Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Tanel
HV Guru

|
07.04.2012 06:28:13
Lätlased saavad ID-kaardid |
|
|
link :: ERR Uudised
Lätis väljastatakse sellest nädalast ID-kaarte ning aasta lõpuks peaks need isikutunnistused olema sajal tuhandel Läti elanikul.
Lätis on ID-kaartidest räägitud kaua, kuid nende väljastamiseni jõuti alles nüüd - pikka aega ei pidanud poliitikud ID-kaartide tegemist esmatähtsaks ülesandeks, hiljem kulus aega dokumentidele kehtestatud karmimate turvanõuete täitmiseks, vahendas "Aktuaalne kaamera".
Läti seaduste järgi peab igaühel olema üks isikut tõendav dokument - ID-kaart või pass, kuid võib kasutada ka mõlemaid. Samas valimised ja referendumid eeldavad seni veel passi olemasolu, sest ID-kaardile ei saa lüüa templit.
ID-kaardi tegemine maksab Lätis 10 latti ehk umbes 14 eurot, pensionärid saavad selle poole odavamalt. Saadav summa peaks osaliselt katma ID-kaardi süsteemi loomise kulud. Tervikuna maksab projekt Läti jaoks 9,5 miljonit latti, millest Euroopa Liit kattis neljandiku.
"Kõik riigi ja kohaliku omavalitsuse asutused osutavad elektroonilisi teenuseid portaali latvija.lv kaudu. Saab elukohta määrata, teha väljavõtet elanike registrist või andmeid muuta - see kõik
on nüüd võimalik ID-kaarti kasutades," selgitas Läti kodakondsus- ja migratsiooniameti avalike suhete juht Andrejs Rjabcevs.
Ka seni oli Lätis võimalik digiallkirja anda, kuid selleks tuli raadio- ja telekeskusega sõlmida vastav leping, teenus on tasuline. Aktiivseid digiallkirjastajaid on Lätis praegu 15 000 ümber, nüüd peaks nende hulk kasvama. Elektroonilisel allkirjal on ka Lätis seaduse jõud, kuid selle kasutamisvõimalusi on veel vähe. Samas pole väga palju ka teadmisi, mida ja kas ID-kaart lihtsamaks teeb.
ID-kaardi kasutamisel on Lätile eeskujuks Eesti. Ka Lätis loodetakse jõuda selleni, et juhiluba ei pea enam kaasas kandma ja piisab ID-kaardist, samuti peaks nende kasutamine laienema internetipankades.
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
Kommentaarid: 469 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
12 :: |
7 :: |
359 |
|
tagasi üles |
|
 |
ranel
HV Guru
|
07.04.2012 08:04:04
|
|
|
Viimane aeg ka Ettevõtjate elu teeb see kindlasti lihtsamaks.
_________________ Mobiilne rehvivahetus Lõuna-Eestis ja rehvide tellimine üle Eesti. www.rsrehvid.ee 55 684 121 |
|
Kommentaarid: 186 loe/lisa |
   |
0 :: |
165 |
|
tagasi üles |
|
 |
asjameez
Kreisi kasutaja

|
07.04.2012 09:33:06
|
|
|
Huvitav kui hästi/halvasti soft töötab?
|
|
Kommentaarid: 63 loe/lisa |
   |
61 |
|
tagasi üles |
|
 |
jeesus188
kodustatud

|
07.04.2012 14:30:55
|
|
|
asjameez kirjutas: |
Huvitav kui hästi/halvasti soft töötab? |
Kui nad eestlastelt abi ei kysinud, siis kindlasti hästi
Eee, aga kas neil yldse kiip on kaardi peal?
_________________ This message was sent from space using stargate
Inimene on troopiline AHV Aga kes on naine? Valge on ka inimene !
"Vaese inimese juttu räägid. Kui tundub kallis, siis on see kellelegi teisele mõeldud"
viimati muutis jeesus188 07.04.2012 14:32:02, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 71 loe/lisa |
   |
64 |
|
tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
07.04.2012 14:31:39
Re: Lätlased saavad ID-kaardid |
|
|
tsitaat: |
Läti seaduste järgi peab igaühel olema üks isikut tõendav dokument - ID-kaart või pass, kuid võib kasutada ka mõlemaid. Samas valimised ja referendumid eeldavad seni veel passi olemasolu, sest ID-kaardile ei saa lüüa templit. |
Tore, et neid see ID-kaart kohustuslik ei ole, vaid kõlbab ka ainult reisidokumendi omamisest. Läti on hoopis Eestile eeskujuks.
_________________ 17/1/2023, Scart: "Selle sajandi senise möödunud aja üks suuremaid skandaale on hetkel lahti rullumas..."
Müüa: Xbox 360 E 500GB (UUS) |
|
Kommentaarid: 373 loe/lisa |
   |
3 :: |
313 |
|
tagasi üles |
|
 |
WäntWõll
make.believe

|
07.04.2012 14:39:03
|
|
|
jeesus188 kirjutas: |
Eee, aga kas neil yldse kiip on kaardi peal? |
Mis on meie softil viga , Nossov Ostapender ?
SKG
Lisateemana huvitab mind kuidas saab häirida ID-kaardi omamine, tundub et ma olen millestki ilma jäänud
Tundub et Läti poistel on sama tüüp mis Zakzlastel, nähtamatu kiibiga
viimati muutis WäntWõll 07.04.2012 14:40:44, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 374 loe/lisa |
   |
1 :: |
2 :: |
300 |
|
tagasi üles |
|
 |
jeesus188
kodustatud

|
07.04.2012 14:39:40
|
|
|
WäntWõll kirjutas: |
jeesus188 kirjutas: |
Eee, aga kas neil yldse kiip on kaardi peal? |
Mis on meie softil viga , Nossov Ostapender ? |
Hetkel enam ei ole midagi viga. Alguses olid ikka tõsised yhilduvus probleemid
_________________ This message was sent from space using stargate
Inimene on troopiline AHV Aga kes on naine? Valge on ka inimene !
"Vaese inimese juttu räägid. Kui tundub kallis, siis on see kellelegi teisele mõeldud" |
|
Kommentaarid: 71 loe/lisa |
   |
64 |
|
tagasi üles |
|
 |
WäntWõll
make.believe

|
07.04.2012 14:41:32
|
|
|
tsitaat: |
Hetkel enam ei ole midagi viga.
|
Mis jaurad siis, iga algus on keeruline/raske
|
|
Kommentaarid: 374 loe/lisa |
   |
2 :: |
300 |
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 13 loe/lisa |
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
ponier
HV kasutaja

|
07.04.2012 16:46:43
|
|
|
lkits kirjutas: |
Ise pole samuti aru saanud, et miks on halb, kuna Eestis ID-kaart kohustuslik on? |
vandenõuteoreetikud leiavad, et see on paha-paha kui nende üle arvet peetakse
aga tundub, et lätlased teevad kohe biomeetrilised ID kaardid nagu näha sellelt pildilt
|
|
Kommentaarid: 18 loe/lisa |
   |
17 |
|
tagasi üles |
|
 |
salatoimik
HV Guru

|
07.04.2012 18:06:42
|
|
|
Hea on, et eestis ID kaart kohustuslik, mitte pass.
ID kaardiga on vähemalt miskit teha, pass koguks niisama tolmu krt teab kus.
_________________ LehesFoto - Täis suvaklõpse ja muud |
|
Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Andium
HV veteran
|
07.04.2012 18:42:34
|
|
|
Kiip voib peal olla aga kas sellega midagi teha saab? Minule meeldib, et ma saan asju ajada onlines, et ei pea jalga eestisse tostma. Vaga hea ja lihtne ja mugav. eesti panga susteemid on ka siia maani kordadest paremad, kui olen kohanud teistes riikides. Muidugi Swedbank on jura.
Hungaris on juba ammu olemas ID kaart aga mis voimalused seal on, seda ei tea.
Jaapanis ja UKs valitsus vaidleb juba ule 10 aasta ID kaardi ule ning kui turvaline see on.
_________________ Olen alati ühel arvamusel inimestega, kes minuga nõustuvad. |
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
ranel
HV Guru
|
07.04.2012 19:23:04
|
|
|
id kaart on jube asi ju. võtab ametnikelt töö ära inimesed teevad oma toimingud internetis ära, selle asemel, et kontori tulla.
_________________ Mobiilne rehvivahetus Lõuna-Eestis ja rehvide tellimine üle Eesti. www.rsrehvid.ee 55 684 121 |
|
Kommentaarid: 186 loe/lisa |
   |
165 |
|
tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
07.04.2012 20:41:50
|
|
|
SKG
Lisateemana huvitab mind kuidas saab häirida ID-kaardi omamine, tundub et ma olen millestki ilma jäänud |
Mitte omamine ei häiri, vaid idee kui selline - kohustus omada.
_________________ 17/1/2023, Scart: "Selle sajandi senise möödunud aja üks suuremaid skandaale on hetkel lahti rullumas..."
|
   |
313 |
|
tagasi üles |
|
 |
sakinaga
HV Guru
|
07.04.2012 20:47:30
|
|
|
SKG kirjutas: |
SKG
Lisateemana huvitab mind kuidas saab häirida ID-kaardi omamine, tundub et ma olen millestki ilma jäänud |
Mitte omamine ei häiri, vaid idee kui selline - kohustus omada. |
Kohustuslik passi omamine oleks sinu arvates etem?
_________________ Tsensuur HinnaVaatluse foorumis |
|
Kommentaarid: 159 loe/lisa |
   |
151 |
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
07.04.2012 21:09:08
|
|
|
maatriks kirjutas: |
..... Kohustuslik passi omamine oleks sinu arvates etem? |
Pass on kogu aeg kohustuslik olnud ja passi kõrvale käib ka inimene, ID-kaardi saab kasutada ka ilma inimeseta, selle omanikuta, ehk siis inimeselt on võetud identiteet ära, keegi teine saab sinu nimel ID-kaardi abil esineda ( PIN-koodide kättesaamine pole mingi probleem) , eriti palju juhtub seda vanadekodudes, kus praktiliselt kanditakse inimesed enne surma varandusest puhtaks.
_________________ CPU Power (Watt) Protsessorite voolutarve Pentium D 805 (4.1GHz) Full Load 474W  |
|
Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
07.04.2012 21:13:48
|
|
|
SKG
Kohustuslik passi omamine oleks sinu arvates etem? |
Teatud mõttes on see omamise kohustus häiriv küll, justnagu veidi ülekohtune. See on umbes nagu riik on võtnud nahaalselt iseendale õiguse omada ja käsundada kõiki inimesi kes tema territooriumil elavad. Eriti siinkohal just neid kes pole siia territooriumile sisse rännanud, vaid loomulikul teel siin kohapeal sündinud. See, et ma olen looduse tahtel siin sündinud, ei tohiks anda automaatselt riigile õigust mind ilma minult nõusolekut küsimata käsutada ja kamandada. Riik ei ole vangla ja ei saa siiski olla isehakanud jumal/kuningas/mõisnik. Pärisorjuslik ühiskonnamudel eksisteeris ikkagi juba kaugemas minevikus. Dokumenti omada peaks õigusruumis saama siiski alles pärast kahepoolse lepingu sõlmimist.
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Braien
HV Guru

|
07.04.2012 21:15:05
|
|
|
Kas seadused on ka vastik käsutamine?
_________________ Has anyone really been far even as decided to use even go want to do look more like? |
|
Kommentaarid: 102 loe/lisa |
   |
90 |
|
tagasi üles |
|
 |
pots4t4j4
HV Guru
|
07.04.2012 21:22:24
|
|
|
noh neil ka aeg kiviajast tänapäeva tulla hästi ei kujuta ette küll ilma id kaardita jamamist hea ja mugav
|
|
Kommentaarid: 491 loe/lisa |
   |
4 :: |
399 |
|
tagasi üles |
|
 |
margus1000
Lõuapoolik

|
07.04.2012 21:42:15
|
|
|
Lätlased on ikka parajad pidurid. Selle asemel, et teiste järgi teha, oleks võinud sammukese edasi astuda. Kohustuslikus korras RFID naha alla ja pangaarve sellega ühendusse, sularaha ära kaotada, korralik jälgimissüsteem üle riigi ja ongi kõik hästi. Võib ju iniseda privaatsusest, aga lätlaste puhul see enam ei kehti. Nad on viimane kui üks naha ja karvadega järgmised 60 aastat IMF-i omand. Pluss kõik need kes sel ajavahemikul juurde sünnivad. Nende peale on IMF-il samuti omandiõigus, seega kiip sünnitusmajas naha alla.
_________________ God grant me the serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can, and wisdom always to tell the difference. |
|
Kommentaarid: 5 loe/lisa |
   |
5 |
|
tagasi üles |
|
 |
Andium
HV veteran
|
07.04.2012 21:46:23
|
|
|
margus1000, ara hoiska, ega eestlased kaugemal ei ole.
_________________ Olen alati ühel arvamusel inimestega, kes minuga nõustuvad. |
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
jyrisa
HV veteran
|
07.04.2012 21:52:38
|
|
|
Sain just uue Eesti ID-kaardi kätte... meil ka ju nüüd kiip taga, ning kujundus... no hoia ja keela. Ma ei saa aru milleks seda redesign'i oli vaja, ja miks too nii kole peab olema.
|
|
Kommentaarid: 76 loe/lisa |
   |
72 |
|
tagasi üles |
|
 |
margus1000
Lõuapoolik

|
07.04.2012 21:56:45
|
|
|
Natuke ikka on. Omandiõigust ei ole siin riigile ja selle kodanikele veel seatud. Must stsenaarium võib ainult siis käiku minna, kui ESM-iga seotud aukude lappimiseks hakatakse suuri välislaene võtma. Siis ületavad intressid reaalse maksevõime ja mida muud on riigil panti panna kui ainult oma kodanikud, sest see meie "riik" on juba nii õhuke, et pane kahekorra, muidu läheb näpp läbi.
_________________ God grant me the serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can, and wisdom always to tell the difference. |
|
Kommentaarid: 5 loe/lisa |
   |
5 |
|
tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
08.04.2012 12:58:10
|
|
|
SKG
Ei, minu common sense ütleb, et selliseid asju ei saa üldse kellelegi kohustada.
WAV kirjutas: |
SKG
Teatud mõttes on see omamise kohustus häiriv küll, justnagu veidi ülekohtune. See on umbes nagu riik on võtnud nahaalselt iseendale õiguse omada ja käsundada kõiki inimesi kes tema territooriumil elavad. Eriti siinkohal just neid kes pole siia territooriumile sisse rännanud, vaid loomulikul teel siin kohapeal sündinud. See, et ma olen looduse tahtel siin sündinud, ei tohiks anda automaatselt riigile õigust mind ilma minult nõusolekut küsimata käsutada ja kamandada. Riik ei ole vangla ja ei saa siiski olla isehakanud jumal/kuningas/mõisnik. Pärisorjuslik ühiskonnamudel eksisteeris ikkagi juba kaugemas minevikus. Dokumenti omada peaks õigusruumis saama siiski alles pärast kahepoolse lepingu sõlmimist. |
Uhh... mõtlesin, et kõik on juba kadunud, aga keegigi vähemalt, kes biiti jagab :thumbsup:
|
   |
313 |
|
tagasi üles |
|