Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
Kas toetad mõtet? |
Toetan |
|
63% |
[ 65 ] |
Ei toeta |
|
23% |
[ 24 ] |
Erapooletu |
|
12% |
[ 13 ] |
|
hääli kokku : 102 |
|
autor |
|
martin_kivi
HV veteran
|
24.03.2005 14:47:50
|
|
|
potentsiaalne -> potentsiaalne
|
|
Kommentaarid: 52 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
4 :: |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
DigeBeni
HV Guru

|
24.03.2005 14:48:34
|
|
|
Tanel kirjutas: |
driver=tüürel?  |
... ei pooldaks, korrektsiooni võiks kasutada ikka ja ainult valesti kirjutatud riigikeelsete sõnade tarvis, muidu muutub kogu ürituse mõte minuarust vähe hajusaks st. mida siis õigupoolest propageeritakse - õigekirja või sunnitakse vägisi eestindatud sõnu kasutama ?
martin_kivi kirjutas: |
potentsiaalne -> potentsiaalne |
täpselt see, mida silmas pidasingi ! Lisaks, võiks vigaselt kirjutatud sõna olla jämedas trükis ja vigane täht, punase värviga rõhutatud ...
   |
2 :: |
5 :: |
160 |
|
tagasi üles |
|
 |
kotmarjak
HV Guru

|
24.03.2005 15:40:02
|
|
|
dvd vader kirjutas: |
kotmarjak kirjutas: |
dvd vader, Tanel, ma olen kindel, et nii on. ma küsin eesti keele õpetajalt üle ja siis tuleb tõde päevavalgele. |
kotmarjak, sa oled liiga palju ajuloputust saanud, nagu mulle tundub. mina ei võta mitte kunagi mitte midagi absoluutse tõena, samamoodi ma usun, et sinu eesti keele õpetaja, ükskõik kui hästi ta ka oma tööd teeks, ei ole absoluutne autoriteet selles küsimuses. fakt jääb faktiks - kui asi on ametlikus eesti keele allikas sees - eesti keele sõnaraamatus - siis tuleb see õigeks lugeda, kui seda seal ei ole, siis võib see asi olla arutlusel, aga senikaua, kuni pole uut sõnaraamatut välja antud, kus see asi sees on, ei saa seda õigeks lugeda.
selleks ongi olemas säärane süsteem, et põhiallikaid on ainult üks, et iga mats ei saaks tulla ütlema suvalisel hetkel, et tema arvates on nüüd kuidagi teistmoodi õige. |
ärme elame minevikus, vaid olevikus. selle 6. aastaga, mis on mööda läinud viimasest ÕSist on palju sõnu muutunud ja korrigeeritud. enne usun ma oma eesti keele õpetajat, kuid teid siin foorumis.
_________________ Ole tore ! |
|
Kommentaarid: 144 loe/lisa |
   |
8 :: |
117 |
|
tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
24.03.2005 15:45:07
|
|
|
automaatse korrektsiooni alla võiks veel minna, kuna tihti eksitakse:
momentaanne -> momentaanne
momentaanselt - > momentaanselt
_________________ 17/1/2023, Scart: "Selle sajandi senise möödunud aja üks suuremaid skandaale on hetkel lahti rullumas..."
Müüa: Xbox 360 E 500GB (UUS) |
|
Kommentaarid: 373 loe/lisa |
   |
0 :: |
3 :: |
313 |
|
tagasi üles |
|
 |
martin_kivi
HV veteran
|
24.03.2005 15:46:03
|
|
|
selle 6. aastaga, mis on mööda läinud viimasest ÕSist on palju sõnu muutunud ja korrigeeritud. enne usun ma oma eesti keele õpetajat, kuid teid siin foorumis. |
Meile on siiski ÕS sinu eesti keele õpetajast märksa armsam.
DigeBeni kirjutas: |
Lisaks, võiks vigaselt kirjutatud sõna olla jämedas trükis ja vigane täht, punase värviga rõhutatud ... |
Aga neid html-tage ei tahaks tsitaatides näha.
privilegeeritud -> privilegeeritud (ps-st mille sain)
|
|
   |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
dvd vader
HV Guru
|
24.03.2005 16:32:44
|
|
|
ärme elame minevikus, vaid olevikus. selle 6. aastaga, mis on mööda läinud viimasest ÕSist on palju sõnu muutunud ja korrigeeritud. enne usun ma oma eesti keele õpetajat, kuid teid siin foorumis. |
sul on mingi vale ÕS, minu oma on mõnevõrra uuem.
ja see, keda sa usud, on oma asi. sina usud eesti keele õpetajat, meie ei usu sind, meie usume pigem ÕS-i. ÕS on ametlikum allikas kui sina
viimati muutis dvd vader 24.03.2005 16:38:21, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
6 :: |
7 :: |
51 |
|
tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
24.03.2005 16:38:01
|
|
|
ärme elame minevikus, vaid olevikus. selle 6. aastaga, mis on mööda läinud viimasest ÕSist on palju sõnu muutunud ja korrigeeritud. enne usun ma oma eesti keele õpetajat, kuid teid siin foorumis. |
sul on mingi vale ÕS, minu oma on mõnevõrra uuem |
oot, mille üle te vaidlete? selle pensjoni ja muusjumi ning pansjoni üle ikka ve?
_________________ 17/1/2023, Scart: "Selle sajandi senise möödunud aja üks suuremaid skandaale on hetkel lahti rullumas..."
Müüa: Xbox 360 E 500GB (UUS) |
|
   |
313 |
|
tagasi üles |
|
 |
dvd vader
HV Guru
|
24.03.2005 16:39:37
|
|
|
ei mäleta enam. mingi jotiga asi oli. aga see on juba põhimõtte küsimus. point on ka selles, et nagu ma hiljuti kuulsin, siis vaidluses ei selgugi tõde, vaid pärast vaidlust on kumbki oma seisukohtades veelgi rohkem kinni
|
|
   |
51 |
|
tagasi üles |
|
 |
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees

|
24.03.2005 16:41:34
|
|
|
no aga kuidas siis kõige uuemas ÕS-is kirjas on?
edit: 99-nda aasta omas on sõna P-E-N-S-J-O-N igatahes lubatud kirjutada
Müüa: Xbox 360 E 500GB (UUS)
viimati muutis SKG 24.03.2005 16:58:07, muudetud 2 korda |
|
   |
313 |
|
tagasi üles |
|
 |
dvd vader
HV Guru
|
24.03.2005 16:47:05
|
|
|
seda, mida kotmarjak väidab, ei olegi kirjas, kui ma viimati vaatasin
|
|
   |
51 |
|
tagasi üles |
|
 |
kotmarjak
HV Guru

|
24.03.2005 18:40:29
|
|
|
seda, mida kotmarjak väidab, ei olegi kirjas, kui ma viimati vaatasin |
aga mis allikast sina siis oma sõnu kontrollid?
mingi eraväljaanne?
|
   |
117 |
|
tagasi üles |
|
 |
voyager_est
HV Guru

|
24.03.2005 19:05:44
|
|
|
mingi eraväljaanne? |
Eesti Keele Instituut & Keelevara
|
|
Kommentaarid: 74 loe/lisa |
   |
66 |
|
tagasi üles |
|
 |
martin_kivi
HV veteran
|
24.03.2005 19:19:32
|
|
|
efekt -> efekt
Edit:
viimati muutis martin_kivi 24.03.2005 21:33:16, muudetud 1 kord |
|
   |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
Max Powers
|
24.03.2005 21:31:30
|
|
|
EMA EI TOOTA DUALIS
Kena pealkiri. Saan siis aru, et kasutaja ema ei tööta dualis? No ju siis töötab ta mõnes teises firmas.
Emme ja ema asemel võiks siiski emaplaat kirjutada
|
|
Kommentaarid: 215 loe/lisa |
   |
182 |
|
tagasi üles |
|
 |
cbr
HV Guru

|
24.03.2005 21:35:30
|
|
|
Max Powers kirjutas: |
EMA EI TOOTA DUALIS
Kena pealkiri. Saan siis aru, et kasutaja ema ei tööta dualis? No ju siis töötab ta mõnes teises firmas.
Emme ja ema asemel võiks siiski emaplaat kirjutada  |
Ometi said vastajad aru, mida ta tahtis, seega teoreetiliselt probleemi pole. Pealkiri ei peaks sellel juhul ainult uppercase olema.
Kui ta oleks tõesti tahtnud öelda "Mu ema ei tööta Ordis." ja see oleks asendatud "Mu emaplaat ei tööta Ordis.", siis ega see poleks ju normaalsem olnud
   |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
Max Powers
|
24.03.2005 21:43:20
|
|
|
tsitaat: |
Kui ta oleks tõesti tahtnud öelda "Mu ema ei tööta Ordis." ja see oleks asendatud "Mu emaplaat ei tööta Ordis.", siis ega see poleks ju normaalsem olnud
|
Antud juhul ma ei soovita sõna ema asendamist emaplaadiga, vaid et sellise pealkirjaga teemasid ei tuleks üldse.
|
|
Kommentaarid: 215 loe/lisa |
   |
182 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
24.03.2005 21:47:54
|
|
|
Aga mis saab siis sõnast "Mobo", mis on lühend inglise keelsest sõnast "Motherboard" 8)
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
neros
HV Guru

|
24.03.2005 22:23:31
|
|
|
mobo on ju väga laialt kasutatav sõna siin ja välismaistest foorumites ka... sellest ei peaks küll midagi saama
_________________ GitHub
.NET Core & Azure baasil lahendused ja arhitektuur - kontakt. |
|
Kommentaarid: 48 loe/lisa |
   |
1 :: |
40 |
|
tagasi üles |
|
 |
pokk
HV Guru
|
24.03.2005 22:27:58
|
|
|
No aga tumbad ei saa sellest aru. Nagu mina sain aru sellest kunagi kui monitorist .
|
|
Kommentaarid: 89 loe/lisa |
   |
69 |
|
tagasi üles |
|
 |
neros
HV Guru

|
24.03.2005 22:35:31
|
|
|
hmm... tuleb endal ka meelde kuidas ma ei saanud pikka aega aru mida sõna "mobo" tähendab... a siis keegi kunagi mingis emme teemas mainis sõna "mobo" ja tuli läks peas põlema kas tõesti "mobo" tähendab "emaplaat" noh... tegin ka siis ühe posti mille sees oli "mobo" nagu "emaplaat"... hehh ei tulnudki keegi mulle kurtma et mis kurat sa topid siia oma "mobo", ega ta emaplaat pole
Ja veel naljakam on tegelt ka see, et mingi 5 aastat tagasi ma arvasin, et emaplaat on see ketas kus on windows peal (ehk tol momendil siis C-ketas). Mingist Arvo Mägi raamatust lugesin nii... aga sain valesti aru njamh... ja mina naeran praegu siin nende üle kes saavad mingist IT-mõistest valesti aru... minu vabandused kõigile neile... enam tõesti ei tee nii
_________________ GitHub
.NET Core & Azure baasil lahendused ja arhitektuur - kontakt. |
|
Kommentaarid: 48 loe/lisa |
   |
1 :: |
40 |
|
tagasi üles |
|
 |
kotmarjak
HV Guru

|
24.03.2005 22:39:32
|
|
|
voyager_est kirjutas: |
mingi eraväljaanne? |
Eesti Keele Instituut & Keelevara |
esimene link ei tee eriti targemaks ja teine on tasuline. vaevalt, et keegi on nõus selle eest raha maksma
|
   |
117 |
|
tagasi üles |
|
 |
martin_kivi
HV veteran
|
24.03.2005 22:47:20
|
|
|
esimene link ei tee eriti targemaks ja teine on tasuline. vaevalt, et keegi on nõus selle eest raha maksma |
Ja õpetaja ei saa palka ning ÕS-i jaotatakse tasuta nagu telefonikatalooge
|
|
   |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
Elof
HV Guru

|
24.03.2005 23:24:59
|
|
|
Skeptik kirjutas: |
automaatse korrektsiooni alla võiks veel minna, kuna tihti eksitakse:
momentaanne -> momentaanne
momentaanselt - > momentaanselt |
Mis asi too on ? Võibolla ma lihtsalt uimane ja ei saa aru.
Korrektsioon oleks meeldiv küll, ent kõige häirivamaid postitusi, mis täiesti arusaamatud tava-kodanikule on kõige raskem automaatselt lasta korrigeerida, kuna need koosnevad tihtilugu vaid selle postituse koostamiseks loodud sõnadest.
Ent saaks näiteks mõnda teemasse teada anda iga kasutaja, kui on satunud mõne värd-sõna terrori alla, mille järel viidaks sisse muudatus korrektoris. Sõnad kipuvad tihtilugu esinema erinevates käänetes ning kurat teab kuidas neid käänatakse.
Muuseas olen isegi kuulnud, et "pensjon" eesti keele reeglitele peaks vastama, kurat teab kust kuulsin aga 95,4% kindel olen siiski, et kuulsin. [Ent kes ei teaks siis Hansapanga pensjooni-sammast/maksavorsti] Ei meeldi mullegi, ent mis teha. Ise seda viga ei kasuta ära, teen vigu hoopis muudes lause-elementides.
(Unustasin kahjuks poole kirjutamise peal ära pool sellest Jutust, mida tahtsin kirja panna ) ...
...
tsitaat: |
Õigekeelsussõnaraamat on eelkõige ortograafiat, hääldust ja morfoloogiat normiv keelekoodeks. Järgnevas valik näiteid ÕS 1999 uuendustest, mis põhjustavad õpiku autorile probleeme.
Esimesed reageeringud uuele ÕS-ile piirdusid nördimusavaldusetega ortograafiliste vormide nagu pensjon (kõrvuti pensioniga) ja pansjon (kõrvuti pansioniga) ning hääldusnormi nagu muusjum (kõrvuti muuseumiga) puhul. ÕS-i ilmumist tähistaval konverentsil 18. ja 19. novembril 1999 põhjendas Tiiu Erelt niisuguseid rööpvorme liikumisena suurema süsteemsuse suunas. See väide on kindlasti eksitav: mis süsteemsusest saab rääkida, kui on pensjon ja pansjon, aga pensjonäri, pansjonäri ja pansjonaati ei ole (õnneks veel mitte!, need on kõik ortograafias i-ga). Kust siis läheb see piir, et koos pensioni ja pansioniga on muuseumil muusjumina morfoloogiline rööptüüp, aga kameeleonil või ookeanil ei ole? Suurema süsteemipärasuse asemel on pension-muuseum-ookean-tüüp üksiksõnuti normimise teel killustatud mitmeks, ja seda üsna meelevaldselt. Selline ümbernormimine on pigem vaieldav maitseotsustus kui liikumine suurema süsteemsuse poole ning sellepärast peaks küll õppekirjanduse autoritele ja ka õpetajatele jääma õigus soovitada või ebasoovitada neid ümbernormimise juhte.
|
Mul endal küll 99.a. ÕS'i ei ole, ent sellest tekstist loen välja justkui oleks seal olemas ka "pensjon" jne. Tõin lihtsalt välja, et teada saada, kas mõni 99.a. ÕS'i omanik on reaalselt ka järgi vaadanud, millest siin juttu tehtud.
+ "ebasoovitada", kas keegi siinsetest sõna-võtjatest oleks enne sellist sõna reeglipäraseks pidanud ?
Edit nr.? : Neetud - ma ei tea enam, mis kirjavigu mu postitus sisaldab, muudkui silun neid aga otsa ei paista saavat', ilmselt kartuses keele-miilitsalt pragada saada on mu viimased närviraasmed üles öelnud ja kirjutan nagu peata kana.
viimati muutis Elof 25.03.2005 13:04:18, muudetud 8 korda |
|
Kommentaarid: 212 loe/lisa |
   |
175 |
|
tagasi üles |
|
 |
Piipz
HV veteran

|
24.03.2005 23:30:39
|
|
|
Nii palju, kui mina seda teemat siin lugenud olen, on idee jõuda lõpuks nii kaugele, et kasutajad peavad istuma tooli peal, selg sirgu ning käed õigesti klaviatuurile asetatud. Rangelt on keelatud ka kohvi joomine ning muud häirivad tegevused. Õpetaja sõna tuleb kuulata ning kui midagi öelda on, siis tuleb käsi püsti tõsta, mitte kohe seletama hakata.
Kirjaveal ja kirjaoskamatusel on vahe. Kui ma ise mõnikord mingi eriti rõveda kala kuskil tekstis maha panen, siis ajab see mind pigem naerma. Kui aga keegi on suht lootusetu juhtum, siis on see tema enda mure, et ta kirjutada ei oska, kas peab siis teda, kui arvutihuvilist, hakkama piirama mingisuguste reeglitega. Et kuule sa ei oska hästi kirjutada, tõmba uttu?
|
|
Kommentaarid: 37 loe/lisa |
   |
34 |
|
tagasi üles |
|