Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Microsoft »  Windows 11 märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... , 153, 154, 155  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Dirty Harry
HV Guru
Dirty Harry

sõnum 21.08.2025 11:02:57 vasta tsitaadiga

Mnator kirjutas:

muidu soovitaks su hoolealusele pakkuda Brave brauseri kasutust, sel on sisseehitatud pahalstetõrje suht talutav
ka FireFox on ses suhtes hea, ainult seal olen veel lisaks ise juurde installinud skriptide ja reklaamide piirajad ja mõnikord tuleb osata neid ka ajutiselt mahavõtta mõne totra internetisehekülje puhul, mis muidu töötamast keeldub
See polnud mul küsimuseks. Mu küsimus oli brauserit ümbritseva süsteemi, selles teemas Windows 11, seadistamises nii, et midagi brauserivälist ikka ja jälle asju kihva ei keeraks ning kasutajat segadusse ajaks. Selles suunas head PRAKTILISELT läbitehtud soovitused ning isiklikud kogemused on abiks ning neid ma küsin.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
napoleon
Unknown virus
napoleon

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 21.08.2025 11:26:48 vasta tsitaadiga

Mnator, sa lähened asjale natuke vale nurga alt.
Sina lähened selles vaates kuidas näiteks teismelisel need asjad lukku panna, mida ta ei tohi kasutada.
Antud juhul on tegemist tädimaaliga kes ei tahagi muud kui browserit kasutada st. ta ei hakka teadlikult mingit turvaauku otsima vaid eesmärk on see, et ta ise kuhugi ei klikiks nii, et ei oska pärast enam midagi teha.

Ei hakka teoreetiliselt targutama kuna midagi sellist pole ise teinud. Aga kas keegi teab millega see raamatukogudes ja muudes AIP-des lahendatud on? See oleks vist täpselt see, mida küsija soovib.
tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 21.08.2025 11:26:57 vasta tsitaadiga

kiosk on selline lahendus küll, ainult seejuures on vaja brauseri kasutus välistada
tagasi üles
Dirty Harry
HV Guru
Dirty Harry

sõnum 21.08.2025 11:34:16 vasta tsitaadiga

Mnator kirjutas:
kiosk on selline lahendus küll, ainult seejuures on vaja brauseri kasutus välistada
ot:
Ma ei saa endiselt aru, mida mõtled. Meie kõigi elu on viimasel ajal brauseris, see on ka antud juhul. Miks kioskis, kus ainult brauser käima läheb, on olukord kuidagi teistsugune?
tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 21.08.2025 12:01:53 vasta tsitaadiga

ikka seepärast, et brauserid ise võimaldavad kasurtajatele liiga paljut ja sellesse on kioski tarkvaral raske sekkuda
kioskis saab ära piirata, et peale brsuseri muud käima ei lähe, arvutit käivitades on kohe brauseer ees ja kõik; aga edasi kui kasutaja brauseris laamendab, siis saab ta soovi korral ja/või kogemata kogu arvuti tuksi keerata
tagasi üles
Dirty Harry
HV Guru
Dirty Harry

sõnum 21.08.2025 12:22:34 vasta tsitaadiga

Mnator kirjutas:
aga edasi kui kasutaja brauseris laamendab, siis saab ta soovi korral ja/või kogemata kogu arvuti tuksi keerata
Seda saab kasutaja ka praegu teha. Mille poolest on kiosk brauseriga ebaturvalisem kui praegune olukord?
tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 21.08.2025 12:30:20 vasta tsitaadiga

Dirty Harry, proovi kasvõi virtuaalmasinas see kiosk ära ja vaata ise kas on sinu jaoks või mitte.
Kui lollikindlamat asja tahaks, siis ma mõtleks mingi linuxilise peale nii, et kasutaja home kaust on mingi zfs/btrfs failisüsteemi peal ja igal käivitusel tehakse rollback algsele snapshotile.
Aga nagu ise ütlesid, sellele suvaline naabripoiss kasutajatuge pakkuda ei suuda. Miinuseks võib olla ka see, et kasutaja ei saa midagi salvestada(tehniliselt saab, aga peale restarti on see läinud), aga kui ta ainult browserit tahab kasutada, pole seda vast ka vaja.
tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 21.08.2025 12:31:13 vasta tsitaadiga

Dirty Harry kirjutas:
Mnator kirjutas:
aga edasi kui kasutaja brauseris laamendab, siis saab ta soovi korral ja/või kogemata kogu arvuti tuksi keerata
Seda saab kasutaja ka praegu teha. Mille poolest on kiosk brauseriga ebaturvalisem kui praegune olukord?
jälle mõtled täiesti vales suunas
koos kioskiga on turvalisem, sest kioski tarkvara ikkagi opsüssi tasemel midagi üritab tõkestada
aga mitte piisavalt, et sinu nõudmistele vastata

põhimõtteliselt vajaksid mingit lisa brauserile, nagu seda on skriptide tõkestajad ja seejuures peab see olema kirjutatud nii, et teda ei saaks soovi korral välja lülitada (nagu praegused skriptide tõkestajad võimaldavad, et ksautaja saaks soovi korral ka piiranguta surfata)
mina pole juhtunud sellist lisa nägema
võib osutuda võimatuks missiooniks, kuna eri kasutajatele võib vaja olla üsna erinevaid piiranguid
tagasi üles
Dirty Harry
HV Guru
Dirty Harry

sõnum 21.08.2025 12:37:42 vasta tsitaadiga

Mnator kirjutas:
Dirty Harry kirjutas:
Mnator kirjutas:
jälle mõtled täiesti vales suunas
koos kioskiga on turvalisem, sest kioski tarkvara ikkagi opsüssi tasemel midagi üritab tõkestada
aga mitte piisavalt, et sinu nõudmistele vastata

põhimõtteliselt vajaksid mingit lisa brauserile, nagu seda on skriptide tõkestajad ja seejuures peab see olema kirjutatud nii, et teda ei saaks soovi korral välja lülitada (nagu praegused skriptide tõkestajad võimaldavad, et ksautaja saaks soovi korral ka piiranguta surfata)
mina pole juhtunud sellist lisa nägema
võib osutuda võimatuks missiooniks, kuna eri kasutajatele võib vaja olla üsna erinevaid piiranguid
Ma ei saa aru, miks sa räägid jälle brauserist. Brauseriga on ok, on valitud ja seadistatud. Brauseris pole vaja midagi turvaga lisaks teha, juba tehtud. Ok?

Ma küsin brauserit ümbritseva maailma, op.süsi osas. Ning siin teemas küsin, et kas saaks seda teha Win11 vahenditega.

napoleon, ma VMi sees tegin korra läbi juba jah, tundus üsna õige suund olevat. Kas see ka jääb nii ja püsima, selles osas pole kindel ning ega ma pole väga kusagilt edulugusid ka kohanud erakliendi maailmas. Korporatiivselt Intunega ilmselt saaks, aga see on juba kahuriga kärbse laskmine ja pole kodus litsentse võtta kah.
tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 21.08.2025 12:50:20 vasta tsitaadiga

kui sinu meelest on brauser turvaline, siis pane kiosk vaid seda käivitama ja looda imedele
tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 21.08.2025 13:02:17 vasta tsitaadiga

Mnator, mulle tundub jätkuvalt, et sa mõtled üle. Lähened asjale nagu mingi suure asutuse süsadmin.
Aga jutt on ju tädimaalist, kes tahab vahel netis surfata. Isegi kui ta mingit moodi peaks asja lootusetult tuksi keerama või pahalase masinasse saama, pole see mingi katastroof vaid mõningane ebameeldivus nii talle endale kui sellele kes kasutajatuge pakub. Siis lihtsalt mõnda aega ei saa netis käia seniks kuni kellelgi on aega kohale tulla ja puhas install teha. Eesmärk on ju pigem vähendada riski, et ta kogemata vales kohas klikib.
tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 21.08.2025 13:07:24 vasta tsitaadiga

napoleon kirjutas:
Mnator, mulle tundub jätkuvalt, et sa mõtled üle. Lähened asjale nagu mingi suure asutuse süsadmin.
Aga jutt on ju tädimaalist, kes tahab vahel netis surfata. Isegi kui ta mingit moodi peaks asja lootusetult tuksi keerama või pahalase masinasse saama, pole see mingi katastroof vaid mõningane ebameeldivus nii talle endale kui sellele kes kasutajatuge pakub. Siis lihtsalt mõnda aega ei saa netis käia seniks kuni kellelgi on aega kohale tulla ja puhas install teha. Eesmärk on ju pigem vähendada riski, et ta kogemata vales kohas klikib.
ma sain aru, et mingil määral just kardetaksegi pahalaste otsa komistamist ja kaasnevat kasutajatuge tahetakse vältida
sunu tädimaali ei vaja seda kioskitki, ainult alguses oleks vaja põhjalikku jutlust internetiohtudest, võimalusel korduvat, et paremini kinnistuks
tagasi üles
vigurvänt
HV kasutaja

sõnum 21.08.2025 13:29:09 vasta tsitaadiga

Mu isaga sama lugu, et teda huvitab arvuti ainult niipalju, et saaks uudiseid lugeda ja erinevates portaalides mingeid seriaale vaadata. Kuhugi sisselogimine on tema jaoks juba kosmoseteadus. Mingeid programme pole ta veel kogemata installinud. Vahel on mõned järjehoidjad mingi valemiga ära kustutanud või teise kohta tõstnud. Brauseri ajalooga oskab kuidagi toimetada. Mingeid erivahendeid ma tema tegevuse piiramiseks ei kasuta. Iga kuu vaatan arvuti üle, teen uuendused, mõned hooldusprotseduurid ja süsteemi backupi. Brauser (Chrome) on seatud nii, et windowed ja maximized on enam-vähem sama suured. Arvutis on w11.
tagasi üles
Dirty Harry
HV Guru
Dirty Harry

sõnum 21.08.2025 14:32:34 vasta tsitaadiga

Mnator kirjutas:
ma sain aru, et mingil määral just kardetaksegi pahalaste otsa komistamist
Täiesti valesti said aru.
vigurvänt kirjutas:
Mu isaga sama lugu, et teda huvitab arvuti ainult niipalju, et saaks uudiseid lugeda ja erinevates portaalides mingeid seriaale vaadata. Kuhugi sisselogimine on tema jaoks juba kosmoseteadus. Mingeid programme pole ta veel kogemata installinud. Vahel on mõned järjehoidjad mingi valemiga ära kustutanud või teise kohta tõstnud. Brauseri ajalooga oskab kuidagi toimetada. Mingeid erivahendeid ma tema tegevuse piiramiseks ei kasuta. Iga kuu vaatan arvuti üle, teen uuendused, mõned hooldusprotseduurid ja süsteemi backupi. Brauser (Chrome) on seatud nii, et windowed ja maximized on enam-vähem sama suured. Arvutis on w11.
Just, täpselt. Saaks nüüd selle igakuise adminimise kuidagi aastal 2025. jalust ära...
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 21.08.2025 14:43:16 vasta tsitaadiga

mingi PE keskkond, kus on portable leitseja desktopil koos mingi bookmarkide failiga. iga kord kui kinni pannakse ei salvesta midagi ja käivitub nullist.
Mnator
HV Guru

sõnum 21.08.2025 14:46:34 vasta tsitaadiga

sel juhul minu meelest kioski tarkvara sinu soove ei täida
kioski peaülesanne on ikkagi limiteerida käivituvate programmide hulka arvutit startides, tüüpiliselt üheainsale
ja tollest ainsast programmist väljumist pole taas tüüpiliselt ettenähtud
tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 21.08.2025 14:49:45 vasta tsitaadiga

Mina tegelikult teeks ikka mingi linuxilise peale kui browser ongi ainuke mis vaja. Browser näeb seal ju samasugune välja.
Keeraks igasugu uuendused kinni ja teeks skripti, mis käivitades alati home kausta tal uuesti defaulti paneb ning uuendused kinni. Vahel ikka külas käid, siis saad käsitsi uuendused peale lasta ja veenduda, et kõik toimib nagu vaja.
Ilmselt saaks miski sarnase asja ka windowsiga aretada, aga selle koha pealt olen skeptiline kas windowsi isetegevuse saab 100% kinni panna.
Igasuguseid variante kaughalduseks on muidugi ka nii windowsi kui linuxi puhul. Telefoni teel vanainimese aitamine on suht lootusetu ettevõtmine, vahet pole mis OS.
tagasi üles
raul141
HV veteran
raul141

sõnum 22.08.2025 10:18:33 vasta tsitaadiga

Mul kunagi oli pea pool aastat tarkvara uuenduseta, kuna dualboot linuxiga. Ja kui siis uuendama panin...... üle poole päeva läks. Küsimus on, kas kuskil aasta uuendmata, reaalselt sellisele" vanurile" hakatakse uuendust pakkuma?
napoleon kirjutas:
Mina tegelikult teeks ikka mingi linuxilise peale kui browser ongi ainuke mis vaja. Browser näeb seal ju samasugune välja.
Keeraks igasugu uuendused kinni ja teeks skripti, mis käivitades alati home kausta tal uuesti defaulti paneb ning uuendused kinni. Vahel ikka külas käid, siis saad käsitsi uuendused peale lasta ja veenduda, et kõik toimib nagu vaja.
Ilmselt saaks miski sarnase asja ka windowsiga aretada, aga selle koha pealt olen skeptiline kas windowsi isetegevuse saab 100% kinni panna.
Igasuguseid variante kaughalduseks on muidugi ka nii windowsi kui linuxi puhul. Telefoni teel vanainimese aitamine on suht lootusetu ettevõtmine, vahet pole mis OS.

Mnator
HV Guru

sõnum 22.08.2025 10:26:19 vasta tsitaadiga

raul141 kirjutas:
Mul kunagi oli pea pool aastat tarkvara uuenduseta, kuna dualboot linuxiga. Ja kui siis uuendama panin...... üle poole päeva läks. Küsimus on, kas kuskil aasta uuendmata, reaalselt sellisele" vanurile" hakatakse uuendust pakkuma?
aasta ei ole mingi vanus veel, seega uuendusi pakutakse
kui win versioon ise on nii vana, et uuendusi enam ei pakuta, siis ka ms serverites võib eksisteerida vanu uuendusi mida saab pakkuda
tagasi üles
BA79
HV kasutaja

sõnum 23.08.2025 05:11:26 vasta tsitaadiga

Kasutajale kasutajaõigused ja ise oled Admin. Adminiga keelad igasugused installimisõigused ja power user õigused kasutajakontol ära ja pärast seda ei tohiks enam kasutaja ka parima tahtmise juures midagi "kogemata" installida. ei mingit kolmanda osapoole tarkvara, a' la kogemata tõmbab alla ja siis ise "kuidagiviisi installib". Admin õigustes paned arvuti paika nagu tahad ja kasutajakontolt võtad mittevajalikud õigused ära. Niipalju kui googeldasin siis Kiosk Modes on Edge Private Modes seega laiendusi ei tohiks ka saada installida.
Windows lisaturvafunktsioon piirdub Admin õigustes installi korral korduva kinnitusega või keeldumisega (tavakasutaja peab sisestama Admin parooli kui tahab installida). Kui seda ei tea, ei saa mingi võlunipiga midagi teha enne kui kasutaja suudab admin kontot resettida ja siis sellest takistusest üle saada, aga kasutaja kes seda resettida oskab ei ole päris algtasemel kasutaja. Ehk siis parooli ei tohi kasutaja teada kui masinal on üks konkreetne haldur ja admin kes seda tarkvaraliselt seadistab.

Linux on kraad kangem, parooli küsitakse installimise korral isegi Admin konto all süsteemimuudatuste tegemisel sh tarkvara paigaldamisel. Inimene, kui midagi teeb, peab väga teadlik olema, mida ta teeb.
Kioskid nagu avalikes teenustes on spetsiifilise iseloomuga, isoleeritud, nendes peaks ka olema nii, et on paikapandud ainult konkreetsed veebilehed ja tegevused mida teha saab, ühtki üleliigset menüüd ei ole ja kasutaja ei saa midagi teha sest tal pole mingeid õigusi selleks.
tagasi üles
Mõmmik123
HV kasutaja

sõnum 23.08.2025 09:21:25 vasta tsitaadiga

SAi siin uus Pc soetatud ja hakkas jama pihta, no ei võta lihtsalt windows xbox 360 wireless pulte järele.
SAmas eelmisel pcl oli ka win 11 peal ja töötas kõik.
Netis igasuguseid õpetusi aga ükski ei toimi, on ideid?
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 23.08.2025 09:51:02 vasta tsitaadiga

juhtmevaba tähenadb antud kontekstis mida? sinihammast ma eeldan? võrdle nende pillide siniseid hambaid. uus võib olla " liiga uus" vaikimisi.
Mõmmik123
HV kasutaja

sõnum 23.08.2025 10:06:31 vasta tsitaadiga

laurx kirjutas:
juhtmevaba tähenadb antud kontekstis mida? sinihammast ma eeldan? võrdle nende pillide siniseid hambaid. uus võib olla " liiga uus" vaikimisi.

Vana xbox360 pult läbi wirlessi, üks ots läheb PCse, mis võtab vastu wifit ja pult leiab selle saatja pc küljes, ehk läbi wifi mitte sinihamba.
Pc saab aru mis on järel ütleb ,et uusimad draiverid on peal aga ei miskit.
omavahel pult ja saatja ära ei ühenda.
Netis on paljudel sellega probleeme, aga ma ei osanud v ei töötand lihtsalt väljapakutud lahendused.

https://www.youtube.com/watch?v=jOwtHgtLvDk&ab_channel=BhupinderTube

sama pult sama süsteem aga mina sellel viisil seda tööle ei saanud.
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 23.08.2025 10:08:25 vasta tsitaadiga

koli 5ghz pealt 2,4 GHz peale näiteks.
Mõmmik123
HV kasutaja

sõnum 23.08.2025 10:09:54 vasta tsitaadiga

laurx kirjutas:
koli 5ghz pealt 2,4 GHz peale näiteks.

Vabandust olen võhik, ei saanud täpselt aru mis see tähendab v kuidas seda tegema peaks?
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Microsoft »  Windows 11 mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... , 153, 154, 155  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa ei või manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.