Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
jnt
HV Guru

|
10.07.2007 22:11:07
Võim (või supakas) undab, isegi väljalülitatult |
|
|
Üks öö und oodates kuulsin hästi vaikset undamist. Siiski oli undamine minimaalne ja magamist ei seganud, kuid ükskord viskas ikka kopa ette ja hakkasin uurima, kust see tuleb. Algul arvasin, et äkki mõni adapter, mis pidevalt võrgus. Selgus aga, et tegemist hoopis supakaga. (Supakas võimuga samas kastis) Lülitasin sisse, lülitasin välja - ikka undab. Aitas see, kui vooluvõrgust lihtsalt lahti ühendasin. Nüüd selline küsimus, et mis kohti ma peaks uurima või millele peaksin varjestuse ehitama, et undamine ära kaoks? (Pakun, et see suht sagedane juhtum tegelt?)
Tänud!
_________________ Progemisest: https://byteaether.github.io/
Seisab keldris vana 386-486-Pentium1? Räägime! Ehk saan vanakesele uue elu anda.
Vaata siia, äkki müün midagi põnevat -> https://www.osta.ee/index.php?fuseaction=listing.seller&q[seller]=jnt |
|
Kommentaarid: 111 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
2 :: |
0 :: |
103 |
|
tagasi üles |
|
 |
Cb4
HV Guru

|
11.07.2007 13:44:42
|
|
|
Segane ta ei ole. Undab ilmselt toite mähis! Nimelt kippuvad mähise traadid nõksu liikuma ja tekkitama undamist. Eriti kole pilt siis kui on ise kesritud mähis!
pakun et sellest ei saagi lahti, ning halvemal juhul läheb undamine ajaga hullemaks.
Aga võimalik et ka midagi muud undab...kuid see kahtlane
_________________ Ma ei ole agressiivne juht, olen lihtsalt võistlushimuline.
Did i ever tell you the definition of "Insanity"? |
|
Kommentaarid: 113 loe/lisa |
   |
1 :: |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
Petz
HV Guru
|
11.07.2007 15:02:27
|
|
|
Sa ei öelnud, kas undamine tuleb läbi valjuka või on see mööda põrandat/mööblit leviv vibratsioon?
|
|
Kommentaarid: 81 loe/lisa |
   |
75 |
|
tagasi üles |
|
 |
loox
HV kasutaja
|
11.07.2007 15:09:40
|
|
|
Isegi kui mähised on korralikult tehtud, jääb trafo pisut undama, sest magnetsüdamik muudab magnetvälja mõjul oma mõõtmeid. Magnetostriktsioon on selle nähtuse nimi http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/solids/magstrict.html . Nii et jäigalt kasti külge kruvitud trafo ongi määratud undama. Õige oleks ta kuidagi ära pehmendada.
Minu supakas hakkas sisse lülitamisel veel pisut kõvemini urisema. Selle uurimisel selgus, et valjukas on trafole liiga ligi pandud, nii et trafo 50Hz magnetväli läheb läbi valjuka pooli. Niipea, kui valjuka pooli otsad ära ühendada (kas siis traadijupiga, või võimendit sisse lülitades läbi võimendi väljundi), hakkab valjukas seda 50 Hz mängima. Kui arvutimüra seda ära ei varjaks, siis peaks trafo supakast välja tõstma.
|
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
11.07.2007 16:20:48
|
|
|
Kas tõesti on siis trafo pidevalt pinge all, isegi kui kõllid välja lülitan? Aitaks see, et joodan on/off nupu ümber nii, et see oleks enne trafot?
Petz, Kuna suppar ja võim ühes kastis, on seda väga raske öelda. Pakun, et kõlar seda siiski ei tee... Vibratsiooniga niiväga tegu pole, on vaid vaevumärgatav müra, mida pingsa kuulamisega haudvaikses toas kuuleb.
Seisab keldris vana 386-486-Pentium1? Räägime! Ehk saan vanakesele uue elu anda.
Vaata siia, äkki müün midagi põnevat -> https://www.osta.ee/index.php?fuseaction=listing.seller&q[seller]=jnt |
|
   |
103 |
|
tagasi üles |
|
 |
Cb4
HV Guru

|
11.07.2007 17:07:03
|
|
|
Joota ümber ei ole soovitav. on off nupp on selles kohas kus ta olema peab. Nt kui sa tõbad oma teleri või subari otse võrgust välja võib tekkida olukord kus sa kõrvetad toite ja muu läbi.
Selle ära hoidmisels ongi on off nup seal kus olema peab.
Jah trafo on kogu aeg pinge all, ja lüliti on kindlasti peale seda!
Kui väga segab siis lülita õõseka välja ja kisu peale seda ots võrgust välja!
|
   |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
11.07.2007 17:09:27
|
|
|
Cb4, 2min tagasi just kakkusin asja lahti ja on jah trafo enne... Sealt ka tuleb undamine... nojah... samas, vaatasin, et see võimu plokk/plaat on niuke mõnus lapik ja suht kena kujuga... Ehk ehitab miski aeg võimule eraldi karbi ümber...
Selline küsimus siis, et kas nö 2x lüliti kõlbaks? et nagu lülitab korraga võimu ja trafo sisse/välja?
|
   |
103 |
|
tagasi üles |
|
 |
Cb4
HV Guru

|
11.07.2007 17:16:03
|
|
|
Sa pead kindlasti ennem katkestama ahela mis on peale trafot! ning siis alles võib trafo toite ära kaotada!
Kui mähise otstelt kaob pinge võib mähises tekkida 10x kõrgem pinge kui seda on lubatud...mähis on sellele arvestatud, kui seda ei taluks mitte ükski pooljuht element sinu võimus!
Karbi võib jah ümber ehitada, aga ära unusta et trafo soojeneb kõvasti ning vajab piisavat õhu vahetust!
aga kui saad sellise lüliti millel teine kontaks lahutub viitega siis jah...võib panna külge küll! Tevalos vast müüakse neid ka.
|
   |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
|
   |
103 |
|
tagasi üles |
|
 |
Cb4
HV Guru

|
11.07.2007 17:51:08
|
|
|
ega ilmselt ei oleks ka midagi juhtunud, ülepinge tekkimise võimalus on suht väike, kuid siiski reaalsest võimalik! ning tekkimise korral oleks ilmselt olnud ka pahasti!
sellest siis on ikkagi parem hoiduda kui uut subarit otsida!
|
   |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
12.07.2007 01:28:22
|
|
|
Pole nagu näinud veel ühtegi korraliku trafotoitega võimendit millel oleks on/off pärast trafot. Ülaltoodud teooria kohaselt peaksid enamik trafotoitel asju ju siis juba hävinud olema. Kes ikka jõuab "enne" selle subbaka välja lülitada kui vool juhtub kaduma näiteks etteteatamata voolukatkestuse tõttu.
Sellele on seletus miks subbakas jääb kogu aeg vooluvõrku - nimelt on neil enamasti automaatne nn eko reziim, kus kuulatakse sisendit ning kui seal paari minuti jooksul pole signaali siis lülitatakse võimendi välja. Kui signaal ilmub siis lülitub võimendi kohe sisse. Toide jääb peale võimaldamaks Standby model toimimist.
Teine sort selliseid pideva toitega asju on igasugu sangad - nendes hoitakse kokku millelt iganes ning 220V/1A lüliti on seal kindlalt ilmselge rahaline liialdus.
Reaalse lüliti paigaldamine enne trafot on igati normaalne lahendus kuid tuleb panna ikkagi kindlalt 220v ja piisavalt ampreid taluv lüliti.
|
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
Cb4
HV Guru

|
12.07.2007 10:05:25
|
|
|
See ei olnud teooria!
Oled sa midagi kuulnu sellest et liinid(suures el liinid) põlevad maha koos trafode ja muu kaitse aparatuuruiga peale liini sek. välja lülitamist. Nimelt kui on suur induktiiv takkistus, ning kui pinge kaob järsult lenad vool ja pinge selllset sektsioonis taevasse! Kui õieti mäletan siis see oli enese induktsiooni tõttu!
See nn. teooria ei ole minu välja mõeldud vaid sai 5 aastaga koolis õppitud
Mina isiklikult olen vast 5-6 aparaati lahti näppinud, ning minuteada on lüliti ikka peale toite mähist!
Aga kui sa tahad asjas olla kindel Võtta oma mingi tarbija(teler, resiiver--midagi kallist) ja tiri alati toite juhe ennem välja kui nupust lülitab! Muide manuaalis on vist suurelt ja punasetl kirjas et nii EI TOHI TEHA!
Ning mis veel, Kuna tavaliselt on peatermorelee ja nn. on off lüliti seotud, siis on üsnagi raske kindlaks määrata mille kõik ja kust kohast see termo välja lülitab.
|
   |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 1140 loe/lisa |
   |
3 :: |
721 |
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
12.07.2007 10:12:57
|
|
|
laurx kirjutas: |
pane see võim lihtsalt pikendusse, millel on peal enamasti punane led iga on/off lülitus. klõpsad sellest siis õhtul kogu pikenduses oleva kola välja ja elu ilus. |
See jääb kindlasti ära, kuna mul siin väikeses toas on juhtmeid juba rohkem kui küll... toite osas näiteks 2x 6 otsaga pikendust + 2 vargapesa. Veel pikendusi juurde ja läen nende juhtmete peale hulluks.
Eks jah, vaatab seda viitega lüliti asja. Btw, (tsipa ot siinse teemaga küll) kust sai valemeid jms, et vastavalt elemendile, kui suur peab olema kõlarikast, kui suur inverter jne?
|
   |
103 |
|
tagasi üles |
|
 |
Cb4
HV Guru

|
12.07.2007 10:13:33
|
|
|
Jah lihtsaim võimalus ta on...
Mul üks tuttav tydruk teeb sedasi kogu tehnikaga(noh keskus..teler ja arvuti) ei lülita midagi välja vaid kohe klõps nupust ...
|
   |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
   |
721 |
|
tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
12.07.2007 12:24:17
|
|
|
Cb4
Sa oled millestki väga valesti koolis õppides aru saanud. Ning kas 5 aastaga ei saanud pihta kuidas skeeme reaalses seadmes loetakse?
tsitaat: |
Ning mis veel, Kuna tavaliselt on peatermorelee ja nn. on off lüliti seotud, siis on üsnagi raske kindlaks määrata mille kõik ja kust kohast see termo välja lülitab.
|
Kas tõesti paigaldatakse selline ohutusseade PÄRAST ohtlikku komponenti (trafot siinsel juhul)?
Eestikeelses manuaalis võib kirjas olla mida iganes - need tõlke kõrghetked enam ei aja ammu naermagi ning väärivad eraldi teemat kuskil mujal. Kuid kindel on et ei tohi toitejuhet käega juhtmest tõmmates seinast eemaldada, vaid pistikust haarates. Seda kasvõi seepärast et odavate seadmete juhe on niivõrd madala kvaliteediga et peale viiendat juhtmest tõmbamist tuleb uus juhe hankida.
Laurxi pakutud variant on kõige sobivam lahendus. Eriti veel olukorras kus ei suudeta lihtsat jadaühendust järgida seadmes on see teie tervisele soovitavaim viis. Boonuseks säilib ka garantii seadmel.
|
|
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
Cb4
HV Guru

|
12.07.2007 12:48:17
|
|
|
Ma ei ole eriline vaidleja...Tähendab olena aga foorum ei ole selle jaoks...
Skeeme tõesti ei tee ise jne. aga olena lõpetanud vasatav kooli, teinud vastavad kutse eksamid, ning ka tõõtan kõrgepinge alal...nimelt siis alajaamadega!
Aahh krt ajab tigedaks selline asi lihtsalt...ma soovitasin...tõba alati ainult pistikust kõik välja...mitte kunagi ära kasuta lüliteid
teised ärge tehke niimodi
|
   |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
12.07.2007 13:28:33
|
|
|
Ning mida mina soovitasin? Juhtmest välja tõmmata? Noo....
Hetkel pean remontima võimendit Maranz AM710 DC Amplifier, sellel ka näiteks lüliti enne trafot - kas peaksin teavitama Marantz ja Co`d et nende lahendus on hiiglama valesti?
Ning küsimus siis väljaõppinud elektrikule - kus asub sinu elamises pea(termo)kaitse, kas seda ikka suudad tuvastada mida see välja lülitab?
|
|
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
Cb4
HV Guru

|
12.07.2007 14:00:17
|
|
|
Ma ennem mainisin et ei ole jah skeemi alal tugev....Kuigi peaks ka seda teadam!
Minu elamises asub see tõõstus hoones , elan maal! Ning loomulikult suudan ma peakaitsme tuvastata!
majal veel eraldi kaitse mis kergegelt peetis...vanusest ilmselt!
Aga ok, me ei jõua vaidlusega kusagile kahjuks...Ning ma sind ei tunne ja ei ole mulle vaja mingeid negatiivseid arvamusi!
Aga mis puutub sellesse võimu ...siis on küll kahtlan et sedasi on! oled kindel et koos sellega ei lülitata ka välja ahelat mis peale trafot
OK...ma õhtal sorin kirjanduses ja ehk leian midagi millega saab tõestada minu jutti sisu....
Praegu aga edu parandamisel
|
   |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
   |
721 |
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
|
   |
103 |
|
tagasi üles |
|
 |
Cb4
HV Guru

|
12.07.2007 15:30:43
|
|
|
Kui primaar on pinge alla siis on suht loogiline et ka sekundaris indutseeritakse emj. Kui just ahelat ei katkestata siis tekib seal ka vool. (Sekundare tegelt tavalislt mitu)
Kui on ennem trahvot on katkestus siis on mõlemad pinge alt ära, kui katkestus on peale trafot on mõlemad pinge all. Kuid ma arvan et sek. ahelas tekkitatakse katkestus lihtsalt.
aga nagu näha on iga tootja erinevalt oma skeemid koostanud.
jnt sa saad jah õieti aru...aga meie pinge muide nüüd 230-240v ok see selleks...
laurx ka sina said nagu õieti ära...
Maldur...muide millel põhinevad sinu teadmised...?
|
   |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
anim
HV kasutaja

|
12.07.2007 15:44:40
|
|
|
ei ole küll "paberit" ette näidata, aga elektroonikaga olen tegelenud ikka üle 10 aasta ja toide lülitatakse üldiselt ikka enne trafot välja, kui just pole standby funktsiooni.
Kindlasti tuleb kasutada selleks sobivaid lüliteid...
Ja veel - mille poolest erineb see pikendusest välja lülitamine trafo primaar mähise katkestamisest
|
|
Kommentaarid: 23 loe/lisa |
   |
22 |
|
tagasi üles |
|