Inimeste kasutus ja kogemus ongi erinev. Endale sobib väga hästi 110 PPI (27' ja 34' UW 1440p)- vaatan ca 60-80cm kauguselt.
Windowsi scaling jah töötab laiatarbe ja lihtsamate softidega. Kui natukenegi välja minna sellest spektrist siis hakkab neid erroreid leidma küll. Isiklikult väldin vägagi scalingu kasutamist.
Semi-ok silmanägemisega isale sobib aga 32' QHD paremini. See monitori teravuse valik suures osas sõltub kahest paremini mõõdetavast faktorist ja ühest individuaalsest -> PPI + vaatekaugus + vaataja silmad.
Ühte UW proovisin, nüüd olen ostnud igale poole ning minule parim nii gaminguks, tööks kui ka lihtsalt brausimiseks. Naisel arvutikasutus rohkem excel niiet talle meeldib väga.
seda vist poleks vaja tõlkida, sest on nimi. nvidia programm, mille raames need monitorid asavad testitud ja sertifitseeritud. _________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks!
Mis mängus või muus tegevuses monitori värskendussageduse erinevused kõige rohkem märgata on?
30 ja 60 Hz on tohutu vahe, aga 60 vs 144 ei saa nagu eriti aru.
Hiirt kiiresti liigutades pole kursori jääkkujutised 144 Hz peal nii teravad kui 60 Hz puhul, kas selle järgi võib arvata, et monitor p****** ei ole? _________________ Müüa igasugu asju
Müüa ETKVL kaubaroller/kaubakäru
von Wu, mida kiirem liikumine mängus seda rohkem fotoalbumiks kisub 60hz-ga. Rallimängudega mind häiris see isegi siis kui ma veel polnud 144hz proovinudki.
Aeglased mängud nagu strateegia ilmselt 60hz-ga suht ok.
Kursor udune on kiirelt liigutades siis on ghosting ehk ilmselt VA-paneel.
Mis mängus või muus tegevuses monitori värskendussageduse erinevused kõige rohkem märgata on?
30 ja 60 Hz on tohutu vahe, aga 60 vs 144 ei saa nagu eriti aru.
Hiirt kiiresti liigutades pole kursori jääkkujutised 144 Hz peal nii teravad kui 60 Hz puhul, kas selle järgi võib arvata, et monitor p****** ei ole?
Kõige paremini tunnetad värskendussageduse vahet ikkagi siis kui sa lähed suuremalt numbrilt tagasi väiksemale.
Kasuta 144Hz nädalake ja siis ürita 60Hz kasutada järgmine nädal. Ma arvas, et siis pole 60Hz enam teab mis meeldiv.
Ülespoole liikudes kõrgema numbri peale on palju raskem vahet tunnetada.
Ikkagi liikuva pildi puhul tuleb erinevus peamiselt välja. Kasvõi hiire liigutamisel.
Mina näen küll 60Hz ja 165Hz vahet väga selgelt. Kui mingil põhjusel (värske windowsi install, draiveri install vms) on 60Hz, siis puhtalt hiire liigutamisel ma kohe tunnen, et midagi on valesti.
Vahel isegi 165Hz peal kui mingi programmi animatsioonid on 30Hz või 60Hz, siis olen läinud sätetesse kontrollima kas on ikka 165Hz.
Eriti võib sellist uimamist näha Java põhiste programmide puhul.
Kõik see sõltub muidugi inimesest kah. Mina olen väga tundlik värskendussageduse ja pildi teravuse osas. Samas näiteks tearing mängudes või liiga erksad ebarealistlikud värvid mind eriti ei häiri.
Ma vist tõesti pole "uue" monitoriga FPS mänge proovinud (Orcs Must Die on vist third person shooter vms), põhiliselt automänge ja strateegiamänge.
IPS paneel ja kursor ei ole otseselt udune, vaid need liigutamisest tingitud kursori koopiad on 144 Hz-ga tuhmimad ja vähem märgatavad kui 60 Hz-ga. Leidsin, et mu hiire enda värskendussagedus on 125 Hz.
Mind näiteks tearing häirib. Ebarealistlikud värvid mängudes kannatan ära, aga filme ja pilte vaadates hakkan kohe sätteid näppima, kui värvid imelikud on (sellepärast on mul tihti raske külas telerit vaadata). _________________ Müüa igasugu asju
Müüa ETKVL kaubaroller/kaubakäru
Mida sa siis veel teeksid kui 480hz pealt 240 peale tuleksid ? Mitte ükski vend HVs või mida iganes pole tõsisest võetav , et ei tunneta vahet 60 vs 120 vahet (enam vähem arvutiga mängides) , rääkimata siis veel kõrgematest teemadest.
Ok . Ainult siis saan aru kui inimene on pikemat aega kasutanud 100+ hz CRT monitori . Siis on ilmselt ka 500hz lcd okse.
Aga tulla väitma, et mingit vahet pole 60 vs 120 . Arvuti ekraanil on vale.
Paremad prillid võtma ilmselt.
Mida iganes see oled teleka pilt ka konsooli taga ei näita.
Teadjamad, millise 27" monitori poole vaadata, kui see läheb 10.a poisile, kes mängib peamiselt Fortnite, Robloxit jne. Ise olen mõelnud, et võiks olla 27", 2560x1440, sagedus vähemalt 120 hz - Hind kuni 300 €
Mille poole üldse vaadata ? Valik on väga kirju.
Teadjamad, millise 27" monitori poole vaadata, kui see läheb 10.a poisile, kes mängib peamiselt Fortnite, Robloxit jne. Ise olen mõelnud, et võiks olla 27", 2560x1440, sagedus vähemalt 120 hz - Hind kuni 300 €
miga, sõber ostis sellise ja rahul, hetkel küll hind 259, AT-s oli vahepeal kampaaniaga hinnaks 199eur: https://arvutitark.ee/arvutid-ja-lisad/monitorid/dis-27-lg-27gp850p-b-ultragear-gaming-qhd-ips-1252033 aff, väga hea hind, aga VA paneel uimane("smearing" efekt, isiklikult häiris)... ja mul endal oli ka Lenovo VA paneeliga ultra wide mingi aeg, täpselt peale garantiiaja lõppu taustavalgus andis otsad...
"I personally tested and returned Lenovo G27q-30. One of the reasons was ghosting, and in dark modes, the white font kept flashing when scrolling. On a positive note, colorful ghosting was well-controlled and when helped with an sRGB clamp almost absent apart from the most demanding scenarios. Still, the black smearing was too prominent for me to bear with it for the next couple of years. The very high contrast of this monitor at 4200:1 certainly doesn't help with dark transitions."
Ühtlasi pole välja toodud mis kiirusega see 2.1 üldse on. Tuletan meelde, et seal võib olla kolm kiirust:
UHBR10: 40Gbps
UHBR13.5: 54Gbps
UHBR20: 80Gbps
Võrdluseks, et DisplayPort 1.4a HBR3 on 32Gbps.
Hetkel AMD RX 7000 seeria toetab UHBR13.5.
AMD Pro RX 7000 seeria toetab UHBR20.
Nvidia kaardid seni (ka Pro) toetavad ainult HBR3.
DP 2.1 kaabli hinnad:
UHBR10: 11€-43€. Kaabli pikkus max 2m
UHBR13.5: 65-117€. Kaabli pikkus max 50m (tegu uuema sertifikatsiooni fiiberoptiliste versioonidega).
UHBR20: 11€-43€. Kaabli pikkus max 1.2m
Sony kui OEM saaks UHBR20 kaabli kindlasti alla 10€ tükist kätte ja kaasa panna.
Fakt, et toodetel mis maksvad 1000-1300€ ei raatsita kaasa panna alla 10€ maksvat kaablit on naeruväärne.
Toote hinnast on see vähem kui 1%.
Keegi kes plaanib DP 2.1 monitori osta ei jäta seda ostmata seetõttu, et see on 1% kallim kuna vastav kaabel on kaasas.
Küll aga võivad osad jätta ostmata seetõttu, et vastavat kaablit pole kaasas ja nad ei taha ise hakata otsima, ostma ja testima milline sobib.
Ma tean ka, et paljude jaoks on probleemiks kaabli pikkus. Tunnistan ka ise, et 1.2m on vähe. 2m võiks olla miinimum.
UHBR13.5 fiiberoptilised on nüüd olemas aga esiteks need on miinimum 10m mis on enamusele jälle liiga palju ja teiseks on need UHBR13.5, mitte UHBR20. Selle raha eest võik ikka olla täiskiirus.
Hea kompromiss oleks 3m ja 5m fiiberoptilised kaablid mis maksaksid 20-30€ tükk (jagades 10m hinna). Või siis paremad nö tavalised 3m ja 5m mille hind jääks 10-20€ vahele.
1000€ maksva monitori ostjatele ei ole 30€ suur kulu ja 3-5m monitori kaabel on optimaalne pikkus enamus inimestele nii, et lühikeseks ei jää või suur rull ei jääks rippuma/vedelema.
Custom scalingu kasutamine keerab windoosas midagi tuksti. Ei soovitaks jah näppida.
Spoiler
Kuna mul oli vaja "windows insider programme dev versioonilt" maha tulla, siis leidsin variandi, kuidas seda teha, ilma täielikult Windowsi uuesti installimata.
Selleks tuli pulgale panna uusim wimdows, mille sai siit: https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows11
Seejärel Windowsis: Seaded->Advanced Options->Recovery->Advanced startup minna ja sealtkaudu eemaldada (uninstallida) viimane future update.
Siis windowsis teha desktopil pulgalt värskendus, kus jäävad asjad alles. Värskendamine pulgalt, otse, ei õnnestunud. Osa programme tuleb jah uuesti installida. Vana kraam pannakse Windows Old kausta. Kuid ei pea päris nullist Windowsi installima ja kõike seadistama.
Peale seda sai sai scailingu tagasi korda. Nüüd kasutan 150% scailingut ja custom scailingut enam ei näpi. Scailib mõistikult.
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.