Avaleht
uus teema   vasta Raud »  Videokaardid / Monitorid / TV »  LCD rikub silmi? märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele 1, 2  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
HV vaatleja

sõnum 01.08.2005 16:29:00 LCD rikub silmi? vasta tsitaadiga

Küsimus: kas on võimalik et mõni LCD sööb rohkem silmi kui teine? Tegemist Hyundai L90D+ monitoriga. Paar nädalat tagasi halvenes silmanägemine tunduvalt.. silmaarsti arvates on silmad väsinud, vajaksid puhkust jne. Sai ikka päris hea 15h/päevas WOWi mängitud küll..
Ükspäev sõber istus tunnikese minu arvuti monitori taga ja kurtis et silmad väsivad imelikul kombel ära, et väga karm LCD..
Poleks sellest hv'sse üldse kirjutama hakanudki aga hetkel mul lauapeal kõrvuti eritivana DEC Digital HiNote VP745 (laptop aastast ~1998) ja Hyundai L90D+ ning vana läpakakronu ekraani on tõepoolest meeldivam vaadata.
On siis võimalik et LCD ka virvendab, kiirgab või midaiganes? Silmaga küll midagi näha pole.
Monitor töötab DVI'ga 60Hz Club 3D ATI 9600 PRO otsas.
Kas mu jutul on tõepõhja all või tuleks teema salatoimikute alla tõsta otsustage teie..
Kommentaarid: 9 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 9
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Dirty Harry
HV Guru
Dirty Harry

sõnum 01.08.2005 16:35:31 vasta tsitaadiga

Mis resolutsiooni mängus/windowsis kasutad?
Kommentaarid: 182 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 146
tagasi üles
trv
HV veteran
trv

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 01.08.2005 16:38:40 vasta tsitaadiga

ilmselt sa pead seda monitori natuke säädima, et värvid liiga eredad ei oleks. kontrastsus on ka ilmselt üsna põhjas. uuri aga manualist järele, mida need nupud su monitori all servas teevad ja säti selle pilt omele parajaks/silmale mõnusaks
v2hja
HV Guru
v2hja

sõnum 01.08.2005 17:24:16 vasta tsitaadiga

silmi rikub kõige rohkem see kui nad on fokuseeritud ühele samale kaugusele pikemat aega
mitte mingi salajane kiiritus (aint sitemate molude madalad värskendussagedused lisaks sellele)

sellepärast tehakse NOMATHER mis monitor iga 45-60minuti tagabt 10-15 pikkune vaheaeg ja kõnnnitakse ringi ja vaadatakse kaugele

muidugi monitori pead kah ära confima korrralikult
brightness alla ja contrast põhja

tagasi üles
harakas
Kreisi kasutaja

sõnum 01.08.2005 19:49:48 vasta tsitaadiga

Üle 80 brightness on juba liig mis liig, siuke tunne nagu vaataks pidevalt päikesesse. Mulle sobib kõige rohkem 55, eks sa pead ise proovima kui erku valgust sa talud.
Kontrastsust ma hoian lugemisel-kirjutamisel 60 peal, pilditöötluse ajaks panen 90.
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 01.08.2005 20:12:37 vasta tsitaadiga

ega jah, mul brightness üldse miinimumi peal, muidu on jah pärast poolt tundi silmad megavalusad icon_razz1.gif
Kommentaarid: 85 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 78
tagasi üles
neros
HV Guru
neros

sõnum 01.08.2005 20:38:36 vasta tsitaadiga

Hmh.. icon_confused.gif mul mingi igivana (noo.. üle 10ne aasta julgelt icon_biggrin.gif) monitor.. 1157x864 resull,@ 60hz. Ja hoopis parem kui mingil muul monitoril! Brightness ja Contrast maximum, mängimise ajaks tõstan veel gammat powerstripiga, et ka pimedas näha icon_biggrin.gif Enivei, ma võin vanduda, et enne Kui ma arvutitega tegelema hakkasin, olid mul silmad tunduvalt halvemad, peaaegu isegi prille tarvis icon_biggrin.gif need vanad monitorid on ikka über icon_razz.gif
tagasi üles
Tõnu
Kreisi kasutaja

sõnum 01.08.2005 21:36:45 vasta tsitaadiga

LCD'del on igasugused häired võimalikud. kui on analoog sisend siis on neid rohkem. isegi lcd taustavalgus pole alalispinge vaid teatud sagedusega 20kHZ vms. iga asi annab harmoonilisi ja halltoonidel LCD ekraanil virvendust leida pole mingi ime. Ise olen tähele pannud et LCD'del väikenegi kondede mahtuvuse langus tekitab igasuguseid häireid. Ja mida rohkem värvitoone lcd näitab seda rohkem paistab olema ka häireid.
Kommentaarid: 92 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 89
tagasi üles
HV vaatleja

sõnum 02.08.2005 01:32:27 vasta tsitaadiga

võtsin prooviks Hyundai L70S'i (17" LCD) - analog sisendiga. Proovin seda paar päeva aga esmamuljeks võib öelda, et peale selle, et ta väiksem on, küll olulist vahet märgata pole - kui siis niipalju, et contrast ja brightness on mõlemad 0 aga ikka on monitor liiga hele icon_smile.gif L90D+'l läksid need näitajad hulga madalamale,
mis on eriti hea pimedas toas töötamiseks..
Kommentaarid: 9 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 9
tagasi üles
angel
HV Guru
angel

sõnum 02.08.2005 01:47:56 vasta tsitaadiga

Sai kunagi Samsung 710N LCD molu testitud ja selle taga üle 3 h eriti istuda ei tahtnud. Isegi kui pilti sai sätitud, heledus maha ja sobiv contrastus pandud hakkas asi silmadele. See lamp mis seal taga oli soojendas nägu kah veel peale kauba. Algul ei mõiganud mis värk on, pärast sain aru kui taustaks täiesti musta pildi pandin. Terve molu "virvendas" ehk siis oli müra täis. Isegi mu 959NF 1280x1024 @ 100Hz on parem pilt ja istun selle taga kas või terve päev (tegelt teen ka seda ja silmadel midagi viga ei ole).

Seega minuarust on olemas "pahasid" lcd molusid ja häid. Näiteks ühe läppari taga sai oldud (uuem läppar) ja selle LCD puhul ei olnud küll mingit jama. Ei olnud pilt müra täis ega lcd valgustus lamp ei meenutanud ahju mis soojendab nägu (heledus oli põhja pandud). Samuti olen ka märganud teisi LCD 'd (LG oma vist oli) mille pilt oli täiesti hea ja mõnus silmale

Mude need kes rõõmsalt 60Hz CRT molu naudivad siis soovin edu neile. Võimalik et teil lihtsalt head ja tugevad silmad aga 60Hz rikub ikka väga palju silmi. Ise ei kannata seda üle 10 min vaadata kui pea ringi käima hakkab ja ookse tunne peale tuleb. Isegi 85Hz puhul on ebameeldiv tunne (tunnen ära sageli ilma vaatamata kui molul on 85Hz peale pandud).
Olen näinud inimesi kes naudivad 60Hz molusid (ise nad ei tea, et molul Hz olemas on vast) ja ilusad luubid on ees.
Kommentaarid: 175 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 157
tagasi üles
v2hja
HV Guru
v2hja

sõnum 02.08.2005 01:51:12 vasta tsitaadiga

60 hz jah nt mul ajab sõna otseses mõttes südame pahaks :S
tagasi üles
HDD
HV veteran
HDD

sõnum 02.08.2005 02:12:55 vasta tsitaadiga

v2hja kirjutas:

Aga noo LCD peal ei sa sa sellest 60 Hz midagi aru ... See hoopis teine kui CRT.

v2hja
HV Guru
v2hja

sõnum 02.08.2005 02:14:56 vasta tsitaadiga

HDD kirjutas:
v2hja kirjutas:

Aga noo LCD peal ei sa sa sellest 60 Hz midagi aru ... See hoopis teine kui CRT.

tean

tagasi üles
redenergy
HV veteran
redenergy

sõnum 02.08.2005 02:26:29 vasta tsitaadiga

60Hz CRT'l on täielikk enesetapp, ma ei suuda seda küll kauem kui paar minutit vahtida
Kommentaarid: 30 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 9
tagasi üles
vortex
HV veteran
vortex

sõnum 02.08.2005 02:46:36 vasta tsitaadiga

tsitaat:

60 hz jah nt mul ajab sõna otseses mõttes südame pahaks

Minul ajab 85Hz mõne minutise monitori ees istumise järel sõna otseses mõttes südame pahaks, 60 Hz tekitab karmi peavalu, ja seda mitte minutite, vaid lausa sekunditega.
Kui ise veel CRT monitori omasin siis hoidsin sagedust ainult 100Hz peal, alla selle ei kannata pikemat aega monitori ees istuda.
tsitaat:

Sai kunagi Samsung 710N LCD molu testitud ja selle taga üle 3 h eriti istuda ei tahtnud.
Praegu on mul seesama 710N ja pilt on ikka hoopis midagi muud kui CRT-l. Paari esimese päeva jooksul oli küll veidi harjumatu ja väsitas veidi silmi, kuid peale mõnepäevast kasutamist ei taha CRT monitoriga küll enam tegemist teha. Samas võis see silmade väsimine alguses tulla ka oluliselt vähenenud tekstisuurusest (1280x1024 vs. 1024x768).
Mis kontrasti ja heledusse puutub, siis heledus on üsna maha keeratud ja kontrast enam-vähem keskel, rohkem peale keerates hakkab loomulikult silmadele.
Kommentaarid: 42 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 37
tagasi üles
angel
HV Guru
angel

sõnum 02.08.2005 03:23:19 vasta tsitaadiga

vortex kirjutas:
tsitaat:

60 hz jah nt mul ajab sõna otseses mõttes südame pahaks

Minul ajab 85Hz mõne minutise monitori ees istumise järel sõna otseses mõttes südame pahaks, 60 Hz tekitab karmi peavalu, ja seda mitte minutite, vaid lausa sekunditega.
Kui ise veel CRT monitori omasin siis hoidsin sagedust ainult 100Hz peal, alla selle ei kannata pikemat aega monitori ees istuda.
tsitaat:

Sai kunagi Samsung 710N LCD molu testitud ja selle taga üle 3 h eriti istuda ei tahtnud.
Praegu on mul seesama 710N ja pilt on ikka hoopis midagi muud kui CRT-l. Paari esimese päeva jooksul oli küll veidi harjumatu ja väsitas veidi silmi, kuid peale mõnepäevast kasutamist ei taha CRT monitoriga küll enam tegemist teha. Samas võis see silmade väsimine alguses tulla ka oluliselt vähenenud tekstisuurusest (1280x1024 vs. 1024x768).
Mis kontrasti ja heledusse puutub, siis heledus on üsna maha keeratud ja kontrast enam-vähem keskel, rohkem peale keerates hakkab loomulikult silmadele.

Reso mind küll ei häiri ühegi molu juures.

Kas sul ka selline müra või värelus selle 710N pildis märgata on kui taustaks 100% must pilt panna, see "müra" on nagu sahin pildis (sai vaadatud ka teist 710N molu ja sama viga küljes). Väga täpne silm peab olema, et seda märgata nn "ninapidi" juures muidu ei pane tähele. Olen poes vahest igavusest teisi lcd käppinud ja seal seda müra küll märgata ei olnud.. Ise käin nüüd sellest 710N LCD suure ringiga mööda. Pealegi oli selle must värv rohkem hall kui must. icon_rolleyes.gif
Minuteada oli 710N reso 1280x1024. Igatahes viimati kui LCD kohta infi uurisin siis 15" LCD del on 1024x768 reso ainult. icon_rolleyes.gif
Kommentaarid: 175 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 157
tagasi üles
neros
HV Guru
neros

sõnum 02.08.2005 14:40:05 vasta tsitaadiga

Viletsad silmad teil siis icon_biggrin.gif
Ma olen vist üldse suhteliselt peesse kukkunud oma tervise ja olemisega icon_razz1.gif ma võin vahtida suvalist monitori ilma mingi erilise tundeta, teha silmadega asju mida enamus inimesi ei suuda icon_biggrin.gif (näiteks lugeda samamoodi nagu alati igasuguste prillidega), vaadata asju uduselt või selgelt, täpselt nii nagu tahan, jne jne. Niiet ma kas kuidgi muteerunud (icon_lol.gif) või on lihtsalt anne icon_biggrin.gif

Igatahes, teema juurde tagasi pöördudes... ei saa kahjuks sõna võtta. LCD-dega pole piisavalt töötand, et rääkida, aga niipalju ikka oskan öelda, et sõltub ekraanist.

tagasi üles
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 02.08.2005 14:44:46 vasta tsitaadiga

see et sa 60Hz ei saa aru on sellest et sul silmad kehvad on, see et suudad dilma läätsega mängida, tühiasi, suudan kah, suudan ka kahe silma pilti laiali ajada (defaultis ju aju sulandab kokku pildi)
need kellel ka 85Hz ajab silmad valutama - silmad on väga tundlikud...
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 02.08.2005 14:46:40 vasta tsitaadiga

Peale kahe nädalast puhkust tagasi tööle 17" LCD taha minnes võttis ikka silmad läbi küll. Ei teagi millest see tulenes, enne puhkust polnud probleeme, monitori polnud keegi näppinud. Täna on jälle kõik korras. Eks vist kohanemisraskused, mis muu.

Kodus istun oma 6a vana Sun'i 19" monitori taga 1280x1024@75Hz ning pilt on kõvasti ilusam ja mõnusam vaadata kui paari aastase 17" taga millel hertsid 100 peal. Ainuüksi hertsid ei näita veel suurt midagi, oleneb ka konkreetsest mudelist.

Silmad olid mul kehvavõitu juba enne arvuti taha asumist ~8a tagasi(lugesin liiga palju). Peale monitoride vahtima hakkamist pole nägemine rohkem halvenenud.

Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Max Powers

sõnum 03.08.2005 15:43:16 vasta tsitaadiga

Kui LCD-l panna color quality highesti (32bit) pealt mediumi (16bit) peale, siis kas kuidagi silmi ka võiks mõjutada?
Kommentaarid: 215 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 2 :: 182
tagasi üles
v2hja
HV Guru
v2hja

sõnum 03.08.2005 15:55:34 vasta tsitaadiga

ooooo

Max Powers,

on sul aimu mis see 32bit ja 16bit tähedab ?
see tähedab et kui pikalt kirjeldatakse seda värvi mis ekraanile lastakse
ühe puhul on lihtsalt võimalik rohkem erineivaid toone ekraanil (32bit)

nii et mitte kuidagi ei saa see mõjutada silmi

tagasi üles
Max Powers

sõnum 03.08.2005 16:02:30 vasta tsitaadiga

tsitaat:

on sul aimu mis see 32bit ja 16bit tähedab

Ei ole icon_redface.gif
Kohe kirjeldan ka miks seda üldse küsisin.
Nimelt tulid uues arvutid ja kui nüüd panna Lotus Notesis meili kaasa manusena mõni office dokument siis teine pool lihtsalt ei näe seda - faili nimi on näha aga faili ennast mitte. Kui nüüd saatja paneb 16biti peale siis on kõik ok. icon_rolleyes.gif
Kasutame Delli Optiplex - http://www.3dvelocity.com/reviews/dellgx280/gx280.htm
Kuvariks HP 1940 19"

viimati muutis Max Powers 03.08.2005 16:11:27, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 215 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 2 :: 182
tagasi üles
Valdars
HV veteran
Valdars

sõnum 03.08.2005 16:06:39 vasta tsitaadiga

Monitoridel võib ka niisama värelus sisse tulla,siis aitab degauss.Kellel probleeme,tehke ära ja öelge,kuidas siis on.
Kommentaarid: 47 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 44
tagasi üles
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 03.08.2005 20:04:30 vasta tsitaadiga

Max Powers kirjutas:
tsitaat:

on sul aimu mis see 32bit ja 16bit tähedab

Ei ole icon_redface.gif
Kohe kirjeldan ka miks seda üldse küsisin.
Nimelt tulid uues arvutid ja kui nüüd panna Lotus Notesis meili kaasa manusena mõni office dokument siis teine pool lihtsalt ei näe seda - faili nimi on näha aga faili ennast mitte. Kui nüüd saatja paneb 16biti peale siis on kõik ok. icon_rolleyes.gif
Kasutame Delli Optiplex - http://www.3dvelocity.com/reviews/dellgx280/gx280.htm
Kuvariks HP 1940 19"

viga ei ole kohe kindlasti monitoris...
ja sa vist ikkagi ei taipa mida need bitid tähendavad...
tagasi üles
HDvurle
HV pensionär
HDvurle

sõnum 03.08.2005 20:14:43 vasta tsitaadiga

Endal Samsungi Syncmaster 710T ja pilt ei hakka silmadele. Native resol olid kirjad pisikesed, oanin kirjad suuremaks ja normaalne.
Must on ka must.

tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  Videokaardid / Monitorid / TV »  LCD rikub silmi? mine lehele 1, 2  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.