Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Tanel
HV Guru

|
17.12.2013 20:56:59
Sõnavabadus vs. (anonüümsete) kommentaaride teema - täna ETV saade Vabariigi Kodanikud kell 20.05 |
|
|
Keda vähegi huvitab sõnavabadus Euroopas vs. (anonüümsete) kommentaaride teema (see puudutab üldisemalt ka HinnaVaatluse foorumit), siis vaadake tänast ETV Vabariigi Kodanikud saadet.
Saate algus kell 20.05.
http://etv.err.ee/index.php?0559312#.Uq_ojPRdVQ4
tsitaat: |
Arutame netikommetaariumide üle. Kas anonüümsusel on väärtus ja kas kommentaariumid kannavad vaba arvamusplatsi rolli või jäävad sageli pelgalt sõimu ning solvangute kontrollimatu levitamise keskkonnaks? Stuudios on Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvald, advokaat Karmen Turk, Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam ja ühiskonnateadlane ning kolumnist Iivi Anna Masso. |
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
Kommentaarid: 469 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
12 :: |
7 :: |
359 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
359 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
17.12.2013 21:12:27
|
|
|
Krt ma ei saa seda vaadata. Tädi Ivi hakkab rääkima kohe esimese asjana, et ta ei suuda lugeda kommentaare kuna toon ei sobi. Nagu kommentaaride lugemine on kohustuslik... sinna satub ikka teatud kontingent.
_________________ People have been calling for a month and we've been sold out for a week or so.
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
5 :: |
1 :: |
79 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
359 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
17.12.2013 21:19:36
|
|
|
oeh...iisraeli eriteenistus toodi juba mängu
Kommentaariumi probleem on juba selles nimes: kommentaarium.
Kui kunagi oleks loodud näiteks nupuke "Arvamuste nurgake artikli kohta" siis võiks olla asjad teises suunas areneda.
Edit: OEH, kas nüüd peab iga delfi artikli all olevas "kommentaariumis" hakkama tööle moderaator kes seal reaalajas asja korraldab ja debatte modereerib ning annab sõnajärjekorda? Selline tunne, et need inimesed seal saates ei saa mitte millestki aru mida nad üritavad selgeks teha.
viimati muutis Sold OUT 17.12.2013 21:28:50, muudetud 1 kord |
|
   |
79 |
|
tagasi üles |
|
 |
Max Powers
|
17.12.2013 21:28:16
|
|
|
Nad võiksid phpbb mootorit kasutada delfis jms kohtades
|
|
Kommentaarid: 215 loe/lisa |
   |
3 :: |
2 :: |
182 |
|
tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
359 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
17.12.2013 21:46:35
|
|
|
lõpuks hakkavad nad asja tuumale lähedale jõudma...
_________________ People have been calling for a month and we've been sold out for a week or so.
|
|
   |
79 |
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
17.12.2013 21:48:37
|
|
|
Selleks, et ID-Kaardiga sidumisel ise kasutajanime valida, pole vaja phpBB'd (ega selle formaati).
|
|
Kommentaarid: 85 loe/lisa |
   |
0 :: |
2 :: |
78 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
17.12.2013 21:50:17
|
|
|
mikk36 kirjutas: |
Selleks, et ID-Kaardiga sidumisel ise kasutajanime valida, pole vaja phpBB'd (ega selle formaati). |
Ega ei olegi, see on üks lihtne võimalus, mis võimaldab suhteliselt hõlpsasti postitusi/kasutajaid hallata.
Samuti loob see lisaväärtust kasutajale endale, kes saab jälgida teemasid, kus ta on sõna võtnud.
HV valuutakalkulaator |
|
   |
359 |
|
tagasi üles |
|
 |
Goon
Kreisi kasutaja

|
17.12.2013 22:34:45
|
|
|
Minu meelest probleem on selles, et luuakse eksiarvamus, et netis kommenteerimine on anonüümne. Miks nimetatakse neid anonüümseteks kommentaarideks kui tegelikult on nad suht kergesti tuvastatavad (Ip aadressi jne järgi).
Kui inimestele selgeks teha, et nad on kergesti tuvastatavad, siis nad ehk mõtlevad ka mida nad räägivad.
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
17.12.2013 22:49:16
|
|
|
Goon, eks tuvasta see, kes kommenteerib läbi botneti. mulle tundub, et neidki on olemas. alati ärkavad siis kui moded magama läevad. pealegi on enamus ühendusi dünaamilise ip taga.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
17.12.2013 23:05:18
|
|
|
olavsu1 kirjutas: |
Goon, eks tuvasta see, kes kommenteerib läbi botneti. mulle tundub, et neidki on olemas. alati ärkavad siis kui moded magama läevad. pealegi on enamus ühendusi dünaamilise ip taga. |
Kõlab veidi skisofreenselt.
|
|
Kommentaarid: 738 loe/lisa |
   |
557 |
|
tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
17.12.2013 23:43:15
|
|
|
Betamax kirjutas: |
olavsu1 kirjutas: |
Goon, eks tuvasta see, kes kommenteerib läbi botneti. mulle tundub, et neidki on olemas. alati ärkavad siis kui moded magama läevad. pealegi on enamus ühendusi dünaamilise ip taga. |
Kõlab veidi skisofreenselt. |
Oo jaa, seda kindlasti. Kui rohkem tuhniksid delfi saite siis märkaksid isegi, et on väga palju neid kommentaare. Missuguste tahaks küsida, kas jälle jäeti palati ja tohtri kabineti uksed lahti. Imestama paneb nende tüüpide julgus läbu toota.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
18.12.2013 00:19:01
|
|
|
Kokkuvõte tänasest saatest http://uudised.err.ee/index.php?06293283
Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellami sõnul tuleks internetikommentaariumeid rohkem modereerida ja sellesse raha panna, sest internetivabadus maksab tema sõnul samuti midagi.
Mall Hellam rääkis ETV saates "Vabariigi kodanikud", et anonüümsed kommentaarid on tähtsad nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt. Samas on igal pool sellel probleemil erinevad näod. Eestis on see tema hinnangul vihasem kui mujal.
Samuti modereeritakse Eestis anonüümseid netikommentaariume vähe. "Mujal maailmas loomulikult anonüümsete netikommentaaridega tegeletakse ja mõeldakse ka meetodeid välja, nagu eelmodereerimine, järelmodereerimine, programmid, mis vähendavad teatud sõnade kasutamise puhul kommentaari sattumist lehele, või antakse need välja organisatsioonidele, kes tegelevad modereerimisega. See maksab, sest internetivabadus ka maksab midagi," rääkis Hellam.
Ta rõhutas, et sellega tuleb tegeleda ning sellele tuleb raha kulutada. Üksnes kosmeetilised muudatused sisu tema sõnul ei muuda.
"Mida pikemad kommentaariumid on ja mida rohkem köetakse üksteist üles, on näha, et seda hullemaks need lähevad. Hakkab toimima Goodwini efekt, kus lõpuks nagunii taandub kõik natside ja Hitleri juures, meil Ansipi, Savisaare ja kellegi juures veel, ükskõik mis teemaga alustatakse. Kellele seda ruumi vaja on sellisena," arutles Hellam.
"Kui mul on omad vaated, ma teen oma kodulehe ja räägin seal seni, kuni mind kinni ei panda. Aga meediaväljaanded, kes loovad avaliku ruumi, et tekitada intelligentset debatti, et saada, nagu öeldakse, lisainfot, et arendada demokraatiat, siis kahjuks praeguses olukorras need vihased anonüümsed kommentaarid ei edenda demokraatiat. See on müüt," lisas ta.
Ühiskonnateadlane ning kolumnist Iivi Anna Masso on samuti anonüümsete kommentaaride vastu. "Sõnavabadus ei ole kunagi tähendanud seda, et kes tahes saab anonüümselt avaldada mida tahes avalikul etableerunud toimetatud kesksel foorumil. See väide tähendab, et inimesed ei saa aru, mida sõnavabadus tähendab," märkis Masso.
Ta lisas, et kui tema sooviks toimetada kvaliteetlehte, siis ta anonüümseid kommentaare ei lubaks.
Advokaat Karmen Turk on aga eriarvamusel. "Arvan, et anonüümne või mitteanonüümne kommentaarium on nagu iga teine koht, kus saab vabalt suhelda, ilma visiitkaarti otsaette kleepimata. See aitab alati kaasa väljendusvabadusele, millise kvaliteediga see ka kõne on. Kvaliteedimärki ei saa juurde panna enne, kui kõne on lõpetatud. Sa ei saa mind enne keelata, sa saad tulla pärast ütema, et mu jutt oli rumal," arutles Turk.
Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvald tõdes saates, et anonüümsete kommentaaride vastaste kriitika on jäänud aastate jooksul samaks. Seetõttu soovitas olukorda süveneda ning vaadata, mida on meediaettevõtted kommentaariumite korrastamiseks teinud.
"Paljude arvates pole need võib-olla piisavad sammud, kuid on astutud samme, et kommentaarium oleks koht, kus inimesed saaksid koos suhelda, rääkida," märkis ta.
Soonvald meenutas eile aasta PR-tegelase tiitli saanud Tiit Ojasoo sõnu, kes tõi välja, et eestlastele omane see, et nad ei suhtle, ja kui suheldakse, siis väga eraldi. "Täna pole paremat kohta, nii läänemaailmas kui ka meil, kui internetikommentaarium, kus inimesed saaksid koos rääkida, suhelda ja mõtteid vahetada ja rõõmustada. Samas pole siinkohal portaalipidajate eesmärk sõimajaid koguda ja neid siis tiražeerida," rääkis ta. |
HV valuutakalkulaator |
|
   |
359 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
18.12.2013 00:20:25
|
|
|
Ma ei ole onavsu1-st midagi kuulnud ega tea sellest midagi. Pole kunagi isegi näinud ühtki sellise nime all kirjutatud kommentaari. Aga olavsu1 on kõik kohad paksult täis. Ma olen ikka vahel imestanud, et küll mõnel on ikka palju vaba aega käes ja viitsimist tühja juttu kirjutada.
|
|
Kommentaarid: 38 loe/lisa |
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
18.12.2013 00:57:52
|
|
|
Sults kirjutas: |
Ma olen ikka vahel imestanud, et küll mõnel on ikka palju vaba aega käes |
Kas oled kade või?
Spoiler 
|
|
tagasi üles |
|
 |
number
külaline
|
18.12.2013 10:54:33
|
|
|
...
viimati muutis number 25.06.2014 23:38:00, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
tiirP
HV Guru

|
18.12.2013 14:15:57
|
|
|
Mis asi on sõnavabadus ning milles see väljendub? Muideks, mis juhtus Nõmme raadioga, polnud küllalt kvaliteetne meedia ning tõmmati lihtsalt juhe seinast?
Topeltstandardid
|
|
Kommentaarid: 114 loe/lisa |
   |
106 |
|
tagasi üles |
|
 |
number
külaline
|
18.12.2013 14:39:34
|
|
|
...
viimati muutis number 25.06.2014 23:36:52, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
18.12.2013 14:44:03
|
|
|
Vaenlased tulevad tavaliselt siis mängu kui me ise kardame oma puuduseid märgata.
|
Ei ole nii. Pigem on vaenulikus elemendis endas probleem. Miskipärast ei kannatata erilisi inimesi (just nende pihta visatakse kommenaarjumites kõige rohkem pori). Ei mäleta, et oleks kellelegi seljatagant nuiaga pähe virutanud, kuid mulle on küll virutatud.
Oli aeg, kus pidi valima tänavaid mida mööda käia, sest alati elas mõne tänava ääres mõni kambajõmm, kes ei võinud kannatada, et ma tema maja eest läbi jalutan ja ajas koerad peale.
Nagu ku klux klan'id võimutsevad siin eestis sihtmärgiks kõiksugu erilised. Ma ei tea, mis on lahti täiskasvanute ja ametnikega, et nad kohe mittemidagi ei märka. Ohvrid räägivad luulusid, kui abi otsivad.
Minu enda probleem seisneb selles, et olen olemas ja vahest lämisen kuskil, olles sellega mõnel klannil pinnuks silmas.
viimati muutis olavsu1 18.12.2013 15:47:40, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
kalvis
Kreisi kasutaja
|
18.12.2013 15:20:22
|
|
|
Vaadates tähtsate arvamusliidrite hirmu anonüümse kommenteerimise ees tuleb tuttav pilt Karl Vaino aegsest Eestist partei hirm Soome TV vaatamise eest.
|
|
tagasi üles |
|
 |
tiirP
HV Guru

|
18.12.2013 15:35:46
|
|
|
number, juhtisin vaid tähelepanu endale omasel moel.
Mis puudutab Marguse teatesse, siis mida muud tal üle jäi kirjutada.
|
|
Kommentaarid: 114 loe/lisa |
   |
106 |
|
tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
18.12.2013 16:03:20
|
|
|
kalvis, oojaa soome TV vaatamise eest tõmmati käitumishinnetki maha.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|