Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Meditsiinivaatlus (vaimne ja füüsiline tervis) märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 617, 618, 619, 620, 621  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing

Kuidas pooldaksid kanepi legaliseerimist Eestis?
Pooldaksin meditsiinilistel põhjustel kasutamist
18%
 18%  [ 53 ]
Pooldan täielikku legaliseerimist
36%
 36%  [ 106 ]
Ei poolda
33%
 33%  [ 99 ]
Olen erapooletu
12%
 12%  [ 36 ]
hääli kokku : 294

autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Betamax
HV Guru
Betamax

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 01.02.2025 21:42:08 vasta tsitaadiga

Hiid kirjutas:
kjaups kirjutas:
Ma suutsin selliseid elukaid välja nuusata.

Ja see polnud kõige suurem
icon_neutral.gif okse.gif

Oot, mida? See pildil olev ju läheb samasse valdkonda sinu kulinaarsete šedöövritega.
Kommentaarid: 737 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 556
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 01.02.2025 22:23:39 vasta tsitaadiga

Kui mul selline asi ninast välja tuleks, siis kahtlustaks, et olen ajud välja nuusanud icon_eek.gif
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
Bssldr
HV kasutaja

sõnum 02.02.2025 03:17:26 vasta tsitaadiga

Dogbert kirjutas:
Mul oli kümmekond või isegi 15 aastat tagasi selline veider suhteliselt püsiv nohu ja vist vahel ka põletik ninakoopa vasakus pooles, mis andis lisaks veel tunda valu ja ebamugavusena näiteks kummardamisel. Miski nagu tegi haiget seal ja ajas tatistama ja aevastama ja silmad vett jooksma.
(Nüüd koroonaepideemia alguses ninakoopa sügavusest pika pulgaga tati kaevamine tõi selle tunde kohe äärmiselt tuttavana meelde)
Ninakoobast muidugi loputasin jne, aga lõplikku leevendust ei tulnud.

Kurtsin perearstile, tehti ninakoopast ka röntgen ja sealt ka midagi ei paistnud. Ilmselt oleks ise pidanud minema hoopis nina-kõrva-kurguarsti juurde, et see oleks mingi peegli või sondiga reaalselt ninakoopa sisse vaadanud, aga perearst mind sinna ei suunanud ja ma ise ka muidugi ei taibanud omapead spetsialisti poole pöörduda.

Ja see jama kestis mitu aastat! Kolm vähemalt, äkki isegi rohkem. Kuni lõpuks ühel "toredal" päeval tundsin, et justkui mingi kõva klimp liigub ninakoopast ninaneelu poole. Ja läkski ninaneelu ja krooksusin selle endale suhu...

Jeerum, mis ilgus see oli... mingit mädamaitset ja haisu suu kohe korraga täis, nii et iiveldama ajas. Sülitasin muidugi kohe selle ilge klimbi välja - see oli umbes väikese kreeka pähkli suurune ja isegi kuju meenutas veidi kreeka pähklit. Ja see koosnes muidugi hüübinud verest, mis mitu aastat tagasi mingi väikese ninaverejooksu tagajärjel ninakoopasse klimbi oli moodustanud, mis sealt oma suuruse tõttu lihtsalt välja ei mahtunud. Ja see kuivas ja mädanes seal sedasi mitu aastat okse.gif ja vahel liikus raskusjõu või inertsi tõttu ja ärritas ninakoobast seestpoolt, nagu igasugune võõrkeha. Ainult et siis mul ei olnud veel seda kogemust, et mis tunne on, kui sul midagi tahket ninakoopas ringi siiberdab ja muidugi ei osanud ka taibata, kuidas mingisugune võõrkeha mulle ninasse sattus ilma minu teadmata.

Ja kohe, päevapealt kadus ka see "krooniline" nohu.

Tundub kahtlane, et ühest ninaverejooksust põskkoopasse selline hüübinud mass tekib, et nii palju aastaid probleeme tekitab - see vast lagundataks kuidagimoodi ära. Põskkoopa limaskest võib põletiku tõttu ise ka veritseda. Äkki on/oli seeninfektsioon? Googelda "fungus ball sinus" - mõnel pildil on see väga kreeka pähkli kujuga.
Kommentaarid: 9 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 8
tagasi üles
Sold OUT
no credit
Sold OUT

sõnum 02.02.2025 13:10:57 vasta tsitaadiga

netcat kirjutas:
Kui mul selline asi ninast välja tuleks, siis kahtlustaks, et olen ajud välja nuusanud icon_eek.gif

Mõlemad poolkerad?

Kurat, pange pildid spoileritesse, nagu Hiid juba oma seapeaga

kyrvas
HV vaatleja

sõnum 03.02.2025 14:34:07 vasta tsitaadiga

bljääd.. A-gripp kallal.
Päris hirmus oli eile kui 39,4 palavikku näitas ja palavikualandaja aega võttis enne kui toimima hakkas.
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 03.02.2025 15:42:26 vasta tsitaadiga

kyrvas kirjutas:

Päris hirmus oli eile kui 39,4 palavikku näitas ja palavikualandaja aega võttis enne kui toimima hakkas.

Kuidas te mehed nii nõrgad olete? Mul oli tuulerõugeid põdedes (jah, täiskasvanuna) 3 ööd järjest 40 kraadi palavikku, millele palavikualandaja mitte "ei võtnud aega" vaid lihtsalt ei mõjunud üldse. Lõpuks kolmandal ööl ma vist enam ei viitsinud võttagi seda. Hirmus ei olnud, piisavalt vastik ja raske oli olla, et polnud aega hirmu tunda. Lihtsalt leotasin kraani all märgi linu ja mässisin ennast nendesse ja nii mitu tundi järjest, kuni alanes. Esimese ööga sai juba selgeks, et selle kätte ära ei sure ja edasi oli lihtsalt tüütu..

Gripiga on mõni päev sellist temperatuuri täitsa tavaline nähe. Kui juba nii kõrgele on läinud siis see et alla kiiresti ei tule, on ka tavaline. Märgi linu muidugi antud juhul ei soovita.
tagasi üles
salatoimik
HV Guru
salatoimik

sõnum 03.02.2025 20:03:05 vasta tsitaadiga

Tegin vaktsiini, 5G, 6G kõik jutud ja pole grippi näinud beer_yum.gif
Winterwind
One
Winterwind

sõnum 03.02.2025 20:35:45 vasta tsitaadiga

Enne vaktsiini nägid, et tuleb su poole? icon_confused.gif
Kommentaarid: 1009 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 1 :: 728
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 04.02.2025 08:50:40 vasta tsitaadiga

https://www.delfi.ee/artikkel/120353839/meditsiinikorruptsioon-endine-perh-i-ortopeed-moisteti-suudi-altkaemaksu-votmises
Pole siis ime, et eriarstide juurde raske saada. Nagu nõuka-ajal endiselt.
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 04.02.2025 09:43:08 vasta tsitaadiga

https://www.err.ee/1609592102/hambaarstid-on-hadas-proteesihuvitise-muutmata-jatmisest-tekkinud-segadusega

tsitaat:

Selle kohta ilmus uudiseid meedias ning ka sotsiaalministeeriumi kodulehelt võib praegugi leida teate, et alates 2025. aastast saavad vanadus- või töövõimetuspensionärid, üle 63-aastased ning osalise või puuduva töövõimega inimesed kasutada proteesitööde eest tasumisel lisaks proteesihüvitisele ka hambaravihüvitist.

Ehkki teade kirjeldab alles seaduseelnõu, mitte juba jõustunud muudatust ning tegelikkuses see plaan teoks ei saanud, on sellest siiski tekkinud palju segadust.

Läänemere hambakliiniku vastutav hambaarst Kersti Pedanik kirjeldas sotsiaalministeeriumile saadetud kirjas, et hambaarstide poole pöörduvad patsiendid, kindlas usus, et saavad hambaravihüvitist kasutada ka proteesitööde eest tasumiseks. Osa neist tulevad arsti juurde, välja prinditud uudistekst näpus.

"Patsiendid kahjuks sageli võtavad tõena uudislugudes olevat ega kontrolli nende tõesust või ei oska seda ise kontrollida. Kahjuks olen kindel, et keskmine patsient ei kontrolli ka seaduse punktide jõustumist Riigi Teatajast," ütles Pedanik.

No kuulge, kui isegi sotsmin ei suuda oma kodulehte reaalsusega kooskõlastada, siis oodata, et patsient "kontrollib seaduse punktide jõustumist Riigi Teatajast" on ikka äärmine professionaalne kretinism.
tagasi üles
Ardo
HV Guru
Ardo

sõnum 21.02.2025 02:00:19 vasta tsitaadiga

Põskkoopapõletiku kokkuvõte - sain antibiotsid, sel korral mingid kangemad. Tõmbas mõne päevaga enesetunde korda ja üllatavalt ei olnud isegi peale kuuri lõppu tühjakspigistatud sidruni tunnet.

Arstiga sai kokkulepe, et järgmine kord kui nohu saan, siis on esimene kõne neile - võtavad mingid proovid ja nina-kurgu-kõrvaarsti visiidile. Tõdeti, et ilmselt mingi error on kusagil sees küll ninasüsteemis.

Huvitav on see, et öösiti on nina endiselt kinni ja isegi hormoonspreile ei allu hästi.
Kommentaarid: 272 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 4 :: 225
tagasi üles
ronny25
HV vaatleja

sõnum 21.02.2025 07:51:40 vasta tsitaadiga

Kunagi on ka põskoopa põletik tüüdanud suht tihti. Alati on abi saanud soolakottidega soojendamisest. Saun aitab ka hästi.
Draqula
HV Guru

sõnum 21.02.2025 10:05:47 vasta tsitaadiga

Antibiotsi puhul on tõesti oluline, et oleks õige antibiots konkreetse bakteri puhul.
Laia spektriga tihti pole nii efektiivsed. Seepärast on oluline laboris kindlaks teha, mille vastu täpselt võitlus käib.
Kommentaarid: 42 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 34
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 22.02.2025 12:16:54 vasta tsitaadiga

https://medicalxpress.com/news/2025-02-artificial-sweetener-triggers-insulin-spike.html
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 22.02.2025 13:04:20 vasta tsitaadiga

netcat kirjutas:
https://medicalxpress.com/news/2025-02-artificial-sweetener-triggers-insulin-spike.html
kiire google ütleb, et diet coke (mida euroopas ei pakuta, muuhulgas sellepärast, et euroopas ei eelistata nii magusaid asju) peaks olema üks suurema aspartaamikogusega jooke - 12 untsi (380ml) peale 200mg. 370-380g peale 200mg on 0.05%. uurimuses said hiired toidus (nähtavasti kogu toidu peale kokku) 0.15% aspartaami. uurimine on õige, tulemustest kui toimemehanismist paremini aru saamisest on kindlasti kasu aga praktilise kasutuse juures pigem ei ütle see eriti midagi uut.
tagasi üles
Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 22.02.2025 13:07:08 vasta tsitaadiga

Kumb on tervisele kahjulikum - kas tavaline kokakoola või see magusainega?
Mingit vastust, et "mõistlikus koguses tarbides..." pole mõtet pakkuda. See on sama vastus nagu usklikel "jumala teed on ettearvamatud..." icon_lol.gif
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 22.02.2025 13:12:49 vasta tsitaadiga

Betamax kirjutas:
Kumb on tervisele kahjulikum - kas tavaline kokakoola või see magusainega?
Mingit vastust, et "mõistlikus koguses tarbides..." pole mõtet pakkuda. See on sama vastus nagu usklikel "Jumala teed on ettearvamatud..." icon_lol.gif
miks ei ole mõtet pakkuda vastust "mõistlikus koguses tarbides"? kui sa kümnete kaupa korraga tahad juua, võid veemürgituse ka saada icon_biggrin.gif
tänase teadmise kohaselt pigem tavaline. suhkur on üsna karm kraam. ma ei viitsi praegu pikalt otsida aga kiire google ütleb, et sama suures 12 untsises (380ml) coca colas on 39g suhkrut. see kõlab suurusjärgus umbes õigesti. kujuta vaimusilmas ette, kuidas näeb välja 39g suhkrut...
(coca cola oli vaid lihtne näide, see suurusjärk erinevatel jookidel on tegelikult umbes sama)

edit:
näe, googlest pilt ka:

tagasi üles
Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 22.02.2025 13:12:52 vasta tsitaadiga

See mõistlik kogus on ebamäärane.
6 purki tavalist kokakoolat ära juua päevas või 6 purki seda zerot. Kumb on kahjulikum?
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 22.02.2025 13:14:43 vasta tsitaadiga

Betamax, 6 purki on liiga palju juua päevas. aga seda mitte magusa pärast vaid hammaste icon_smile.gif
tagasi üles
Hiid
HV Guru
Hiid

sõnum 22.02.2025 13:16:31 vasta tsitaadiga

6 purki pole sittagi
tean ühte siinset kasutajat, kes larpis aastaid, iga päev 2x2l DietCocet, et tekiks täiskõhutunne. Sai piitspeenikeseks ka icon_razz.gif

Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 22.02.2025 13:16:34 vasta tsitaadiga

See ei ole point. Ära häma. Kumb on kahjulikum - 6 purki suhkruga või 6 purki magusainega kokakoolat päevas?
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 22.02.2025 13:33:53 vasta tsitaadiga

Betamax kirjutas:
See ei ole point. Ära häma. Kumb on kahjulikum - 6 purki suhkruga või 6 purki magusainega kokakoolat päevas?
see vastus ei ole nii lihtne. pakun, et suhkruga.

https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/sugars-sweeteners-7_en
eu leiab, et lubatud päevane kogus on aspartaami jaoks on 40 mg/kg/kehamass/päevas.
kui oled 80kg, siis 3200mg. 6 purgis diet cokes on 1200mg ehk 37.5% sellest. teistsuguse kehakaalu puhul siis vastavalt rohkem või vähem.

suhkruga on keerulisem, coca colas nagu enamikes jookides peaks olema sahharoos. see käib suhkrute alla, mida eu ja ka kohalikult arvatakse et kindlasti alla 10% päevasest energiast (soovituslikult vähem).
erinevalt aspartaamist, mida sa tõenäoliselt mujalt ei saa on suhkrut paljudes toitudes. arvestatakse eraldi lisatud suhkrut aga see jälgimist lihtsamaks ei tee.

edit:
tervise arengu instituut kirjutab nii: https://www.tai.ee/sites/default/files/2021-03/157970280929_suhkrud_est.pdf
tsitaat:
Kui inimese päevane energiavajadus on 2000 kcal, siis peaks tema menüüs olema süsivesikuid kokku 250–300 grammi, seejuures peaks lisatud suhkrute kogus (ise valmistatud ja toodetud toitudest kokku) jääma alla 50 grammi päevas*.
* 50 % 2000 kcal-st on 1000 kcal, 60 % 1200 kcal ja 10% 200 kcal. Et saada süsivesikute koguseid grammides, tuleb saadud energeetiline väärtus jagada neljaga. Selliselt toimides saadaksegi järgmised väärtused 250 g, 300 g ja 50 g
päevane energiavajadus sõltub suuresti soost, aktiivsusest ja tegelikult ka suurusest (mehakaal, lihasmass jne). naistel arvestatakse 2000 kcal, meestel 2600 kcal.
6 purgis coca colas on suhkrut 234g.

edit2:
tsitaat:
eu leiab, et lubatud päevane kogus on aspartaami jaoks on 40 mg/kg/kehamass/päevas.
siia juurde, 40mg / 1 000 000mg * 100% = 4/1000% = 0.004%

viimati muutis londiste 22.02.2025 13:37:34, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 241 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 215
tagasi üles
Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 22.02.2025 13:37:15 vasta tsitaadiga

Huvitav, kas need TAI tegelased ise ka seda matemaatiliste valemite rägastikku igapäevaselt järgivad? Olles nendega kokku puutunud, siis on seal päris palju kõiksugu paksukesi töötajaid... Peaks neilt järgmisel korral küsima seda.
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 22.02.2025 13:56:39 vasta tsitaadiga

Betamax, millal enne on inimesed toimetanud selle järgi, mis nad teavad, et neile kasulik on? icon_biggrin.gif

edit:
seda, et suhkur on kahjulik teame me tänaseks vist kõik. aga kas see muudab meie käitumist oluliselt? kui mingi tervisemure tuleb, mis päriselt hirmu tekitab, siis vast. aga enne tegelevad asjaga vähesed. ehk probleem ei ole selles, et teadmine kui selline puuduks vaid ei teadvustata reaalseid riske sest horisont on liiga pikk.

otsisin tsiteeritavad numbrid spetsiaalselt sulle vastamiseks, suurusjärkudest ja vahest on palju juttu olnud. mäletan seda juttu isegi juba keskkoolist. hiljem on sellest ühel või teisel kujul pidevalt juttu olnud. laiemale avalikkusele seletamiseks on numbritest aga vähe kasu, sest tekitab segadust, ähmastab sõnumit ja on üllatavalt arvestatav hulk inimesi, kes ei saagi aru puhtalt matemaatika tõttu. lisaks siis kõik need muutujad, mida ka minu postitusest lugeda võid - kehakaal, aktiivsus/energiatarve ja suhkru puhul ka muu toitumine. ja ongi keskmise inimese jaoks mõttelõng kadunud. sellepärast piirdutakse üldise sõnumiga a la liigne/lisatud suhkur paha.

need päevase annuse numbrid ei ole samuti tulnud tühja koha pealt. neid on uuritud ja mitte kord või paar. praeguse teema konktestis - nii aspartaami kui suhkrute kohta. toimemehanismid ja sealt tulenevalt ka probleemid, mured ja kogused on erinevad aga need numbrid on kõige selle põhjal ohutud. vähem on parem aga välja käidud piirid on piisavalt hästi põhjendatud. sellest ka mu algne kommentaar koguste kohta - kui hiired said päevas üle 30x rohkem kui eu lubatud päevane kogus, siis ma olen päris kindel, et selle tulemused on erinevad võrreldes väiksema kogusega piirdumisega. ning sinu küsimuse näide - 6 purki diet coke (mida euroopas nii ei müüda sest liiga magus icon_wink.gif) päevas on natukene üle kolmandiku lubatud kogusest - ehk juba 100x vähem kui tolle uurimuse hiired said.

tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 24.02.2025 17:11:17 vasta tsitaadiga

Jääb arusaamatuks, mis põhjusel seda siis juuakse. Ma just tahan seda selle sama magusa maitse pärast juua vahel, asendaja muudab eranditult kõikide toodete maitse ülirõvedaks.
Kommentaarid: 206 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 5 :: 172
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Meditsiinivaatlus (vaimne ja füüsiline tervis) mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 617, 618, 619, 620, 621  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.