praegune kellaaeg 12.09.2025 09:49:21
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
Kas on eetiline hoiatada ärifoorumis müüdava halva kauba eest vastavas threadis või ei? |
Jah |
|
75% |
[ 126 ] |
Ei |
|
24% |
[ 41 ] |
|
hääli kokku : 167 |
|
autor |
|
Vidget
HV Guru

|
17.05.2005 22:27:08
|
|
|
zilwer kirjutas: |
Neile 88-le, kes küsitlusele "jah" vastasid: Kas on eetiline eelnevalt aksepteeritud reeglite vastu mässata? |
Et siis reegleid ei tohi kunagi muuta ja peab pimesilmi neid uskuma? Arutelu on ikka kasuks, olgu tulemus milline tahes.
|
|
Kommentaarid: 148 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
1 :: |
4 :: |
128 |
|
tagasi üles |
|
 |
Telempe
Kreisi kasutaja

|
17.05.2005 23:10:19
|
|
|
Arutelu on muidugi kasuks, selle vastu ma ei vaidle, aga konkreetne reegel minu arvates küll mingit parandamist/muutmist ei vaja. Äristrateegia on igaühel oma, pole kõrvalistel isikutel asja teiste teemasse läbustama minna.
_________________ ORLY? I hardly know her! |
|
Kommentaarid: 22 loe/lisa |
   |
0 :: |
21 |
|
tagasi üles |
|
 |
DigeBeni
HV Guru

|
18.05.2005 09:13:21
|
|
|
... küsiks teemaalgatajale vastu, et kui HP kaamerad on kehvad, kas siis ei tohiks selliste tegijate kaupa nagu Chronos, Trust, BenQ siin foorumis üldse pakkuda ? Peaks tegema eraldi foorumi kräpi müümiseks ? Kust tõmmata piir, alati leidub mõni indiviid, kelle nõudmised kaubale ülatavad ka sinu omad, kas teha neilegi uus foorum, kuna nad ei talu sinusuguste kräpikaupmeestega koos kauplemist ? Sisuliselt pole sellisel alusel teema solkimine kuidagi põhjendatud, see on igaühe personaalne mure, et endale selgeks teha ostetava kauba väärtus ja vastavalt oma pakkumised kujundada ...
... samas, tuleks kindlasti hoiatada, kui on teada, et tegemist riknenud kaubaga, kahtlastel alustel soetatud kaubaga või on hoopis teemaalgataja puhul tegemist kahtlase indiviidiga, kellega tehingu tegemine pole soovitav või peaks seda lausa iga hinna eest vältima. Seejuures ei tohiks mingi juhul põhjendamatult rapsida st. oma väiteid tuleks osata kaitsta ja süüdistus peaks olema hästi argumenteeritud ja ainult faktidel põhinev, vastasel korral võib represseerituks osutuda hoopis "hoiataja" ise ...
   |
2 :: |
5 :: |
160 |
|
tagasi üles |
|
 |
daddo
HV kasutaja

|
20.06.2005 17:33:36
|
|
|
DigeBeni kirjutas: |
... küsiks teemaalgatajale vastu, et kui HP kaamerad on kehvad, kas siis ei tohiks selliste tegijate kaupa nagu Chronos, Trust, BenQ siin foorumis üldse pakkuda ? Peaks tegema eraldi foorumi kräpi müümiseks ? Kust tõmmata piir, alati leidub mõni indiviid, kelle nõudmised kaubale ülatavad ka sinu omad, kas teha neilegi uus foorum, kuna nad ei talu sinusuguste kräpikaupmeestega koos kauplemist ? Sisuliselt pole sellisel alusel teema solkimine kuidagi põhjendatud, see on igaühe personaalne mure, et endale selgeks teha ostetava kauba väärtus ja vastavalt oma pakkumised kujundada ...
... samas, tuleks kindlasti hoiatada, kui on teada, et tegemist riknenud kaubaga, kahtlastel alustel soetatud kaubaga või on hoopis teemaalgataja puhul tegemist kahtlase indiviidiga, kellega tehingu tegemine pole soovitav või peaks seda lausa iga hinna eest vältima. Seejuures ei tohiks mingi juhul põhjendamatult rapsida st. oma väiteid tuleks osata kaitsta ja süüdistus peaks olema hästi argumenteeritud ja ainult faktidel põhinev, vastasel korral võib represseerituks osutuda hoopis "hoiataja" ise ... |
Kuigi teema sai algatatud konkreetselt HP näitest ajendatudlt, siis vaadates teema arengut, siis ma jätaks endale õiguse muuta teemat rohkem brändituks, ehk siis, et kõik head ja halvad brändid "sekkuda" saaks.. ehk siis a la "kaks eri tootjate toodet, mille tehnilised näitajad on samad, aga mis omi ülesandeid täidavad erineva pädevusega" Ehk siis kui me võrdleme kahte 1kg (tehniline näitaja!) saia, siis me ei pea lähtuma sellest, et milline on mingi kirde sai või milline mis iganes, vaid sellest, et kas "saiapoes" peab kehtima monopol ja tsensuur, et ei või mainida isegi alternatiivide nimetusi? Et kuidas kumbki maitseb tegelikult. Kummaline, IRL ma poodides sellist asja pole kohanud... ja Internetis, kus iseenesest vabadused veel suuremad, on kahtlane neid müügipühamuid tekkimas näha.
Ja kui kellelegi jäi ikka minu HP meelestatus pinnuks silmas, siis see oli tõesti vaid konkreetne näide... Ma ei sõdi ei kirde- ei lõikesaia vastu, aga ostjale on õigus mainida, et samade andmetega alternatiivsest toodet (ma ei pea silmas - "see on parem, ja mul on see sulle müüa"). Ja kui ka peale alternatiiviga tutvumist, mis ostja jaoks on sama soodne, eelistab ta ikkagi esimest, siis saab öelda, et ostja on saanud just selle, mida tahtnud... mitte siis, kui ta aga siis avastab, et "oih, oleksin ostnud rumalalt selle, aga see on ju parem." Minu arvamus. Pole kohustuslik.
|
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
3 :: |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
pealuu
HV veteran

|
20.06.2005 18:03:32
|
|
|
mu meelest on praegused müügifoorumi reeglid täiesti omal kohal.
võimalik ostuhuviline, kes ei pea end piisavalt teadjaks, saab alati muudes teemades ISE nõu küsida kas müüdav asi on hea ja oma hinda väärt jne.
igasugused niisama kiibitsemised stiilis "liiga kallilt tahad müüa", "kohast X saab odavamalt", "s..t kaup" jne on kohatud. kui ei ole müüja või ostja, siis ei ole teemasse postitamise kohustust.
PS. saiapoes nõu andmise koha pealt... mine kuskile poodi ja hakka seletama kõva häälega et "siin müüakse s.tta kaupa ja head asja saab hoopis teisest kohast" , siis on üsna suur lootus et pood muutub müügipühamuks
|
|
Kommentaarid: 209 loe/lisa |
   |
168 |
|
tagasi üles |
|
 |
DigeBeni
HV Guru

|
20.06.2005 18:47:12
|
|
|
daddo kirjutas: |
... ja Internetis, kus iseenesest vabadused veel suuremad, on kahtlane neid müügipühamuid tekkimas näha. |
...ega see, et sinu identiteet internetis suhteliselt anonüümne ja füüsiline isik näiliselt kättesaamatuna tundub, ei tähenda veel, et võiksid omada internetis suuremaid vabadusi, kui vahetult suheldes ...
|
|
Kommentaarid: 194 loe/lisa |
   |
160 |
|
tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
20.06.2005 19:11:44
|
|
|
Internetis on üsna hea võimalus leida infot asja kohta, mida plaanitakse osta.
Üldjuhul vast ülevaated vastavad tõele.
Kui inimene ostab ülehinnatud kauba siis on see tema probleem, et ei suvatsenud eelnevalt toote kohta infot leida. Mida, nagu juba mainitud, on väga lihtne teha.
Loomulikult võid ostjatele poes mainida, et saial' alternatiiviks sepik. Ent pole mõtet hakata toda inimest veenma, et sepik on maitsvam kui sai
Arvamus saiast-sepikust on ikka iga inimese enda asi.
Loomulikult kui keegi müüb hallitunud saia Koidula eest, siis oleks mõte hakata sekkuma teiste asjadesse. (Siis kui leidub mõni inimene, kes ei ole enne saia näinud ja peab toda normaalseks & soovib osta kuuldustele toetudes)
Riknenud kaup on üks asi, kauba omadused (vähemalt tehnika, millega kauplemine siin käibki) on aga potentsiaalsel ostjal endal mõttekas selgeks teha.
+ Siin on ju ostuabi, kus saab asja kohta üle küsida, kui jääb midagi lahtiseks. Ostu-müügi alla pole mõtet soovitustega minna.
viimati muutis Elof 21.06.2005 00:18:47, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 212 loe/lisa |
   |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
S.W.A.T.
HV kasutaja
|
20.06.2005 23:17:35
|
|
|
Kui siinsetel maailmaparandajatel on ikkagi soov kangesti nö ebaeetiliselt hoiatada mõne müüdava eseme eest, siis on ju alati võimalus saata potentsiaalsele ostjale privaatsõnum
Eetikaküsimus muidugi jääb õhku. Kuid kui tundub, et ikka on väga vaja, siis on ju parem painduda natuke, mitte murduda vastu reegleid.
|
|
Kommentaarid: 18 loe/lisa |
   |
17 |
|
tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
20.06.2005 23:36:06
|
|
|
kui keegi müüb siin mõnd asja vaata et paar korda kõrgema hinnaga kui poes (ma ei tea miks ), siis olen visanud lingi või öelnud, et "kuule, poes on sama asi (palju) odavam"
selline asi võiks lubatud ju olla?
aga mõni müüja saab veel pahaseks, sõimab näo täis või paneb negatiivse kurja näo sulle profiili sick...
_________________ 17/1/2023, Scart: "Selle sajandi senise möödunud aja üks suuremaid skandaale on hetkel lahti rullumas..."
Müüa: Xbox 360 E 500GB (UUS) |
|
Kommentaarid: 373 loe/lisa |
   |
313 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 469 loe/lisa |
   |
12 :: |
7 :: |
359 |
|
tagasi üles |
|
 |
DigeBeni
HV Guru

|
21.06.2005 08:25:27
|
|
|
Tanel kirjutas: |
Skeptik, mingi võimalus peaks tõesti ikkagi jääma tähelepanu juhtimiseks, eesmärk on ikkagi ostjat informeerida, et tal nahka üle kõrvade ei tõmmataks  |
... oleneb, mida mõelda naha üle kõrvade tõmbamise all ? Mina ei leia olevat õigustatud üksnes sellepärast vahelesegamist, kui inimene müüb kaupa vähe kallimalt, kui selle tegelik turuhind. Loomulikult kauplemise eesmärgil, pole selline asi taunitav, kui vihjatakse mõne odavama koha hindadele, kuid tihti kasutatakse ka seda kurjasti st. paljudes poodides ongi ainult odavad hinnad, kaupa aga reaalselt saada pole ja sellisest aspektist vaadatuna, saab hoopis müüja pügada, kui kauba, õhku müüvate poodide tõttu, odavamalt ära annab. Mina leian, et Ärifoorumisse kaupa tegema tulles, peab kasutaja oskama kauba kohta ise õigeid järeldusi teha, vähemalt selles ulatuses, mis hõlmab üldteada tõdesid, ning jäägu igasugused kõrvalised madinad mujale foorumisse, kuhu nad mõeldud ongi ...
|
|
   |
160 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
21.06.2005 08:48:28
|
|
|
Kui ma muidu olen Skeptiku mainitud ulatuses hoiatamise lubamise poolt, siis DigeBeni mainitud õhumüüjad panevad tõesti veidi ümber mõtlema! Pluss veel on paaril korral jäänud muljet, et hoiatamisega tahetakse kas konkurendile ära teha või mõne kõrvalisema asja eest tagasi teha. See on loomulikult õhkõrn kahtlus olnud millele omakorda vastukaaluks paistab olema sõprade ja topeltkasutajanimede abil hinna üleskruvimisi...
|
|
Kommentaarid: 81 loe/lisa |
   |
12 :: |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
dvd vader
HV Guru
|
21.06.2005 08:56:36
|
|
|
tsitaat: |
sõprade ja topeltkasutajanimede abil hinna üleskruvimisi...
|
ärgem unustagem, et võib sõlmida päris ehtsaid kartellikokkuleppeid - mingi seltskond müüb sarnaseid asju ja kellelgi neist tuleb pähe, et võiks hinna keerata näiteks 1000 krooni kõrgemaks - teised on nõus ja ongi kõik happy (välja arvatud ostja)
|
|
Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
6 :: |
7 :: |
51 |
|
tagasi üles |
|
 |
DigeBeni
HV Guru

|
21.06.2005 09:04:30
|
|
|
... julgeks oma kogemustele tuginedes lisaks arvata, et sellise tegevuse reeglitega lubamaine, annaks paljudele võimaluse ennast lihtsalt hindu maha tehes välja elada või igavust peletades teemasid risustada ja kui isegi praegu on moderaatoritel käed-jalad tööd täis, et Ärifoorumeid enam-vähem puhtana hoida, peavad hakkama siis ka veel lisaks maid jagama kauplejate ja lihtsalt niisama vett sogavate kasutajatega ...
|
|
   |
160 |
|
tagasi üles |
|
 |
daddo
HV kasutaja

|
21.06.2005 15:14:25
|
|
|
dvd vader kirjutas: |
sõprade ja topeltkasutajanimede abil hinna üleskruvimisi...
|
ärgem unustagem, et võib sõlmida päris ehtsaid kartellikokkuleppeid - mingi seltskond müüb sarnaseid asju ja kellelgi neist tuleb pähe, et võiks hinna keerata näiteks 1000 krooni kõrgemaks - teised on nõus ja ongi kõik happy (välja arvatud ostja) |
Vot vot - hakkamegi jõudma asja tuumani: müügithread on püha, võime kerida hinda suureks... ja kui ostja, kes suures ostutuhinas saab käitumise osaliseks, et mingi fake tegelane teeb n.ö "parema pakkumise" ja tõstab ise hinda, et heas usus kaupa saada... Et sellised asjad on lubatud, aga pole lubatud asjad, mis on ostja kasuks? Huvitav nägemus teil heast ärikeskkonnast, kus üks osapool on võrdsem kui teine, kuid kahjuks ikka pole see minu nägemus.
Nagu ma aru saan, siis pahandajaks pooleks antud teemas on eelkõige need, kes ise just müüja rolli sattunud ja kes ei taha mitte kliente (loe: Raha) kaotada selle tõttu, sest eks rumal ostja on ju kõige parem ostja või mis?
... julgeks oma kogemustele tuginedes lisaks arvata, et sellise tegevuse reeglitega lubamaine, annaks paljudele võimaluse ennast lihtsalt hindu maha tehes välja elada või igavust peletades teemasid risustada ja kui isegi praegu on moderaatoritel käed-jalad tööd täis, et Ärifoorumeid enam-vähem puhtana hoida, peavad hakkama siis ka veel lisaks maid jagama kauplejate ja lihtsalt niisama vett sogavate kasutajatega ... |
Kas tõesti on HV liikmete tase nii nõrk? Ja ma samas väidaks vastupidi, lähtudest inimloomusest: rohkem kui müügiteema läbustajaid, kes sellest mingit kasu ei saa, on fake pakkujaid, sest sel puhul saab müüja suurema papi... või tahad sa väita, et lollide mass on suurem, kui nende, kel küüned enda poole (loe: Meie Kõigi)? Sellise teooria kohta vastaks vaid - psühholoogilisest poolest lähtudes kutsuks Utoopialt tagasi Eestimaale...
Õhumüüjate suhtes nii palju, et ise pole veel sattunud situatsiooni, kus poleks poest saanud kätte toodet, mis hinnakirjas. Võib küll olla väike ajakulu, kuid siiski. Pealegi, siin ei müüda toidukraami, mis rikneks, et on eluliselt oluline reaalajas kaubast lahti saada. Pigem on siin taas mängus müüja nõrkus reaalajas cash kätte saada. Seega ikkagi: ostjal on õigus teada odavamat hinda.. ja kui tal on kiire, võib ta ju alati teie kallimat hinda eelistada, kui nende n.ö "õhumüüjate" omi. Aga ikkagi, primaarne on valik, valik odavamale hinnale. Ja kui on minuuguseid rohkem, kes ei sure ära, kui floppy drive tänase asemel ülehomme postiga kätte saavad, siis jah, müüjad, kõrgemat hinda küsides on ja jääbki antud teema teile pinnuks silma.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Renka
HV Guru

|
21.06.2005 15:16:35
|
|
|
Mina lubaks hinna kommenteerimise ... kuid ainult juhul kui kommentaar on põhjendatud ja konkreetse viitega.
Postitused stiilis "loll, ära osta nii kallilt", "kallis on", "mujalt saab odavamalt", "naaber sai just tuttava tuttava käest poole odavamalt" jne jne peaks olema keelatud.
_________________ There is no place like 127.0.0.1 |
|
Kommentaarid: 71 loe/lisa |
   |
61 |
|
tagasi üles |
|
 |
DigeBeni
HV Guru

|
21.06.2005 15:36:49
|
|
|
Kas tõesti on HV liikmete tase nii nõrk?
|
... HV liikmed pole mingid üliolendid, ära lase ennast provotseerida aurast, mille kasutajad endi ümber loovad või keskkond loonud on, selle taga on tegelikult täiesti tavalised inimesed ja tavapärased mängureeglid. Pole mõtet pastakast suuri sõnu ja teooriaid välja imeda, praktikas need lihtsalt ei tööta ja kahjuks tihtilugu mõjuvad soovitule hoopis vastupidi või vähemalt mitte nii, nagu seda idee autor oma visioonis näeb. Mina soovitaks teemakohase ristiretke maha matta ja tegeleda toodete arvustamisega seal, kus seda oodatakse, mitte aga seal, kus seda valdav osa kasutajatest vastuvoolu ujumiseks peab !
|
|
   |
160 |
|
tagasi üles |
|
 |
daddo
HV kasutaja

|
21.06.2005 15:42:27
|
|
|
Mina elan mõlemal juhul sama õnnelikult edasi. Kui teie elate nii, nagu on, ja olete sellega rahul, siis võib ju tõesti igasuguse progressi paremuse poole maha matta
Samas Renkaga 100% nõus, et põhjendamine oleks lahutamatu osa.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
DigeBeni
HV Guru

|
21.06.2005 15:51:09
|
|
|
Mina elan mõlemal juhul sama õnnelikult edasi. Kui teie elate nii, nagu on, ja olete sellega rahul, siis võib ju tõesti igasuguse progressi paremuse poole maha matta |
... eks igaühel oma POW, vastavalt sellele, kas on vaja müüa või osta
Samas Renkaga 100% nõus, et põhjendamine oleks lahutamatu osa. |
... millest 99.99% juhtude puhul, võid ainult und näha ja kui ma nüüd meelde püüan tuletada, siis ka sinu enda kommentaar ei kubisenud just põhjendatud faktidest, kaugel sellest ...
|
|
   |
160 |
|
tagasi üles |
|
 |
bezdomn6i
HV kasutaja
|
21.06.2005 16:22:11
|
|
|
eetika? mis eetikast me räägime? äri- või röövlieetikast või mingist universaalsest eetikast?
kuna eetika on inimese väärtushinnangutest ja õiglustundest sõltuv siis sellise teemapüstituse korral siit mõistlikku arutelu ei saa tulla...
näituseks, persoon, kes müüb, tahab oma nodist lahti saada siis tema meelest, ma kujutan ette, on äärmiselt ebaeetiline kui keegi kauba kvaliteedi kahtluse alla seab. ja vahet pole, kas kahtluseks on põhust või mitte...
nagu ma aru olen saanud siis on HV-es kõik äriga seonduv on püha ja puutumatu...
arvamuse avaldamiseks on teised (ala)foorumid.
|
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
daddo
HV kasutaja

|
21.06.2005 21:42:07
|
|
|
... millest 99.99% juhtude puhul, võid ainult und näha ja kui ma nüüd meelde püüan tuletada, siis ka sinu enda kommentaar ei kubisenud just põhjendatud faktidest, kaugel sellest ... |
Ma ei toonud küll jah mingeid suvalisi viiteid ju hp piltitest, aga nüüd, kui pole enam ohus kellegi hp kaamera müügitehing, siis igaüks saab ju siiralt öelda, et hp on väga hea kaamera, täiesti õigustatult canonite ja olympuste kõrval... seda muidugi juhul, kui südametunnistus lubab
minul ei luba
Saaks siis ehk ka postuumse tõestuse sellele, kas tegin kellelegi/millelegi ülekohut või ei...
Samas pole mõtet enam antud teemal soiguda. Minul on oma arusaam osapoolte moraalsetest õigustest, Teil omad. Ja nagu me näeme, need ei ühti. Ega elu sellest seisma ei jää
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
DigeBeni
HV Guru

|
21.06.2005 21:45:55
|
|
|
... samad sõnad, soiguda pole tõepoolest mõtet
   |
160 |
|
tagasi üles |
|
 |
John Smith
HV veteran
|
25.06.2005 02:38:10
|
|
|
Sorry kobisemise pärast, aga ei suuda seda saasta lugeda!
OST - MÜÜK on kahe isiku vaheline leping. Kuidas nad seda sooritavd on nende enda asi. Igasugune väide, et tahan teisi hoiatada I**B, iga päev müüakse Eestis sadu asju, miks sa kõiki ei hoiata?
teiseks elame kapitalismis vist? ehk siis müüa on ka inime, miks sa ei kaeba TAVALISE pesupulbri peale, et see halvasti peseb????
Lihtne lause KUI EI MEELDI ÄRA OSTA???????????
_________________ Kui te panete midagi mällu, jätke meelde, kuhu te panete. |
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
33 |
|
tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
25.06.2005 03:10:23
|
|
|
Möliseks ka kaasa.
Tegu on HINNAVAATLUSE (hindade pidev jälgimine jms) ärifoorumiga ja imo on täiesti normaalne kui teemasse tuuakse HV hinnalinke.
See pole lihtsalt mingi suva kauplemiskoht vaid lisaväärtuse andja kogu HV saidile.
Ütleks ka lihtsalt: kui ei meeldi, ära müü siin.
|
|
Kommentaarid: 188 loe/lisa |
   |
152 |
|
tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 212 loe/lisa |
   |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|