Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Investeerimise ja aktsiate/võlakirjade teema märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 65, 66, 67 ... 70, 71, 72  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
napoleon
Unknown virus
napoleon

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 07.11.2024 20:43:31 vasta tsitaadiga

Hoiagi siis suht lühikese tähtajaga tähtajalistel hoiustel. Mis iganes muu investeering võib sul hoopis miinust toota kui mingi hetk nüüd ja kohe kõik välja võtta tahad rääkimata sellest, et iga investeering pole väga likviidne.
Tähtajalisega kaotad vaid intressi kui nii kiire on, et isegi selle lõppu ära oodata ei saa.
Kommentaarid: 77 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 60
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
salatoimik
HV Guru
salatoimik

sõnum 07.11.2024 20:46:40 vasta tsitaadiga

new1 kirjutas:
swedis senini hoiustanud ja seal 3,35 peale kukkunud juba.

Suht juust tähtajalise kohta. Lightyearis hetkel 3.3% ilma igasuguse tähtajata. Kanna täna sisse ja võta ülehomme välja kui tahad.

new1
HV kasutaja

sõnum 07.11.2024 20:57:10 vasta tsitaadiga

napoleon kirjutas:
Hoiagi siis suht lühikese tähtajaga tähtajalistel hoiustel. Mis iganes muu investeering võib sul hoopis miinust toota kui mingi hetk nüüd ja kohe kõik välja võtta tahad rääkimata sellest, et iga investeering pole väga likviidne.
Tähtajalisega kaotad vaid intressi kui nii kiire on, et isegi selle lõppu ära oodata ei saa.

Ilmselt sedapidi tegema jah, ent see intressi teema, ma olen seal swedis katsetanud nende hoiustega ja seal on need variandid, et kas makstakse intressisumma hoiuseperioodi lõpus või siis igakuiselt, ma panin mingi vahe sama summaga ja sama intressimääraga kaks hoiust paralleelselt tiksuma, üks siis see kogusumma maksega hoiuseperioodi lõpus ja teise panin igakuiste osamaksetega. Hiljem kalkullisin, et see osamaksetega, kus iga kuu väike nutsakas arvele kanti, selle pealt sain kokkuvõttes mõne sendi isegi rohkem tulu. Aga kui see igakuise tagasimaksega variant valida ja näiteks kaks kuud on hoius tiksunud, ent kolmandal kuul katkestan, sel juhul need 2 kuu osamaksed mu arvele üle kantud juba ja neid enam tagasi nöörida ei saaks? Proovisin ka selle hoiuse katkestamise ära, kui suht lühikest aega oli tiksunud, et kas kaob siis kõik teenitud tulu ära ja nii oli, kanti tagasi ainult sama summa, mille sisse panin algselt. Aga kuidas pikalt ja üle poole ajast juba hoiust teeninud hoiusega asi oleks? Kas kui isegi aasta otsa teeninud hoiuse viimasel päeval ära katkestan, siis olen terve aasta tulust ilma või sellise peaaegu lõpus hoiuse puhul siiski nulliringi ei jääks? Mul on mõned lõpusirgel, ent ei taha ikkagi niisama proovimiseks selle paarikümne eurogagi riskida seal icon_biggrin.gif.
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 8
tagasi üles
taavi
HV veteran

sõnum 07.11.2024 21:04:00 vasta tsitaadiga

See on sul hoiuse tingimustes kirjas ju.
Kommentaarid: 63 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 57
tagasi üles
new1
HV kasutaja

sõnum 07.11.2024 21:05:29 vasta tsitaadiga

Tõsi jah, et peaks selle piibli seal siis algusest lõpuni ikka läbi lappama? icon_smile.gif
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 08.11.2024 16:12:44 vasta tsitaadiga

salatoimik kirjutas:
new1 kirjutas:

Suht juust tähtajalise kohta. Lightyearis hetkel 3.3% ilma igasuguse tähtajata. Kanna täna sisse ja võta ülehomme välja kui tahad.

Mis see "hetkel" tähendab, et kui täna sisse panen, on selline protsent kuni väljavõtmiseni, või peab iga päev piilumas käima et mis parajasti hetkel on?
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
salatoimik
HV Guru
salatoimik

sõnum 08.11.2024 18:49:12 vasta tsitaadiga

netcat kirjutas:
salatoimik kirjutas:
new1 kirjutas:

Mis see "hetkel" tähendab, et kui täna sisse panen, on selline protsent kuni väljavõtmiseni, või peab iga päev piilumas käima et mis parajasti hetkel on?
Nii tihti ka ei muutu. Kord kuus vist vaadatakse üle vastavalt mis keskpank toimetab vms.
new1
HV kasutaja

sõnum 08.11.2024 19:07:24 vasta tsitaadiga

Hetkel tähendab seda, et kui praegu hoiuse avad, siis saad selle protsendiga, mõned kuud tagasi avades sai 3,6%-ga, võibolla paari kuu pärast saad veel madalama protsendiga hoiust avada, kesteab.
tagasi üles
salatoimik
HV Guru
salatoimik

sõnum 08.11.2024 19:52:01 vasta tsitaadiga

https://imgur.com/a/Ht6ofM5

Lightyearis siis selline jutt.

Longero
HV veteran

sõnum 09.11.2024 11:50:56 vasta tsitaadiga

Kas keegi kellel juurdepääs saaks need kolm artiklit kuhugi üles laadida? Chromel lehe allalaadimisvõimalus (salvesta mhtml).

Pank nöörib iseseisvaid investoreid: PIKile aktsiate ostul läheb kümnendik kaotsi https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2024/11/06/pank-noorib-iseseisvaid-investoreid-pikile-aktsiate-ostul-laheb-kumnendik-kaotsi
No kurat. Selliste asjade puhul nagu pensioniks kogumine. Taoliste pensioniga seotud fondide puhul oleks Eesti riigil lausa kohustus pankadel kahe jalaga seljas trampida, et kõikvõimalikud teenustasud oleks miinimumini viidud. Riik võiks omale kuuli pähe lasta, nagunii lonkab juba mõlemat jalga ja millegagi enam hakkama ei saa peale inimeste koorimise. Pmst kamp vargaid kokku aetud.

Tõehetk: raha lihtsalt kopitab paljude inimeste pensioni investeerimiskontodel https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2024/09/06/toehetk-raha-lihtsalt-kopitab-paljude-inimeste-pensioni-investeerimiskontodel
tsitaat:
Kuigi uus valik pakkus isiklikku kontrolli oma pensionisäästude üle ja potentsiaalselt suurendada tootlust, näitavad andmed, et tegelikkuses on vähe aktiivsed kasutajaid ning nendegi isetehtud tootlus miinuses.

Pole ime, et kahjumisse langed kui juba pea kümnendik ära kooritakse (esimene artikkel mille linkisin).

Tüng investoritele: “garanteeritud” tootlus osutus illusiooniks https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2024/10/16/tung-investoritele-garanteeritud-tootlus-osutus-illusiooniks.

tagasi üles
taavi
HV veteran

sõnum 09.11.2024 12:00:51 vasta tsitaadiga

Sry, aga ainult väike osa pik kasutajatest suudavad sellega tavalisi indeksis pensionifonde võita.

Kogu see pensioni "vabaks" laskmine oli lihtsalt idikatele kulutamiseks raha kätte andmine. Vahelt pole, kas põleb iseinvesteerimise kontol või läheb tasudeks või kulub telekate ja "kinnisvarainvesteerimise" peale.

Mida ka need artiklid edukalt illustreerivad.
Kommentaarid: 63 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 57
tagasi üles
salatoimik
HV Guru
salatoimik

sõnum 09.11.2024 12:15:46 vasta tsitaadiga

Eks PIKi alguses läksid kõik hurraaga kuidas hakatakse nüüd iga päev kauplema ja tehakse sellist tootlust, et jube. Reaalsuses esimene 1-2 nädalat ehk viitsiti jännata ning peale seda jäi asi seisma ja lihtsalt tiksub.

Ma ei tea ma vahetasin eelmise aasta mai alguses LHV indeksist tuleva peale. Hetkeseisuga on see roninud vahepealse ajaga +35.07% icon_rolleyes.gif ja ma pole peale vahetuse avalduse pidanud rohkem lillegi liigutama. beer_yum.gif

netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 09.11.2024 13:58:51 vasta tsitaadiga

See ei ole mingi uudis, et välisaktsiate teenustasu on mingi 9-10 eurot või taala. Konkreetse artikli puhul paneb imestama, tüüp ütleb et püüab osta suurt kogust korraga minimeerimaks tasusid, aga selle paari aastaga on tal kulunud 3617 eurot tasudeks, järelikult on ta teinud mingi 360 ostu- või müügitehingut.

Jah, swing tradingut ja päevakauplemist ei saa harrastada. Aga ilmselgelt kui kurta siis kohe tuleb keegi moraliseerima, et seda ei tohikski pensionivaradega teha, ja sa peadki välja valima mingi aktsia, millega sa tahad järgmised 10 aastat kooselu veeta... Päris kindlasti enamikule pensionivara kogujatest see tegelikult sobiks, sest nad ei taha iga päev oma portfelliga tegeleda. Ainult need, kes on otsustanud oma pensionivara agressiivselt ja aktiivselt kasvatada, või soovivad neid varasid kasutada investeerimise harjutamiseks ja õppimiseks, virisevad

See ei ole ka mingi uudis, et paljud PIK omanikud hoiavad suurt osa rahas. Aga mis seal imestada, kui analüütikud mitmendat aastat jauravad, et kohe-kohe tuleb hiigelkrahh, kõik langeb 50%, oodake ostukohta. Ma ka eelmine aasta ootasin tükk aega seda krahhi... icon_lol.gif Selle aasta suvel Swedi analüütikud jälle, et kohe-kohe tuleb.

tsitaat:

Analüütikud kordasid rahvast pilgeni täis hiirvaikselt kuulavale saalile juba mitmendat korda, et nad ei taha küll kedagi investoritest selle jutuga ära hirmutada, aga tuginedes graafikule, siis kui kõver oleks negatiivne juba ligi 700 päeva, võiks oodata niisugust börsilangust, mis viib indeksi väärtusest lausa kolmveerandi minema.

Kõige varem juba 2024 viimases kvartalis. No siin me nüüd oleme, turg läheb püstloodis ülesse... mida teha? Ise ka praegu mõtlen, et kas peaks järgmiseks aastaks oma indeksfondi ka PIK peale kühveldama, istuma pooleldi rahas ja ootama siis seda "ostukohta" või nagu alati, läheb sedasi et turg kukub juba _enne_ kui ma oma indeksi rahaks teha saan ja jälle on mul tühjad pihud. Ilmselt oli üldse viga suurem osa ressurssidest panga hallatavasse fondi jätta, kuna seda liigutada saab ainult mitmekuise etteteatamisega...

salatoimik kirjutas:

Ma ei tea ma vahetasin eelmise aasta mai alguses LHV indeksist tuleva peale. Hetkeseisuga on see roninud vahepealse ajaga +35.07% icon_rolleyes.gif ja ma pole peale vahetuse avalduse pidanud rohkem lillegi liigutama. beer_yum.gif

Kõik indeksfondid on selles ajavahemikus umbes sama palju tõusnud. Tulevasse kolimisega sa võitsid ainult umbes 6% hetkeseisuga.
tagasi üles
Longero
HV veteran

sõnum 09.11.2024 14:30:52 vasta tsitaadiga

netcat, "10 aastat kooselu aktsiaga", oleks väga pikk aeg ja täiesti ettearvamatu... ma ise küll ei julgeks ühelegi aktsiale panustada.
tagasi üles
Magic
HV Guru
Magic

sõnum 10.11.2024 18:32:35 vasta tsitaadiga

Üksikult panustamine või olla sama tulemusega nagu see Planet42.
Ahnuse vaatevinklist võiks need investeerima õhutajad ikka selle 5 aastat saada icon_razz.gif
Igal juhul need viimased arengud panevad küll kahtlema, et kas tüüp pigem hullu ei mängi.
Kommentaarid: 234 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 200
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 11.11.2024 17:45:32 vasta tsitaadiga

Longero kirjutas:
netcat, "10 aastat kooselu aktsiaga", oleks väga pikk aeg ja täiesti ettearvamatu... ma ise küll ei julgeks ühelegi aktsiale panustada.

Ega sa ei pea siis printsiibiks panema, et enne 10-t aastat aktsia käekäigu vastu huvi ei tunne. Kuigi millegipärast enamik fondide mitteedukuse üle kurtjaid just niimoodi oma fondide suhtes käitusidki - osad isegi ei valinud fondi ise vaid lasid endale mingi jama loosida ja siis 15 aastat hiljem kaeblesid, et oi kui halvasti on teeninud sellega.

Jälgima peab ikka, mis toimub. Kui ei meeldi, mis toimub ja head tulevikuperspektiivi ei näe, siis müüd maha. Aga tegelane, kes teeb paari aasta jooksul sadu tehinguid, ilmselgelt ei koostanud endale investeerimisportfelli, vaid üritas kauplemisega raha teenida. Mille vastu mul iseenesest midagi ei oleks, kui seda PIK raames teha saaks, aga paraku see ilmselt lõppeks sellega et enamik mängiks kogu oma raha maha.

Mitte et see investeerimise käigus samamoodi ei saaks minna, ja tegelikult kõrged tasud soodustavad seda ka. Noh, kujutame ette, et sa ostad mingit üsna lugupeetud aktsiat... nagu mina Adobe ostsin.. ja ups, tees ei pidanudki vett ja see hakkas langema. Kahjude minimeerimiseks võiks ju igale asjale stop loss peale panna, aga kui tasud on nii kõrged, siis ei raatsi - äkki oli niisama mingi väike kõikumine, ja siis maksad müügi pealt, maksad hiljem uuesti sisenemise pealt... okei, jääd äraootavale seisukohale, ja vahepeal aktsia muudkui langeb, langeb. Enam ei raatsi suure kahjumiga müüa. Nüüd tuleks madalalt juurde osta, et ostuhinda alla saada, aga jälle ei raatsi, sest tasud on suured. Ja siis istud seal oma kahjumis portfelliga.

Aga, mina mängin küll praegu ainult PIK all oma pensionirahadega, aga olen aru saanud et 1) seni veel - investeerimiskonto saab luua ainult Eesti pankadesse, mitte Lightyear'i või IB-sse vm kauplemiskeskkonda kus tasud väikesed on. Ja 2) need kõrged tasud kehtivad ühtmoodi ka tavalise konto alt Eesti pankades aktsiaid soetades, mitte ainult pensionikogujate kiusamiseks. Parandage, kui eksin.
tagasi üles
Taux007
HV veteran
Taux007

sõnum 12.11.2024 08:26:34 vasta tsitaadiga

PIK on minu meelest sobilik tööriist väga väikesele hulgale inimestele, kes tõesti aktsiatega pidevalt tegelevad. Igasugune muu kontingent peaks võtma indeksifondi ja rahulikult edasi eksisteerima. Pensionifondi mõte ei ole treidimisega rikkaks saamine, vaid pikaajaline kogumine ja turukeskmise tootluse otsimine. Seda indeksifondi just pakub - osta ja unusta kuniks pensioniaeg käes. PIKi kauplejad enamuses kõik vee all indeksitega võrreldes ja seal on päris suur võimalus pensioniks koguda oluliselt väiksem summa kui lihtsalt pideva indeksifondi ostmisega.
Kommentaarid: 47 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 46
tagasi üles
Viilutaja
HV Guru
Viilutaja

sõnum 12.11.2024 11:29:20 vasta tsitaadiga

Taux007 kirjutas:
PIK on minu meelest sobilik tööriist väga väikesele hulgale inimestele, kes tõesti aktsiatega pidevalt tegelevad. Igasugune muu kontingent peaks võtma indeksifondi ja rahulikult edasi eksisteerima. Pensionifondi mõte ei ole treidimisega rikkaks saamine, vaid pikaajaline kogumine ja turukeskmise tootluse otsimine. Seda indeksifondi just pakub - osta ja unusta kuniks pensioniaeg käes. PIKi kauplejad enamuses kõik vee all indeksitega võrreldes ja seal on päris suur võimalus pensioniks koguda oluliselt väiksem summa kui lihtsalt pideva indeksifondi ostmisega.

Ise olen PIK's ja portfell sellest ajast kui PIK tekkis ja pensioniraha niiöelda vabaks lasti +120%
Ei ütleks, et väga tradeks, enamus asju on mul pandud sellest ajast kui PIK tekkis.
Kuid nõus, et SP500 jälgida on kõige mõttekam.
Kommentaarid: 224 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 194
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 12.11.2024 11:49:47 vasta tsitaadiga

pik tekkis 3a tagasi? palju näiteks sp500 sama ajaga tõusnud on?
ei nori, ausalt on uudishimu ja laiskus otsimise osas icon_smile.gif

tagasi üles
bladerunner
HV Guru

sõnum 12.11.2024 12:22:38 vasta tsitaadiga

Viilutaja kirjutas:
Ise olen PIK's ja portfell sellest ajast kui PIK tekkis ja pensioniraha niiöelda vabaks lasti +120%
See on puhaskasv või portfelli kasv koos sissemaksetega?

londiste kirjutas:
pik tekkis 3a tagasi? palju näiteks sp500 sama ajaga tõusnud on?
Laias laastus 4700 -> 6000.
Ümardatult 2 aastaga +50%, 5 aastaga +100%

napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 12.11.2024 14:26:12 vasta tsitaadiga

Taux007 kirjutas:

Eks see PIK enamaltjaolt neile "oma peaga mõtlejatele" ongi mõeldud kes praalivad, et küll nemad juba oskaks raha kasvama panna. Siis on lihtne öelda, et tee ise paremini kui keegi räuskama hakkab, et vereimejast fondihaldur kõik nende vara vasakule paneb.
Reaalsuses on neid ilmselt jah vähe, kes reaalselt ka suudavad parema tootluse saada.
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 12.11.2024 14:47:11 vasta tsitaadiga

Eks PIK kasutamiseks on mitmeid viise. Fondide peamine miinus on kohutav inerts. Kui sa näed mingit radikaalset muutust toimumas, sa ei saa päevapealt mitte midagi teha. PIK all võid samamoodi 100% indeksis istuda, aga kui sa näed et asi läheb hapuks, kähku maha müüa ja end põhjast uuesti sisse osta. Pensionifondiga ma alles tegin selle 2 aastat miinuses istumise sõidu kaasa, kui olin kõik kenasti täpselt 2022. jaanuari alguseks indeksfondi kolinud. Praeguse seisuga küll paistab, et indeksid on viimase kahe aastaga ropult tõusnud, aga fakt on ju et alles 2023. aasta lõpus taastus see 2022. aasta alguse tasemele ja sealt alles õige tõus hakkas.
tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 12.11.2024 15:03:42 vasta tsitaadiga

netcat, teoorias ilus küll. Aga kas sa tegelikult oskad enamvähem täpselt ennustada kus on tipp ja kus on põhi?
Selle mängimisega võib ka lihtsasti juhtuda, et müüd põhjast ja ostad tipust.
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 12.11.2024 15:42:21 vasta tsitaadiga

Uuesti sisse ostmise kohta ma ei oska kosta, kui ei ole proovinud. Tark oleks seda nagunii järk-järgult teha. Aga ma tean, et nii 2020 jaanuar kui 2022 jaanuar ma oleks müünud, kui oleks saanud, juba siis kui analüütikud laulsid et nemad mingit krahhi ei usu. Seda häda lähenemist oli kõigi karvadega tunda. Aga mõlemal juhul ma eelmisel sügisel seda pauku ei näinud tulemas, et mitu kuud ette otsuseid teha.
tagasi üles
Taux007
HV veteran
Taux007

sõnum 13.11.2024 09:55:46 vasta tsitaadiga

netcat
Disclaimer: Minevikutootlus ei garanteeri tulevikutootlust.

SP500 kasutatakse selliste näidete toomisel enim, sest on laialt tunnustatud ja piisavalt pikaajalise tagasivaatamise indeks. Ajalooline tootlus on seni olnud ca 10,5% aastas, mis tõsi, jaguneb aastaste tootlustega täiesti erinevalt. Kord plussis, siis miinuses. Küll aga +10,5% on saavutatud nii, et plussi on rohkem kui miinust. Järelikult tuleb mõelda, et mis on tulevikuootus - kas 10,5% ootus tulevikus on realistlik või mitte? Indeksifondiusku olles ütlen, et see jääb pikas perspektiivis suhteliselt sarnasesse suurusjärku.

Niisiis, tood välja, et sul oli mingi periood, kus olid miinuses. See on täiesti OK, sest pensioniinvesteering on pikaajaline investeering ja ajaloos on neid perioode üpris vähe, kus pikaajaliselt (nt 3a+) on börsid languses. Tuuakse välja Jaapani Nikkeid, kuid ka siin tuleb meenutada, et pensioniinvesteeringuid teed igakuiselt ja pikemaajaliselt. Seal oli tõesti väga pikk periood, kus turud langesid, kuid jällegi - ostuhinnna keskmistamisega viid hinda pidevalt allapoole ning kui turg lõpuks tõusma hakkas, siis investorid jõudsid plussi oluliselt kiiremini kui uutesse tippudesse jõudes. Uus tipp tähendas, et konkreetselt eelmise tipu investeeritud raha jõudis lõpuks plussi, samas kõik madalamalt tehtud ostud olid gramm enne tippu juba plussis.

Mul on paralleelselt LHV Kasvukonto tehtud mõne erineva fondiga. Kahes neist olen alustanud samal ajal ja meelega hoidnud allokeeritavat raha sarnases suurusjärgus. Esimene underperformis mitu aastat ja vaatasin, et vahe teisega kasvab. Samas iganädalaseid madalama hinnaga oste tehes oli ostuhind all. Siis tuli turgudel üldine tõus ja täna on kehvem fond toonast paremat fondi edestamas +10%. Miinuses olles oli miinust vaadata küll ebameeldiv, kuid samas ei tulnud kordagi mõtet, et müüks maha. Investeeringute perspektiiv on seal täna 10+ aastat ja selle aja jooksul võivad need kaks fondi korduvalt oma kohti vahetada. Point on see, et pikaajalist investeeringut ei maksa halvaks kuulutada lühiajalise miinuse pärast.
Kommentaarid: 47 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 46
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Investeerimise ja aktsiate/võlakirjade teema mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 65, 66, 67 ... 70, 71, 72  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.