praegune kellaaeg 12.09.2025 19:13:56
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
kanamana
HV kasutaja

|
09.03.2012 18:38:47
CPU kuumeneb üle... |
|
|
Tere!
Mul on PC põhimõtteliselt non-stop jooksnud umbes 2 aastat, kuni eelmise nädalani. Hakkas välja lülitama ennast ja piiksuma. Piiksumise põhjuseks peaks olema beep code mis väidab et prose kuumeneb üle. Lõin speedfani lahti ja hdd, gpu ja core on nomris, aga mingisugune "Temp1" leegitseb 50 peal, arvuti 2-3 min käib hakkab piiksumine pihta ja temp läheb 70 peale ja arvuti lülitub välja. Täna võtsin prose lahti, puhastasin radika ära ja vahetasin pasta ära, aga tulemus ei muutunud ei paremaks ega halvemaks... enam ei tea mida teha...
Prose: AMD Ahtlon 64x2
Fan töötab muidu korralikult, tavaliselt 2000RPM~~ ja kui järjest kuumemaks asi läheb nt 60+ siis läheb kuskil 4000RPM peale....
Ideid?
|
|
Kommentaarid: 21 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
21 |
|
tagasi üles |
|
 |
innu18
HV Guru

|
09.03.2012 18:57:56
|
|
|
Tegu äkki mingi silla kiviga, mis liiga kuumaks läheb ning piisavalt jahutust ei saa? Endal oli põhjasillal vendikaga jahutus, ventikas ära suri, siis kippus ka temp lakke minema ning restarte tegema. Käega katsudes ei ole liigset kuumust tunda seal, kui masin käima tõmmata?
Mis emaplaadiga tegu?
|
|
Kommentaarid: 332 loe/lisa |
   |
1 :: |
285 |
|
tagasi üles |
|
 |
kanamana
HV kasutaja

|
09.03.2012 19:01:35
|
|
|
innu18 kirjutas: |
Tegu äkki mingi silla kiviga, mis liiga kuumaks läheb ning piisavalt jahutust ei saa? Endal oli põhjasillal vendikaga jahutus, ventikas ära suri, siis kippus ka temp lakke minema ning restarte tegema. Käega katsudes ei ole liigset kuumust tunda seal, kui masin käima tõmmata?
Mis emaplaadiga tegu? |
kusjuures kui käega katsuda siis ei ole nii kuum jah...
Emaplaat on ECS A770M-A
http://www.legitreviews.com/article/608/1/
|
|
   |
21 |
|
tagasi üles |
|
 |
virks
HV Guru
|
09.03.2012 19:08:55
|
|
|
kanamana kirjutas: |
kusjuures kui käega katsuda siis ei ole nii kuum jah... |
Kui üle kuumeneb, aga radikas jahe, siis on radika ja jahutatava pinna vaheline soojusjuhtivus vilets.
viimati muutis virks 09.03.2012 19:31:41, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 525 loe/lisa |
   |
419 |
|
tagasi üles |
|
 |
innu18
HV Guru

|
09.03.2012 19:11:16
|
|
|
Kui radikas kiviga piisavalt ühendust ei saa, siis radikas ei lähegi kuumaks, kuna soojusjuhtivust pole ning peale kivi ülekuumenemist viskab emaplaadi laulma ning kokku jooksma. Võib proovida mõlemat silla radikat veidi tugevamini kivile suruda, et tekiks parem kontakt, siis käima panna ja vaadata kas sama jama või mitte.
On olnud ühe korra ka veel selline olukord, kus silla kivi jahutuspind on pealt pooleks läinud, katkiläinud tükk tuli koos radikaga pealt ära, et sillakivile jäi auk. Sellisel juhul võiks silla radikad ka maha võtta ning normaalse termopastaga tagasi installida, kui midagi imelikku silma ei jää.
|
|
   |
285 |
|
tagasi üles |
|
 |
kanamana
HV kasutaja

|
09.03.2012 19:15:52
|
|
|
innu18 kirjutas: |
Kui radikas kiviga piisavalt ühendust ei saa, siis radikas ei lähegi kuumaks, kuna soojusjuhtivust pole ning peale kivi ülekuumenemist viskab emaplaadi laulma ning kokku jooksma. Võib proovida mõlemat silla radikat veidi tugevamini kivile suruda, et tekiks parem kontakt, siis käima panna ja vaadata kas sama jama või mitte.
On olnud ühe korra ka veel selline olukord, kus silla kivi jahutuspind on pealt pooleks läinud, katkiläinud tükk tuli koos radikaga pealt ära, et sillakivile jäi auk. Sellisel juhul võiks silla radikad ka maha võtta ning normaalse termopastaga tagasi installida, kui midagi imelikku silma ei jää. |
Täna võtsin lahti ja prose oli radika külge kinni jäänud, puhastasin radika ja prose mõlemad ära ja panin uue pasta (artic silver). Ei aidanud...
Edit: Võbolla peaksin ilma pastata proovima? mul ei tule see pasteerimine eriti välja, proovisin kaardiga laiali ajada nägi imelik välja, siis panin kile näpu ümber ja ajasin laiali aga nägi välja nagu mingi käkerdis, lõpuks puhastasin uuesti ära, tegin väikse tera ja surusin radika peale sinna.
viimati muutis kanamana 09.03.2012 19:18:05, muudetud 1 kord |
|
   |
21 |
|
tagasi üles |
|
 |
virks
HV Guru
|
09.03.2012 19:16:44
|
|
|
Täna võtsin lahti ja prose oli radika külge kinni jäänud, puhastasin radika ja prose mõlemad ära ja panin uue pasta (artic silver). Ei aidanud... |
Vaata teiste radikate alune ka üle.
|
|
   |
419 |
|
tagasi üles |
|
 |
kanamana
HV kasutaja

|
09.03.2012 19:22:47
|
|
|
virks kirjutas: |
Täna võtsin lahti ja prose oli radika külge kinni jäänud, puhastasin radika ja prose mõlemad ära ja panin uue pasta (artic silver). Ei aidanud... |
Vaata teiste radikate alune ka üle. |
veidi segaduses... teiste radikate? minu mõistmist mööda on socket, prose, radikas ja fan. Sillad peaks need olema mis radikat kinni hoiavad? aga teised radikad?
|
|
   |
21 |
|
tagasi üles |
|
 |
innu18
HV Guru

|
09.03.2012 19:24:53
|
|
|
Minu tekst oli ka suunatud sellele, et põhja ja lõunasilla radikaid uuriksid lähemalt. Kui prose temp on korras, siis tollega ei ole rohkem asja midagi, vaid see kuumuseallikas on kuskil mujal. Rohkem seal midagi kuumaks minna väga ei saa, kui sillakivid.
|
|
   |
285 |
|
tagasi üles |
|
 |
kusti85
Tavaline kasutaja
|
09.03.2012 19:30:55
|
|
|
Spoiler 
Need kaks radikat soovitatakse sul üle kontrollida.
_________________ Rockmuusikateemaline viktoriin Tallinnas - https://www.facebook.com/groups/rocktoriintallinn/
Ketas, ketta, ketast, kettasse, kettas, kettast, kettale, kettal, kettalt, kettaks, kettani, kettana, kettata, kettaga. <--SPIKKER |
|
Kommentaarid: 218 loe/lisa |
   |
3 :: |
184 |
|
tagasi üles |
|
 |
innu18
HV Guru

|
|
   |
285 |
|
tagasi üles |
|
 |
kanamana
HV kasutaja

|
09.03.2012 19:44:23
|
|
|
kusti85 kirjutas: |
Spoiler 
Need kaks radikat soovitatakse sul üle kontrollida. |
Ohh tänud! Mul mõistus üldse ei võtnud millistest radikatest jutt käis
Ma ei usu et mul bioses bug oleks, mul ei ole pidevalt kõrge temp vaid temp tõuseb mida kauem arvuti käib.
EDIT: ma ei saa neid radikaid lahti, liiga vähe ruumi sõrmede jaoks, spets tööriista ka ei ole.
viimati muutis kanamana 09.03.2012 19:47:45, muudetud 1 kord |
|
   |
21 |
|
tagasi üles |
|
 |
innu18
HV Guru

|
09.03.2012 19:47:25
|
|
|
Biosis ei näita temperatuure? Osadel seal täitsa olemas selline utility
|
|
   |
285 |
|
tagasi üles |
|
 |
kusti85
Tavaline kasutaja
|
09.03.2012 19:47:37
|
|
|
Sa ikka seda oled vaadanud, et mingi protsess sul 100% cpu ressurssi sööma ei hakka peale arvuti käimapanekut?
Kui ei ole, siis uuri task manageri protsesside alt.
_________________ Rockmuusikateemaline viktoriin Tallinnas - https://www.facebook.com/groups/rocktoriintallinn/
Ketas, ketta, ketast, kettasse, kettas, kettast, kettale, kettal, kettalt, kettaks, kettani, kettana, kettata, kettaga. <--SPIKKER |
|
   |
184 |
|
tagasi üles |
|
 |
kanamana
HV kasutaja

|
09.03.2012 19:50:06
|
|
|
Biosest vaadanud tempe ja fan speede, näitab sama mis speedfan.
Task manageri täpselt uurinud ei ole aga mul meenub küll, et kui temp 75 jõudis siis töötas prose küll 99% peal, aga enne seda minu arust mitte. Ma arvasin et kuumuse pärast tõmbas 100% peale.
|
|
   |
21 |
|
tagasi üles |
|
 |
kusti85
Tavaline kasutaja
|
09.03.2012 19:53:41
|
|
|
Kui sa arvutiga reaalselt midagi ei tee, siis prosekasutus peaks ikka alla 20% jääma. Ja kui mingi protsess kogu aeg ressurssi nõuab, siis tuleb ju ka kuumus. Võib-olla sul on hoopis tarkvaraline probleem?
Teised radikad ei olnud siis kuumad ? (sõrmega saaksid katsuda, 60 on selline kraad, et kaua näppu vastas ei hoia)
|
   |
184 |
|
tagasi üles |
|
 |
kanamana
HV kasutaja

|
09.03.2012 20:03:42
|
|
|
Vaatasin just task manageri, prose kasutus on 2-11% kõigub. Miski pole kuum, ma kõik kohad näpuga ära katsunud, radikad, mälud, GPU, PSU, prose radikas on altpoolt soe veidi.
Miski ei aita -.-
Kas sellien võimalus on ka, et Prose lihtsalt omadega pxxxes, kuskilt lühises või midagi ja läheb lampi kuumaks?
Edit: Prose radikas on alt päris kuum, pealt jahe aga alt kuum, see prose ei juhi oma soojust sinna miskipärast edasi, kuigi ma pasta vahetasin ära. Mõtlesin, et puhastaks selle pasta hoopis minema sealt ja prooviks ilma, aga krt mul seda pastat ka tilk järel ainult.
|
|
   |
21 |
|
tagasi üles |
|
 |
virks
HV Guru
|
09.03.2012 20:10:31
|
|
|
Edit: Prose radikas on alt päris kuum, pealt jahe aga alt kuum, see prose ei juhi oma soojust sinna miskipärast edasi, kuigi ma pasta vahetasin ära. Mõtlesin, et puhastaks selle pasta hoopis minema sealt ja prooviks ilma, aga krt mul seda pastat ka tilk järel ainult. |
Heatpipe radikas?
Vaheta välja.
|
|
   |
419 |
|
tagasi üles |
|
 |
kusti85
Tavaline kasutaja
|
09.03.2012 20:16:51
|
|
|
tsitaat: |
Fan töötab muidu korralikult, tavaliselt 2000RPM~~ ja kui järjest kuumemaks asi läheb nt 60+ siis läheb kuskil 4000RPM peale.. |
Kõlab pigem nagu stock. Kui puhastasid, siis radika labade vahelt puhusid ikka ka tolmu minema või võtsid ainult selle, mida näha oli?
"Päris kuum" on selline suhteline mõiste...soe peabki olema. Ja altpoolt soojem, kuna seal on jahutuse efekt kõige väiksem. Probleem on siis, kui ülevalt on jahe ja alt nii soe, et näppu ei kannata vastu panna eriti pikalt.
EDIT:
On võimalus, et prose istub kehvasti pesas (see kang pole hästi kinni lükatud nt.), on võimalus, et prose jalgade vahele on mingit saasta aetud, et see segab tal pesas istumast, on võimalus, et mõni pin on kõver ja annab lühist, võimalik, et jahutus ei passi hästi, et klambrid ei saa hakkama jahutuse piisava tugevusega peale surumisega...et pasta on halvasti peal ja ajab tempi üles...
Ehhh...saast. Võimalik, et sensor paneb segast. Ma nüüd pakun midagi, mida sa võid teha puhtalt omal riisikol. BIOS peaks sisaldama mingit kohta, mis ütleb, mis temperatuurist sul emaplaat häiret andma hakkab, mis temperatuurist välja lülitab. Lükkad need rõõmsalt maksimumi peale ja kasutad arvutit kenasti edasi. AGA AINULT JUHUL KUI OLED KINDEL, ET REAALSELT ON TEMPERATUURID KORRAS!! Juhul kui miskit muud viga on, siis hakkab kärsahaisu tulema. Eks sa ise tead, kas riskid, mina olen öelnud, mis juhtuda võib. Soovitan viimast lahendust tõesti kasutada ainult siis kui oled kindel, et prose ise vale temperatuuri edastab ja asi reaalselt nii hull ei ole.
Ketas, ketta, ketast, kettasse, kettas, kettast, kettale, kettal, kettalt, kettaks, kettani, kettana, kettata, kettaga. <--SPIKKER
viimati muutis kusti85 09.03.2012 20:25:16, muudetud 1 kord |
|
   |
184 |
|
tagasi üles |
|
 |
kanamana
HV kasutaja

|
09.03.2012 20:22:32
|
|
|
tsitaat: |
Fan töötab muidu korralikult, tavaliselt 2000RPM~~ ja kui järjest kuumemaks asi läheb nt 60+ siis läheb kuskil 4000RPM peale.. |
Kõlab pigem nagu stock. Kui puhastasid, siis radika labade vahelt puhusid ikka ka tolmu minema või võtsid ainult selle, mida näha oli? |
täitsa puhtaks tegin! rohkem ideid küll pole mida teha. See prose on lihtsalt saast!
|
|
   |
21 |
|
tagasi üles |
|
 |
kusti85
Tavaline kasutaja
|
09.03.2012 20:34:15
|
|
|
Kui ta sul kaks aastat probleemideta töötas, siis ei usu mina, et ta lihtsalt saast on. Mina teeks nii: esiteks võtaks jahutuse maha, siis eemaldaks protsessori. Siis vaataks kõigepealt socketi enda üle, et ega sinna tolmu või muud saasta kuskile sisse sattunud ei ole. Siis vaataks prose alumise poole ja pinnid üle. Kui need ka korras, teeks nii jahutuse kui prose pastast puhtaks ja paneks jahutuse ilma pastata peale tagasi. Kõigi eelduste kohaselt peaks siis temp jääma kuskil 45+ kraadi juurde, aga mitte nii kõrgeks, et masin end välja lülitab. Seda kontrolliks ka, et jahutus korralikult istub ja ei loksu ega logise. Kui probleem jätkub, siis prooviks ka mõne teise jahutusega. Ja seejärel tunneks, et prose on saast.
|
   |
184 |
|
tagasi üles |
|
 |
kanamana
HV kasutaja

|
09.03.2012 20:47:30
|
|
|
Kui ta sul kaks aastat probleemideta töötas, siis ei usu mina, et ta lihtsalt saast on. Mina teeks nii: esiteks võtaks jahutuse maha, siis eemaldaks protsessori. Siis vaataks kõigepealt socketi enda üle, et ega sinna tolmu või muud saasta kuskile sisse sattunud ei ole. Siis vaataks prose alumise poole ja pinnid üle. Kui need ka korras, teeks nii jahutuse kui prose pastast puhtaks ja paneks jahutuse ilma pastata peale tagasi. Kõigi eelduste kohaselt peaks siis temp jääma kuskil 45+ kraadi juurde, aga mitte nii kõrgeks, et masin end välja lülitab. Seda kontrolliks ka, et jahutus korralikult istub ja ei loksu ega logise. Kui probleem jätkub, siis prooviks ka mõne teise jahutusega. Ja seejärel tunneks, et prose on saast. |
Proovin järgi, praegu üritan radikat puhtaks saada, see pasta sai maha pühitud aga see pind on ikka selline tumedam ja rasusem, viskasin ta kraani alla ja pesin puhtaks, loodan et see mdiagi öra ei riku, vesi oma sooladega pole väga hea metallile.
|
|
   |
21 |
|
tagasi üles |
|
 |
labidas
HV veteran

|
10.03.2012 18:25:43
|
|
|
ma enda Athlon64X2'lt võtsin IHS'i ära. Tuli ka paar senti jahuti vahele toppida, et korralikult asi istuks.
Prose jookseb keskmiselt 3 kraadi jahedamalt.(Netist lugedes jäi küll mulje, et saan vabalt 5 kraadi jahedamaks aga ei)
Lihtsalt mõte, mida proovida, kui miski muu ei aita ja ei karda proset ära lõhkuda.
Võib-olla polegi asi protsessoris. Ma prooviks mõne teise prosega ja jälgiks temperatuure.
|
|
Kommentaarid: 32 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
kanamana
HV kasutaja

|
11.03.2012 00:44:54
|
|
|
labidas kirjutas: |
ma enda Athlon64X2'lt võtsin IHS'i ära. Tuli ka paar senti jahuti vahele toppida, et korralikult asi istuks.
Prose jookseb keskmiselt 3 kraadi jahedamalt.(Netist lugedes jäi küll mulje, et saan vabalt 5 kraadi jahedamaks aga ei)
Lihtsalt mõte, mida proovida, kui miski muu ei aita ja ei karda proset ära lõhkuda.
Võib-olla polegi asi protsessoris. Ma prooviks mõne teise prosega ja jälgiks temperatuure. |
Proovisin puhtalt ilma pastata ja nüüd jõuab arvuti max 30 sec töötada kui juba temp 80 peale läheb...
Kuda see sendi värk töötab? panen lihtsalt sendi radika ja prose vahele? millise sendi?
muid prosesi pole mida proovida....
selline loll küsimus, et kas AM2+ socketisse sobivad AM3 prosed ka? või mida see AM2+ endast peaks kujutama.
|
|
   |
21 |
|
tagasi üles |
|
 |
labidas
HV veteran

|
11.03.2012 02:56:34
|
|
|
AM2+ pesasse peaks sobima küll AM3 prosed.
Tead, kui sa sellist küsimust küsid, siis ära pigem proovigi. IHS eemaldamine tähendab protsessori lõikumist žileti teraga, et saaks selle metallplaadi ära võtta.
IHS'i eemaldamisel ei suru jahuti enam sama tugevalt vastu protsessorit, võib isegi mitte proset puutuda olenevalt jahuti liigist. Kui on kruvidega jahuti, siis peaks OK olema, kuid kui on mingi klõpsuga vms, siis on vaja kuidagi jahuti prosele IHS'i võrra lähemale viia. Ma vaatasin, et tavaline 10 sendine(EEK) on sama paks, kui IHS minu prosel. Sain ühe 10 sendise oma jahuti vahele toppida, et ta ilusti vastu proset suruks, kuid see oleneb jahuti liigist. EI, sa ei pane senti prose ja jahuti vahele, vaid põhimõte on jahuti prosele lähemale viia. Mul lihtsalt vedas, et sain oma jahutit lihtsalt muuta mõne sendiga õiges kohas.
Kui arvuti 30 sekki töötab ja jahuti töötamisega ikka üles ütleb, siis on kala kuskil mujal. Äkki emaplaadiga mingi jama? Tee BIOSile reset. Tead, ei oskagi midagi tarka öelda, kui pole oma silmaga näinud. Kui saaks teist proset proovida, siis saaks kindlalt öelda, et asi pole protsessoris või just on.
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|