeee paha...
netcat, ei ma ei väida, et suurelamurajoonides inimesed oleks edutud lollid vaid, et nendes kohtades elavad oluliselt suuremas kontsentratsioonis vähemjõukamad ja pensionärid kes kas ei kasuta netti kuna pole arvutitki ja skilli seda kasutada kuna Stalin veel elas kui nemad sündisid või siis pole neil tarvidust selle va eriti kiire ja kallima interneeduse järgi. Ilmselge on see, et jõukam inimene on tihtipeale suurem emotsiooniline ostja "olen niikõva pauk, et võtan aint kõige kõigema".
Mis puutub rikkamatesse inimestesse siis ka nemad saavad aru, et loomulik on maksta kuutasu ja liitumist ja kõike seda mis seotud kaabli vedamisega oma krundil jne. Taksoga sõidad siis oleks ju imelik kui taksojuht ütleks, et osta kõigepealt tal paak kütsi täis ja siis maksa veel ka sõidu eest.
Teisaks mis puudutab seda, et kuhu inimesel minna on - vaata selle asjaga on sedasi, et pissed off inimene võib ka sama tasu eest minna samalaadse teenusega konkurendi juurde lihtsalt põhimõtte pärast. Lisaks pettununa räägib ta kõigile tuttavatele, et see va Telia ikka igavene siga virma ja ärge sealt teenust ostke ehk siis suures plaanis pole selline asi kindlasti Telia huvides. Ehk siis tegelt ikka see, et räme mugavus on tekkind monopoolsel firmal.
Kõik need jutud 300 000 aadressini ehk siis koduni ulatuvast gigabitisest internetist ajavad ausalt öeldes oksele, kui näiteks Tallinnas Lasnamäe tiheassustusrajooni südameski suudetakse paljudes majades pakkuda vaid läbi vaskkaabli tulevat 20/5 ühendust. Siit ka üks põhjusi, miks STV selles Tallinna piirkonnas endiselt nii populaarne on, sest nemad suudavad seal tõesti seni ainsana kõigile soovijaile kiiret, ehkki mitte küll veel gigabitist aga see eest vägagi taskukohaste hindadega internetti pakkuda samas pidevalt paljasõnalisi eneskiitusest pakatavaid pressiteateid avaldamata.
Auron kirjutas:
netcat, ei ma ei väida, et suurelamurajoonides inimesed oleks edutud lollid vaid, et nendes kohtades elavad oluliselt suuremas kontsentratsioonis vähemjõukamad ja pensionärid kes kas ei kasuta netti kuna pole arvutitki ja skilli seda kasutada kuna Stalin veel elas kui nemad sündisid või siis pole neil tarvidust selle va eriti kiire ja kallima interneeduse järgi. Ilmselge on see, et jõukam inimene on tihtipeale suurem emotsiooniline ostja "olen niikõva pauk, et võtan aint kõige kõigema".
Tahaks selle peale teatada, et olen juhtumisi ka ise suurelamurajoonis elav 60+ pensionär nagu mu enamus siinseid sõpru ja tuttavaidki ning kõigil meil on juhtumisi üsnagi korralikud arvutid, paljudel veel lisaks ka keskmisest tublisti toekamad nutitelefonid, -telerid jms. ning kiire internet pole meie jaoks kohe kindlasti mingi needus, millega me midagi teha ei oskaks. Seega Su jutt pole ausalt öeldes kassikakatki väärt vaid lihtsalt näide ühe ilmselt noore inimese ülekeevast ülemeelikusest, kui mitte öelda lihtsalt elukogenematusest ja rumalusest ning jääb vaid loota, et aeg need Su väiksed vead kunagi parandab, sest eks saa ju Sinagi kord vanaks ja ei tahaks uskuda, et Sa siis sedasi tahaksid elada nagu seda tänaseid vanainimesi arvad elavat!
Üritan kommentaare mõista aga eks see keeruline ole.
Telia võrk, levipiirkond ja kliendid on pisut erinevad konkurentide omadest. Kui Starman ja STV jms. on enamasti AINULT suurasulates ja suurtes majades siis Telia investeerib samal ajal ja laiendab võrgu nii nendes piirkondades kui ka eramutes ning õhu kaudu ka haja asustuses.
Seega ma pean normaalseks seda, et Nõmmel, kesklinnas või maal ja metsas on kohti kus saab vaid 4G internetti või 12/1 ADSL internetti...VDSLi või korrusmaja. Aga on kohti kus on juba tehtud majad GPON fiibri peale, enam pole see mingi 1% vaid pisut rohkem. Elan ka pisut väiksemas maakohas ja saan kahel aadressil vaid 60/10 VDSL võimelist ühendust aga pole suurt millestki ilma veel jäänud. Olen kõik varasemad kiirused alates dialupst, isdnist, gprsist jms. üle elanud ja pole ka veel siit ilmast selle pärast lahkunud.
Panustan ka tuleviku peale, et kunagi saabub fiiber operaatori kulul siiamaale, seni vaatan, kui kitsaks läheb, loksutan ise rahakotiluuke.
Mees, kas sa üldse tead, kui suur protsent Eestis elavatest inimestest saab palka üle 2000+ neto? Ei, ma ei palunud sul sinu sugulaste ja sõprade seas küsitlust teha. Lihtsalt tutvu statistikaga, need numbrid on avalikud...
Hakkasin mõtlema - viimati soovitati mul oma kuludega lasta valguskaabel kortermajja vedada. Ütleme, et ma teengi nii. Kas siis on nii, et Telia hakkab minupoolt kinnimaktud kaablipeal siis ülejäänud soovijatele majas teneust pakkuma? Ilma, et teised peaksid kaablivedamist kinni taguma?
Pead majas allkirju koguma ja saad palju odavamalt kui mitte tasuta.
Tean et Võrust väljas suvila/elumaja rajoonis nii tehti ja tulebki optika kõigile koju . Praegu seal ADSL _________________ ¯\_(ツ)_/¯
Hakkasin mõtlema - viimati soovitati mul oma kuludega lasta valguskaabel kortermajja vedada. Ütleme, et ma teengi nii. Kas siis on nii, et Telia hakkab minupoolt kinnimaktud kaablipeal siis ülejäänud soovijatele majas teneust pakkuma? Ilma, et teised peaksid kaablivedamist kinni taguma?
Pm jah. Sp tasuks naabritega kompromiss enne leida _________________ This message was sent from space using stargate
Inimene on troopiline AHV Aga kes on naine? Valge on ka inimene !
"Vaese inimese juttu räägid. Kui tundub kallis, siis on see kellelegi teisele mõeldud"
Osiris, ei hakka, telia ei taha su kaablist midagi teada, see jääb sinule.
Päris nii see ikka ei ole. Telia omaks jääb kaabli jupp mis viib keskjaamast keldrisse või krundi piirini, sinu omaks saab see kaablijupp, mis sellest edasi korterisse tuleb.
Ega sul eriti sõnaõigust ei saa olema, mida Telia oma kaabliosaga peale hakkab või mitu kiudu ta sinna maha paneb. Aga kaabel ise on niikuinii kõige odavam osa kogu projektis.
sukelduja, see oleneb ikka situatsioonist. Kui telia ütleb sinu liitumis punktiks on see koht ja tellid kaabli paneku, siis jääb see kaabel alates sealt sulle ja sinu vastutada.
Mulle kuulub 360m 72kiuga ja 200m 4 kiuga kaablit. Telia ei taha neist midagi teada, kui internet katki on, ja liitumispunktis ehk 360m kaugusel kapis kõik korras, siis on see minu mure.
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.