Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Üldfoorum »  Tehisintellektiga suhtlemine märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 34, 35, 36
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing

Kas AI-ga suheldes tuleks olla viisakas?
JAH, muidu muutume ise matsideks
47%
 47%  [ 51 ]
Põhimõtteliselt JAH, kuid kõrvalseisjale võib see tunduda veider
19%
 19%  [ 21 ]
EI, suundan pärisinimese ja arvuti vahel alati vahet teha
25%
 25%  [ 28 ]
EI, viisakus ongi iganenud asi ja parem on kui kaob.
7%
 7%  [ 8 ]
hääli kokku : 108

autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Dirty Harry
HV Guru
Dirty Harry

sõnum 05.09.2025 21:52:40 vasta tsitaadiga

Raha peab ju kusagilt tulema. Kui keegi on OpenAI ärimudelit vaadanud, siis ehk oskab kaasa rääkida - mulle on diagonaalis vaadates jäänud mulje, et raha tuleb suures osas MSist, kes seda igale poole viimasel ajal sisse põimib oma toodetesse. Lisaks AIaaS, tellimistasud, oma mootori teistele müümine. On see piisav kui samal ajal on igalpool muidusööjatest erakasutajad, kes sentigi ei tasu - hea küsimus. Arvestades kui palju ma ise olen tasuta CGPT ja Copilotiga ära teinud, siis kui praegu see teenus läheks tasuliseks, ilmselt kasutaks küll. Ärikliendina kasutan niikuinii ja olen väga rahul.
Kommentaarid: 182 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 146
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
degrass
HV kasutaja
degrass

sõnum 05.09.2025 22:03:39 vasta tsitaadiga

sukelduja kirjutas:
Kõigepealt tuleb see šokk üle elada kui LLM kasutuse eest hakatakse kulutustele vastavat raha küsima.

Kuidas seda mõista? LLM integreeritakse kõikvõimalikesse teenustesse, tehakse ühsikond sõltuvaks, ning seejärel juhatatakse kassasse?

Või on tegemist järgmise dot.com mulliga ning mingil hetkel toimub korrektsioon?

woox2k
Kreisi kasutaja
woox2k

sõnum 06.09.2025 02:20:55 vasta tsitaadiga

mina634 kirjutas:
Tee järgi:
Spoiler Spoiler Spoiler

Kahjuks pole minu maitse. Kiirel kuulamisel on ikkagi kuulda seda spetsiifilist AI "aliasingut," mis põhimõtteliselt kõiki muusikageneraatoreid painab. Kvaliteet on ajaga meeletult paranenud aga lähemal kuulamisel on siiani see kahtlane tehislik heli sees.

Vahepeal lahendasin ka ennast painanud müsteeriumi producer.ai all kasutatavate LLM ja muusikagenereerimise mudelite vahel. Nende mudelite omavaheline suhtlus on põhimõtteliselt ainult tekstis aga muusika mudel "näeb" ka sisendi lugu ja teksti LLM saab muuta parameetreid muusika mudelil. Ühesõnaga riffusionile on "ChatGPT" wrapper ümber pandud lihtsalt. See seletab, miks on võimalik sisendile originaalilähedast muusikat teha (remix kraan nullis) ja samal ajal täiesti umbluud (remix kraan põhjas) genereerida. Kahjuks siiani minu mitmed lisandunud katsed kinnitavad seda, et tegu tundub olevat suhteliselt on/off nupuga. Kas väljund on põhimõtteliselt koopia originaalist või täiesti kolmanda maailma lugu, millel ei ole sisendiga mingit pistmist. Mõned lühikesed tükid olen saanud, kus suutis originaaltükile asju (vokaalid jne.) juurde leiutada aga need on harvad juhused ja ühelgi korral pole õnnestunud neid extendida loogiliselt kõlaval viisil.

mina634
Kreisi kasutaja
mina634

sõnum 07.09.2025 10:42:25 vasta tsitaadiga

Proovisin valmis teha puhtamas eesti keeles:
Spoiler Spoiler Spoiler
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
degrass
HV kasutaja
degrass

sõnum 07.09.2025 16:20:42 vasta tsitaadiga

mina634 kirjutas:

...

Praktiliselt kirja saad kirjutada AI-ga. Matat ka arvutada. Raamatut ka läbi lugema ei pea - teed lähikokkuvõtte. Uudistest ka üldkokkuvõtte.
...

Raamatu lühikokkuvõttest on vähe abi, kuna siis läheb sul raamatu sügavam mõte kaduma. Samuti on raamatu lugemine kogemus, millest sa ilma jääd. Sama on kirja kirjutamisega. Kui see just tööga seotud ei ole, siis oma tutavale ja lähedasele kirjutatud kiri on väga isiklik toiming. Kui sa selle AI hoolde usaldad, muudab see sinu väga pinnapealseks. Mis mõjutab märgatavalt inimeste vahelist dünaamikat.

Arvan, et küsimus on detailides, mitte kokkuvõttes. Kokkuvõttest on vähe abi, kui sa detaile/tausta ei tunne. Samuti on kokkuvõtte koostamine oskus, mida tuleb treenida. Kui inimesed lõpetavad ära õppimise ja tuginevad ainult AI poolsel kokkuvõttele viib see pigem vaimse laostumiseni, kui põhjustab arengut.

Lugemine on oskus, mida tuleb treenida. Väga lihtne on võtta ennast kaheks sekundiks kokku, lugemaks läbi mõni sotsiaalmeedia säuts ja sellele reageerida. Kuid millele sa tegelikult reageerid, kas kellegi meelevaldsele üldistusele või sündmusele endale. Kuidas sa saad sündmusele endale reageerida, kui sa tead ainult kellegi kokkuvõttet?

Kui paljud suudavad ennast kokkuvõtta ja 10 lehekülge sisukamat/sügavamat teksti kontsentreeritult läbi lugeda?

Sama on matemaatikaga. Kokkuvõtest on väga vähe abi, kui sa valemist aru ei saa.

Kirja kirjutamine, arvutamisoskus, raamatute ja uudiste lugemine arendavad sind, muutes sinu arusaama asjadest. Sa tead homme rohkem, kui täna.
Mida sellest loobimine endaga kaasta toob, ei ole vist vaja eraldi välja tuua.

perenoel
Kreisi kasutaja
perenoel

sõnum 07.09.2025 16:41:33 vasta tsitaadiga

degrass, Teatud mõttes on enamik inimesi sarnases olukorra lotovõitjaga, kes erinevalt rikkasse keskkonda sündinust või siis ise pikema aja jooksul ülestöötanust omab ühtäkki küll raha, kuid mitte mingeid oskusi selle käsitlemiseks. Sul on AI näol päevapealt olemas toatäis teenijaid ning sa pead alles hakkama õppima seda, mida nad sinu eest ära teha võivad, kui palju pead neid juhendama ning mida nad mitte kuidagi ei saa sinu eest teha. Seneca naeris oma kirjades ühte narri, kes ostis endale mitu haritud kreeka orja, lasi neil siis igasugu vajalikku kraami pähe õppida, et tema siis seltskonnas nende poolt ette sosistatud tsitaatidega edvistada võiks. Esiteks kõik said narri viguritest aru ja pealegi jäi narr ikkagi sama tühjaks ja mõttetuks.
mina634
Kreisi kasutaja
mina634

sõnum 07.09.2025 17:17:38 vasta tsitaadiga

Jah. Kõik oleneb, mis sa nende sisukokkuvõtetega peale oskad hakata. Jah, teatud raamatubaas peab olema. põhikoolist keskkoolini ja natuke peal selle veel ise juurd el ugeda, peale kooli.

Minu vanaema luges selleks raamatuid, et õhtul lihtsalt uni tuleks. sisutu lugemine - see on nagu inimesed kasutavad FIAT raha aga aru ikka ei saa, mis see FIAT raha inflatsioon on..

Piisab kui RIKAS iSA, VAENE ISA raamatu läbi loed ja oskad teiste raamatute sisukokkuvõtteid ära kasutada enda huvides. [mida nad seal ÜROs ja EU senatis oma tarkusega teha oskavad?]

AI on mõnus kasutada. Ja vahel viskab vimkat ka!!

Mina keeldun raamatuid viimased 10 aastat läbi lugemast. ajaraisk - pole enam asja mida ma ei tea. [viimasel ajal on kõik ainult üks valetamine - kõik valetavad uudistes üksteise võidu -]
Olgu veel lisatud, et ma jooksutasin oma aju kokku kunagi - 800 raamatut aastas lugesin läbi ja millalgi aastate jooksul jooksis juhe kokku - ja ainuke väljapääs oli, et raamatuid enam mitte kunagi ei loe otsast lõpuni läbi.
tagasi üles
degrass
HV kasutaja
degrass

sõnum 07.09.2025 23:02:53 vasta tsitaadiga

mina634 kirjutas:

Mina keeldun raamatuid viimased 10 aastat läbi lugemast. ajaraisk - pole enam asja mida ma ei tea. [viimasel ajal on kõik ainult üks valetamine - kõik valetavad uudistes üksteise võidu -]
Olgu veel lisatud, et ma jooksutasin oma aju kokku kunagi - 800 raamatut aastas lugesin läbi ja millalgi aastate jooksul jooksis juhe kokku - ja ainuke väljapääs oli, et raamatuid enam mitte kunagi ei loe otsast lõpuni läbi.

Ma mõtlen siiski sisukamaid raamatuid, mitte meelelahutust, esoteerikat või eneseabi. Gümnaasiumi lõpetamise järel võib valitseda illusioon, et nüüd tead kõigest kõike, kuid see on siiski illusioon. Reaalsus on siiski midagi muud.

woox2k
Kreisi kasutaja
woox2k

sõnum 08.09.2025 00:48:36 vasta tsitaadiga

mina634 kirjutas:
800 raamatut aastas lugesin läbi

OT: icon_eek.gif Keskmiselt üle 2 päevas? Koomikseid lugesid või?
Muus osas jah, raamatu päris sisu ja kokkuvõtted on hoopis eri maailmast asjad. Hea näitena kunagi võtsin "The Martian" raamatu ette peale filmi vaatamist, sest midagi jäi nagu puudu ja oli huvi detailsemat infot saada. Film kusjuures oli rohkem, kui lihtsalt kokkuvõte raamatust. AI kokkuvõttega poleks midagi saanud! "Alati polegi lahendus tähtis vaid teekond sinna!"

Küsisin naljapärast ChatGPT käest selle raamatu kokkuvõtet. Ilmselgelt pakkus hea meelega seda aga lähemal vaatlusel oli see filmi kokkuvõte hoopis ja see erineb siiski suht palju raamatust.

artur-
HV veteran
artur-

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 08.09.2025 07:56:10 vasta tsitaadiga

woox2k, OT: luges vist pealkirjad läbi või haikusid icon_biggrin.gif Isegi vangid kel päevläbi midagi teha pole ei suuda 2 päris raamatut päevas lugeda.
Kommentaarid: 80 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 70
tagasi üles
perenoel
Kreisi kasutaja
perenoel

sõnum 08.09.2025 09:52:48 vasta tsitaadiga

Ei tea midagi, on olemas ka kiirlugemistehnikaid. Igal juhul Amazoni algoritm on veel päevas 2 review laekumise puhul rahulik. Tõsi - hea on, kui raamatute ostust (või Kindle Unlimited laenutamisest) oleks vähemalt paar-kolm päeva möödas. Aga midagi ei ole katki, kui kuus laekub 50-60 reviewd. Järelikult on inimesi, kes suudavad sellise kiirusega lugeda.
degrass
HV kasutaja
degrass

sõnum 08.09.2025 10:10:50 vasta tsitaadiga

artur- kirjutas:
woox2k, OT: luges vist pealkirjad läbi või haikusid icon_biggrin.gif Isegi vangid kel päevläbi midagi teha pole ei suuda 2 päris raamatut päevas lugeda.

LR vihikuid võiks isegi suuta kaks päevas lugeda, kuid aasta seda tempot hoida? Iseasi, mida sa aasta hiljem loetust mäletad.
Siin me jõuame ühe olulise piiranguni, milles inimene AI'le alla jääb - mälu ja õppimisvõime piiratus. Väga loodan, et ML ja LLM võimaldavad lähi-aastakümne jooksul arvestatavat läbimurret.

mina634
Kreisi kasutaja
mina634

sõnum 08.09.2025 11:06:27 vasta tsitaadiga

Kusjuures producer.ai on kasutaja suhtes learning mode - õpib sinu käes, saad juhendada, teeb asju ümber, mida soovid. Tahad AI aju tundma õppida - kasuta producer.ai-d. Saab suhelda vabalt eesti keeles ja eesti meeles.
--
Noorelt hakkad pihta. 5 aastaselt lugema hakata, tasapisi teemad lähevad suuremaks, silmad avarduvad. Kiirus kasvab.

Kui 5 aastaselt mängitakse juba klaverit hästi:
https://youtu.be/o5LJxhrL9s8
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Üldfoorum »  Tehisintellektiga suhtlemine mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 34, 35, 36
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.