Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
kalltar
HV vaatleja
|
24.09.2004 14:58:10
Lite-ON CD-kirjutaja draiverite installimisega jama |
|
|
Ostsin siis arvutisse Lite-On kirjutaja SOHR 5238S, mille eellugu saab lugeda siit https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?t=119296.
Kõik on nagu tore, aga CD-kirjutaja ei kirjuta, sest draiverite installiga on jama. Kirjutajaga tuli kaasa Nero plaat, kus draiverid. Plaadilt avaneb menüü, kus pakub midagi sellist nagu Copy DOS drivers to floppy. Tegin selle ära, avasin floppyl oleva install.exe faili, avanes DOSi aken ja pakuti mingit autoinstalli või manual installi, valisin auto install. Siis viskas DOS aknad ette Install completely! (ise imestan, et miks grammatiliselt nii valesti) Mõtlesin ,et nagu on siis kõik korras.
Panin Nero-s nagu kõik kirjtuama, Nero näitas, et kirjutas ilusti ära kõik... Ise vaatasin, et kirjutamise protsessi ajal kordagi tuluke kirjutajal ei vilkunud, et kuidagi kahtlane...ning tuligi välja, et plaat jäi tühjaks. Kontrollisin siis System alt ning näitab, et CD-kirjutaja on küll arvuti ära tundnud, aga ühtegi draiverit talle installitud pole Kui System alt panna have disk, siis diskilt draiverit ei leia, kuna ütleb, et seal pole vajalikku ini formaadis faili...
Huvitav, mis ma installil valesti teen, sest kuidagi ei õnnestu kirjutaja draivereid installeerida?
Pole ka kuskilt netis uusi draivereid leidnud, leidsin vaid firmware uue versiooni sellele mudelile. Või äkki ei taha need draiverid Windows 98-ga ühilduda?
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Novembre
Kreisi kasutaja
|
24.09.2004 15:07:44
|
|
|
Pole talle mingeid driverit vaja. DOS-ga ei ole ka mingit pistmist . Ei mäletagi kas sellisel vanal arvutil DMA saab ka muuta. Ja kas PIO modes antud kirjutaja üldse töötab? Vaata mis BIOSes modede selle kohta on. Proovi kirjutada minimaalsel kiirusel.
|
|
Kommentaarid: 108 loe/lisa |
   |
102 |
|
tagasi üles |
|
 |
kalltar
HV vaatleja
|
24.09.2004 15:14:26
|
|
|
Sorry, pole arvutites ise nii kodus ja ei saa eru, mida PIO tähendab
Kusjuures kirjutaja juures tegin linnukese, et enable DMA. Praegu kirjutaja vaid loeb plaate.
Mina Nero 5.5-lt seda kohta ka ei leidnud, kus kirjutamiskiirust valida saab, kukkus kohe kirjutama ja näitas, et kijutamine valmis, aga ei miskit
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
janno89
Kreisi kasutaja

|
24.09.2004 15:21:15
|
|
|
proovi nii et kui ta selle "kirjutamise" ära, pane siis see aken kinni kus näitab palju kirjutatud jne. siis tuleb nerol uuesti ette see kus on need failid mida tahad kirjutada. ning kirjuta plaat uuesti. endal jamas ka nii aga nimodi sai kirjutatud
|
|
Kommentaarid: 50 loe/lisa |
   |
3 :: |
3 :: |
31 |
|
tagasi üles |
|
 |
kalltar
HV vaatleja
|
24.09.2004 15:36:53
|
|
|
Mõtlen ,et äkki Windows update aitaks? Äkki seal leiduks juba sobivamaid draivereid. Praegu peab arvuti sobivaimaks minu vana tavalise Sony CD-rom draiverit ja ütleb, et see on parim.
Või proovida kuskilt netisügavustest leida mõne vanema LiteOn mudeli draivereid ja neid installida proovida?
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
pealuu
HV veteran

|
24.09.2004 17:54:05
|
|
|
su kirjutaja ei vaja miskit draiverit (nagu kodanik Novembre juba mainis), windowsis on vajalik draiver olemas. kui sul miski asi ei tööta, siis ei ole see mingi müstilise liteoni "spetsdraiveri" puudumise süü. sama rumal oleks otsida draiverit harilikule flopiseadmele või kõvakettale (justnimelt kõvakettale, paluks mitte segi ajada kontrolleriga).
|
|
Kommentaarid: 209 loe/lisa |
   |
168 |
|
tagasi üles |
|
 |
Novembre
Kreisi kasutaja
|
25.09.2004 02:22:58
|
|
|
2 kalltar
Vasta ühele küsimusele:
Kas sa miinimum kiirusega oled proovinud kirjutada? Neros complitation properties Burni all saad valida. Või nero-expressis enne kirjutamisele asumist.
|
|
   |
102 |
|
tagasi üles |
|
 |
kalltar
HV vaatleja
|
27.09.2004 08:25:49
|
|
|
To pealuu:
Kahtlen tõsiselt, et Windows 98 SE-l, mis on aastast 1999 on olemas 2004. aasta kirjutaja driver. 1999a polnud kirjutajadki veel kuigi levinud. Mõtlen just, et kui Windows update teha, et äkki siis õnnestub vastav driver installida...
Ja kui driverit vaja pole, siis miks on kirjutajaga kaasas plaat, kus miskine dos driver peal on, mida küll kahjuks installida ei õnnestu. Praegu pakub windows endiselt sobivaimaks draiveriks Sony CD-romi oma aastast 1999.
Driverite puudumist Windowsis olen üle elanud ka oma võrgukaardiga, sest sellist tootjat nagu minu kaardil on Windows ise ei tunne ja install tuli siiski käsitsi ära teha.
Xp-l on ehk jah need draiverid olemas.
To novembre:
Tänan juhiste eest ja proovin siis sealt kirjutamiskiirust sättida ja taas kirjutada proovida.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
ojapoiss
Kreisi kasutaja

|
27.09.2004 09:08:37
|
|
|
kalltar kirjutas: |
To pealuu:
Kahtlen tõsiselt, et Windows 98 SE-l, mis on aastast 1999 on olemas 2004. aasta kirjutaja driver. 1999a polnud kirjutajadki veel kuigi levinud. Mõtlen just, et kui Windows update teha, et äkki siis õnnestub vastav driver installida...
Ja kui driverit vaja pole, siis miks on kirjutajaga kaasas plaat, kus miskine dos driver peal on, mida küll kahjuks installida ei õnnestu. Praegu pakub windows endiselt sobivaimaks draiveriks Sony CD-romi oma aastast 1999.
Driverite puudumist Windowsis olen üle elanud ka oma võrgukaardiga, sest sellist tootjat nagu minu kaardil on Windows ise ei tunne ja install tuli siiski käsitsi ära teha.
Xp-l on ehk jah need draiverid olemas.
To novembre:
Tänan juhiste eest ja proovin siis sealt kirjutamiskiirust sättida ja taas kirjutada proovida. |
Driver on DOSi jaoks kaasas, et saaks DOSis kirjutaja järgi aga sa kasutad ju Wini, sul peab ise leidma.
Äkki sellepärast enam ei tunne, et DOSi driverid peale panid? Enne DOSi droverite panemist ei proovinud, kas töötab?
_________________ Vajad ruume sünnipäeva peoks!?
Sõbralikuma hinna jaoks PS!
www.kilplased.ee |
|
Kommentaarid: 65 loe/lisa |
   |
51 |
|
tagasi üles |
|
 |
kalltar
HV vaatleja
|
27.09.2004 10:55:57
|
|
|
To ojapoiss:
Enne DOS driverite installi jah paraku ei proovinud, kas see töötab.
Aga igatahes on praegu nii, et kui systemist võtta vastav device ja selle properties ning siis Driver menüü, siis ütleb seal miskit sellist " No drivers are installed for this device" (ei saa küll pead anda kas oli sõna-sõnalt just nii). Kui panna Windows otsima driverit, siis pakub ikkagi Sony CD-romi driverit kui sobivaimat sellele seadmele. Samas arvuti ise tundis kirjutaja automaatselt ära ja näitab ilusti selle marki ja mudelit...
Ei teagi, kas ja kuidas selle riistapuu tööle saab
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
kalltar
HV vaatleja
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
pealuu
HV veteran

|
27.09.2004 16:31:31
|
|
|
To pealuu:
Ja kui driverit vaja pole, siis miks on kirjutajaga kaasas plaat, kus miskine dos driver peal on, mida küll kahjuks installida ei õnnestu. Praegu pakub windows endiselt sobivaimaks draiveriks Sony CD-romi oma aastast 1999. |
ATAPI cd seadmete toetus on olemas windowsis sees. ei ole mina veel miski 10+ aasta jooksul näinud miskit ATAPI draivi mis vajaks windowsi all mingit erilist draiverit. Sinu loogika järgi vajaks miski praegune ~40GB IDE kõvaketas ka win98 puhul miskit "spetsiaaldraiverit" (windows ikkagi varasema aja toodang kui too kõvaketas)?
aga too DOS'i draiver on vajalik just ms-dos'i jaoks kuna seal polnud mingit sellist tuge kohe sees. tööle siis sai selle siis miski atapi_cd.sys (nimi laest võetud hetkel) ja mscdex.exe abil. ja ka ms-dosi puhul kõlbab ka 99,99% juhtudel suvalise ATAPI seadme draiver (ise aegade jooksul kasutanud mitsumi, nec ja samsung draividega kaasas olnud draivereid vastavalt sellele milline neist mul esimesena kätte juhtub).
.. ja muidugi windows update'i võid teha küll. ainult et üsna kindel et su probleemile sealt lahendust ei tule.
Xp-l on ehk jah need draiverid olemas. |
võrgukaart ja cd seade on vist natuke erinevad asjad ka või kuidas?
|
|
   |
168 |
|
tagasi üles |
|
 |
Novembre
Kreisi kasutaja
|
28.09.2004 09:04:11
|
|
|
Veel soovitaks ASPI-layerit chekkida, installida ja proovida muud kirjutamise softi.
|
|
   |
102 |
|
tagasi üles |
|
 |
kalltar
HV vaatleja
|
28.09.2004 10:00:44
|
|
|
Tänan Novembre, kui selle arvuti taha saan siis vaatan sinu soovitatud asjad üle.
Ja draiverite koha pealt väike viide Lite On kodukale http://www.liteonit.com/ODD/English/e_downloads/e_drivers.asp
Sealses draiveri juurde sobivate mudelite nimistus pole küll minu mudelit, aga on kiri "This driver is for Windows98 only, Windows ME/2000/XP do not require any" Seega võib viga ikkagi olla ka draiveris, sest kasutan 98 SE-d. Kui muidu ei mõika, siis tõmban sealt ühele välisele CD-RW seadmele mõeldud draiveri alla ja proovin sellega vist.
ootan endiselt arukaid soovitusi...
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
biglot
HV kasutaja
|
28.09.2004 10:10:43
|
|
|
Pole ka enne näinud, et 98 all mõni kirjutaja draivereid vajaks. Üks HP oli mul kunagi, mis töötas ainult siis, kui DMA linnuke oli ära koristatud (ka 98-ga).
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
pealuu
HV veteran

|
28.09.2004 12:45:15
|
|
|
Ja draiverite koha pealt väike viide Lite On kodukale http://www.liteonit.com/ODD/English/e_downloads/e_drivers.asp
Sealses draiveri juurde sobivate mudelite nimistus pole küll minu mudelit, aga on kiri "This driver is for Windows98 only, Windows ME/2000/XP do not require any" Seega võib viga ikkagi olla ka draiveris, sest kasutan 98 SE-d. Kui muidu ei mõika, siis tõmban sealt ühele välisele CD-RW seadmele mõeldud draiveri alla ja proovin sellega vist.
ootan endiselt arukaid soovitusi... |
muideks mina lugesin sealt kõigepealt välja "External Drive USB Adapter Cable Driver for Windows98". see ei ole mitte atapi sisemine seade. draiver vajalik sellel juhul sarnaselt nagu igasugu usb flash mälud jms asjad w98 all.
ja arukast soovitusest.... kui su elukoht oleks minu omale kõvasti lähemal siis ma pakuks võimalust et tooksid mulle oma aparaadi näha... aga ehk leidub keegi sulle lähemal asuv inimene kes lihtsalt niisama on nõus selle probleemiga veidi tegelema
|
|
   |
168 |
|
tagasi üles |
|
 |
cruel
HV kasutaja
|
28.09.2004 15:25:49
|
|
|
mul ka liteon kirjutaja ja w98se panin juhtme taha ja nero käima ja valmis, pole mingit eri driverit vaja.
_________________ Beer is the little death...drink it!
STEAM: 77023617 |
|
Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
14 |
|
tagasi üles |
|
 |
HacaX
HV Guru

|
29.09.2004 00:58:26
|
|
|
Jajah, see *ongi* väliste USB seadmete draiver...
Win98s pole tõeste isegi mitte ASPI draiverit vaja kuna 98 kuulub nende isendite hulka kus see olemas ehkki tegelikult peaks seal mingi vanem versioon olema seega oleks soovitatav Adapteci või mõne alternatiivse tootja saidilt midagi uuemat hankida).
Muidu säärane mõte, et äkki letigi DOSi draiverid ja nüüd on konflikt nende ning Winni vahel (või veelgi lihtsam: Win näeb, et DOSi draiverid laetud, ja lihtsalt ei tegele enam asjaga). Nii et võiks CONFIG.SYSi/AUTOEXEC.BATi üle vaadata ja sealt MSCDEXi/misiganes[i]devicedriver[/]inimiselseadmeloli eemaldada (või vähemalt REM või :: abil välja kommenteerida)
_________________ IMO & GPLed |
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
1 :: |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
kalltar
HV vaatleja
|
02.10.2004 17:49:27
|
|
|
Ikka jaman selle kirjutajaga
Lasin siis uue ASPI peale ja hakkasin Nero menüüdes sobrama.
Kui võtan lahti Recorder menüü ja Choose recorder, siis näitab avanenud aknas, et mul
Device: Image recorder
SCSI ID -
Adapter: Virtual device
Adapter no: -
Tundub, et hoopis siin peitub vist kala....Minu arust peaks selles aknas nagu minu kirjutajat näitama, aga ei näita. Milles asi võib olla või kust mida sättida?
Ja samas kui võtta file menüüst Compilation info, siis ilusti näitab minu kirjutajat... Tundub, et tuleks sellest virtual devicest lahti saada ja see oma kirjutajaga asendada, aga kuidas? Kas jama võib olla ka jumperi asendis? Mul kaks kõvaketast CD-RW momendil primary slave ja jumper asendis cable select...
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
kalltar
HV vaatleja
|
02.10.2004 18:01:06
|
|
|
Lisan veel, et kui vaadata CD seadme properties ja selle alammenüüd settings Systemi alt, siis options all on linnukesed selliste asjade ees nagu Disconnect ja Auto Insert Notification. DMA eest koristasin siis linnukese ära, kuna see ei olevat P166 puhul võimalik.
Kukalt paneb kratsima see linnuke Disconnect ees...kas see on õige setting?
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Novembre
Kreisi kasutaja
|
02.10.2004 18:06:41
|
|
|
Reinstalli nero, custom install ja ära installi virtuaal ketast. Või korista muu virtuaal ketta soft ära. Disconnect ei puutu asjasse.
|
|
   |
102 |
|
tagasi üles |
|
 |
kalltar
HV vaatleja
|
02.10.2004 18:08:28
|
|
|
ok, tänud teen proovi ja vaatan, mis siis saab.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
kalltar
HV vaatleja
|
02.10.2004 18:32:03
|
|
|
Minu kasutada olev Nero 5.5.9.14 versioon ei lasknudki mul custom installi taolist valikut teha. Kõige pealt unzippisin Nero faili Temp kausta, siis sealt võtsin Nero setup ja panin start peale license agreementiga nõustumist ja Nero kukkuski end kohe installima ilma, et oleks mult midagi küsinud enne kui asjaga valmis sai Ning näitab endiselt, et Virtual device. Ja ütleb, et kui sinu kirjutajat pole seal Choose recorder kaustas, siis vaata info failist, kas see Nero versioon minu kirjutajat üldse tunnistabki, paraku ei leidnud sellist faili Nero kaustast, kust seda kontrollida.
Ei teagi, mis teha, kirjutajaga oli kaasas Nero Express 6 aga mille system requirentsid on veidi kõvad minu P166 32MB ram arvuti jaoks. Või siiski proovida selle Nero Express 6-ga? Või on need system requirementsid taas mitteolulised minu arvutile?
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
kalltar
HV vaatleja
|
02.10.2004 18:35:18
|
|
|
Nero 6 System requirements:
Microsoft® Windows 95B, NT4, 98, 98SE, ME, 2000, XP
Pentium III 300Mhz (Minimum), 500 MHz for DVDplayback, 800 MHz (to capturing of harddisk), 1,6 GHz (to capturing of DVDvideo)
64 MB RAM, 128 MB RAM (for video)
500 MB free disk space, 4,8 GB free disk space (for DVDimages)
at least 800x600 display with at least 16 Bit colors
CD recorder and/or DVD recorder
Windows Internet Explorer 4.0 or higher
Windows compatible soundcard
See jääb vist minu arvutile liiga kõvaks?
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
pealuu
HV veteran

|
02.10.2004 20:27:48
|
|
|
proovi uuemat nero 5.5 versiooni. ehk peale update'i hakkab su kirjutajat tundma (väidetavalt peaks tundma alates 5.5.10.51).
http://www.nero.com/en/nero-up_vor.php ja sealt see kõikse ülemine download nupp ehk nero551056.exe
|
|
   |
168 |
|
tagasi üles |
|