Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Arvuti ja internet »  Peter Singer: Internetipiraatluse eetika märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele 1, 2  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Anna tooli

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 16.02.2012 23:42:04 Peter Singer: Internetipiraatluse eetika vasta tsitaadiga

link :: Eesti Päevaleht

Kas digiraamatu piraatkoopia lugemine võrdub tavaraamatu varastamisega?

Ütlesin kolleegile, et ma kavatsen rääkida ülikoolis oma kursuse raames internetieetikast. Ta soovitas lugeda arvutieetika antoloogiat – ja lisas oma e-kirjale terve raamatu. Kas oleksin pidanud piraatraamatu lugemisest keelduma? Kas võtsin vastu varastatud kauba?

Loe edasi ..

Mario.
HV Guru

sõnum 16.02.2012 23:50:07 vasta tsitaadiga

Antud majandusmudelis jõuab loogika taas ja taas mikromaksetele ilma korporatsiooniliste kupeldajateta, mis suudavad elatada ning premeerida toodangu loojat, pakkudes kliendile taskukohaselt vastuvõetavat suutäit.
Kommentaarid: 274 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 6 :: 2 :: 217
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
madfury
HV veteran
madfury

sõnum 17.02.2012 00:17:59 vasta tsitaadiga

Eino sellest on ammu iga mõtlev inimene aru saanud, et MAFIAA võitleb enda ellujäämise nimel, mitte kellegi tööde kaitsmise või autoritele õiglaste tasude maksmise nimel. Nende õudusunägu ongi, et sisutootja ja tarbija otse suhtlevad. Hea elav näide on Louis C.K., USA püstijalakoomik, kes oma papi eest filmis ja monteeris ühe komejandi ja pani odava hinna eest ilma DRMita netti üles. Tulemused ei lasknud ennast kaua oodata... https://buy.louisck.net/ Ka mina ostsin selle filmi ja oleks ka 10$ eest ostnud. Sellepeale need vahendajad endale püksi tegidki.
alliance
The Transporter
alliance

sõnum 17.02.2012 00:35:31 vasta tsitaadiga

http://forte.delfi.ee/news/digi/menukoomik-teenis-netipiraatlusele-vabad-kaed-andes-vaikese-varanduse.d?id=63362686
Jah.

neros
HV Guru
neros

sõnum 17.02.2012 08:50:11 vasta tsitaadiga

To be fair - 200000 ei ole väga suur raha tööstuses kus teenitakse miljoneid. Aga point made. Kuna ma pole kunagi sellisest inimesest kuulnud, siis ma poleks nii ehk naa ostnud, showle läinud või isegi alla laadinud. Tõenäoliselt on siiski inimesi kes ta tegemistest piisavalt huvitunud on et ka tasuta alla laadida. Kui muidugi serverid kus ta seda hostib on piisavalt kiired (võrväärset torrentile), siis on isegi mõtet. Aga niipea kui torrenti/newsgroupiga saab kiiremini, odavamalt ja paremini, on ka too läinud. Lisaks ei ole ilma DRMita üles laadimine odava hinna eest allalaadimiseks võrdne "piraatidele vabade käte andmisega". Mina isiklikult klassifitseeriks vabade käte andmist ise torrenti tegemise, üleslaadimise ja seedimisega. 100% kindel, et oli inimesi kes selle eest ei maksnud, aga kui autorit ei huvita siis okei.
tagasi üles
Draax
HV veteran
Draax

sõnum 17.02.2012 09:59:41 vasta tsitaadiga

madedog, siin on mitu paralleelset teemat või küsimust:

1) Kui tööstuses teenitakse miljoneid, kui palju reaalselt autorile jõuab? See on üks osa ärimudeli muutumise protsessist. Tarbijad väljendavad üsna valjusti, et seesama tööstus koorib neid, küsides toote (tegelikult ju loomingu) eest ülemäära kõrget hinda. Samal ajal tuleb signaal juba paljudelt autoritelt, et mõistlikum on "vahemehed" ahelast kõrvaldada ning võib ka nii teenida. Näiteks muusikas on tihtipeale küsimus selles, et plaadilepingu sõlminud artist ei ole enam loominguliselt vaba - plaadifirma hakkab peale suruma, mis stiili muusika, mis riideid laval kanda jms. Ehk siis mis müüb. Õige autor eelistab pigem olla oma loomeprotsessis vaba.
2) Klassikaline mikroökonoomika väidab, et mida odavamalt müüa, seda rohkem teoreetiliselt ostetakse. Mõni aeg tagasi lugesin ühest kirjanikust, kes müüs oma e-raamatut 99 sendiga ja osteti samuti sadu tuhandeid. Inimesed ei kahetsenud raha välja käia, sest nii odav on. See on natuke hullude päevade moodi fenomen, et kui rahasumma on tarbijale tühine, siis on ta valmis toodet ostma isegi siis kui tal seda vaja pole. Antud kontekstis tuleb arvestada ka moraalse toetuse avaldamist või teatud vau-efekti - st. paljudele tarbijatele avaldab juba seesama üritus (müün odavalt, peaaegu tasuta) muljet ja rõmmsalt toetatakse head algatust. On ju ka muusikuid, kes on pannud plaadi allalaadimiseks veebi koos klausliga, et kui meeldis, siis anneta nii palju kui arvad, et plaat väärt on. Ja ka on pappi tulnud mitte vähe. Suurkorporatsioonide turul meeldib tarbijale selline alternatiivne valik ja eristumine.
Mikroökonoomika aga puutub asjasse nii palju, et tuleb ikkagi uuesti otsustada - mis on õiglane või maksimaalse kasumlikkusega hind? Kui oleks $5 asemel müünud $3-ga, äkki oleks teeninud 300 000? $1 müües oleks äkki teeninud miljoni? Aga võib-olla ka ainult 40 000. Majandusloogika ütleb, et mida kättesaadavam, odavam on toode, seda suurem on potentsiaalne tarbijaskond. Toote puhul, mille reprodutseerimine ei maksa midagi, võiks hinna suruda ikkagi päris madalale ja ikka teenida rohkem kui kõrgema hinnaga müües.

Edit: aga avapostituse ja raamatute juurde tagasi tulles - minu jaoks on eelkõige dilemma selliste juhtumite puhul, kus näiteks raamatu tiraaž on läbi müüdud ja uut tulemas ei ole. 4-5a. vana raamat, mida oleks hea tudengitel kasutada. Samal ajal raamatukogus ainult 2-3 eksemplari ja järjekorrad nii pikad, et sisuliselt polegi võimalik laenutada. Mida siis teha? Jätta lugemata? Loll olukord, eksole. Ja kui siis terve kursus ühest kättesaadud raamatust ise koopiaid teeb, siis öeldakse, et see on vargus.
Minu jaoks jääb ikkagi autoriõiguste vaidluses kõige üldisemaks kriteeriumiks see, et kui autor tahab oma loomingu eest raha saada, siis peab see looming olema tarbijale kättesaadav. Poes riiulilt võetav, internetist tellitav, tasu eest allalaetav vms. Kui tarbijal ei ole võimalik seda loomingut raha eest osta, sest keegi pole viitsinud näiteks raamatust e-raamatut teha või siis keegi otsustab, et mingites riikides seda toodet osta ei saagi, siis minu jaoks on see moraalne õigustus selle loomingu "mujalt" hankimisele. Ei ole absoluutselt alust vinguda piraatluse üle, kui sa ise ei taha müüa ja ei taha oma loomingu eest raha saada. Kiire interneti ajastut on olnud juba 10-15 aastat, võiks aru saada, kuidas toimib globaalne turg ja virisemise asemel võiks reaalset raha teenida - oleks õnnelikud nii autor kui tarbija.
Kommentaarid: 28 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 28
tagasi üles
madfury
HV veteran
madfury

sõnum 17.02.2012 10:24:31 vasta tsitaadiga

madedog, See on juuksekarva lõhkiajamine mida sa teed. "Piraatidele vabad käed" tähendab selles kontekstis seda, et kui üks inimene ostab selle DVD ripi, siis on selle piramine kõigest torrenti tegemise küsimus - mingit rippimist vms. pole vaja teha. See muudab torrenti eelise originaalkoopia ees olematuks. Täpselt samakerge click, download, watch. Kui nüüd võrrelda tava DVDga kus alguses on miljon skippimatut reklaami, treilerit ja ähvardust/hoiatust, mida sama filmi torrentist ei leia, siis on vahe ilmselge.
Ja samamoodi ei ole autori jaoks oluline see, mitu inimest raha ei maksnud. Autori jaoks on tähtis, et piisavalt palju inimesi maksis. Iga download internetis ei võrdu müümata koopiaga. See, et keegi selle netist tiris ei tähenda, et võimaluse puudumisel oleks ta läinud seda poodi ostma, seega neid download counte ja seede ja peere on mõttetu lugeda. No ei jõua see kohale mõnele seltskonnale.

kempi
HV veteran

sõnum 17.02.2012 13:09:45 vasta tsitaadiga

madfury kirjutas:
...et kui üks inimene ostab selle DVD ripi, siis on selle piramine kõigest torrenti tegemise küsimus - mingit rippimist vms. pole vaja teha. See muudab torrenti eelise originaalkoopia ees olematuks. Täpselt samakerge click, download, watch...

Ja mõtle nüüd, kus sul on TV (või arvuti) otse interneeduses ühendatud X keskkonnaga - click, vaata ning maksad 3 EUR filmi eest, mõnedkümned sendid seariaali episoodi eest, kus hind kõigub veidi olenevalt materjalist, siis ma olen nõus sellist hinda iga kell maksma. Kusjuures filmi kvaliteet valitakse vastavalt sinu interneti ühendusele (FHD / HD / SD). Kui selline asi on võimalikult lihtsaks tehtud ka täielikule dumbuserile, siis ma ei näe mingit põhjust miks sellist hinda ei makstaks. Ja kui sa ei ole võimeline seda kahte kopikat selle eest maksma, siis anna minna, otsi see torrent ning piraadi. Muide sellises pildis on selle filmi hind umbes kolm õlut - on seda palju?
Tuleviku mõttes selline kontseptsioon tõenäoliselt ka tööle hakkab, kus teenuspakkujale jääb mingi 5% ja ülejäänud saab omale autor.

juhan1000
HV vaatleja

sõnum 17.02.2012 15:01:33 vasta tsitaadiga

madedog kirjutas:
To be fair - 200000 ei ole väga suur raha tööstuses kus teenitakse miljoneid.

Lihtsalt väike täpsustus: 12 päevaga $1 000 000 (https://buy.louisck.net/news).
tagasi üles
vipu
HV veteran
vipu

sõnum 22.02.2012 01:17:37 vasta tsitaadiga

No miks ei võiks tänapäeva kirjanik, kes nagunii oma raamatu wordi toksib, panna see pdfina näiteks müüki 1€ tükk.
Rohkem ikka teenib kui üldse seda võtet ei kasutaks. Või täiesti jabur värk, kus paberraamat on odavam kui E-raamat. Uskumatu.
Või siiski need ärimudelid ei tööta, muidu miks seda nii vähe praktiseeritakse.

kempi: sama küsimus miks kinos on pilet nii kallis. vist igale filmile on koostatud mingi hind ja lubatakse näidata teatud kordi, kuidas kino kulud tasa teenib, on tema mure.
asi ongi selles, et keegi ei hakka neid filme müüma 3€ vaid ikka kärutatakse 10-20€. Ahnus on lihtsalt nii suur, parem müüa vähem, aga mitte lasta hinda alla. Võib olla ka parem on piraate kottida kui probleem lahendada toote hinna odavnemise läbi. Sama arvutimängudega, miks kohe ei võiks hind olla 10€ ja 10x inimesi ostab, aga ei, ikka pannakse hinnaks 50€.
Kommentaarid: 5 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 4
tagasi üles
Draax
HV veteran
Draax

sõnum 22.02.2012 06:10:39 vasta tsitaadiga

vipu, eks me kõik teame, et kõik uued muusikaalbumid on üsna sama hinnaga. Ammu ei ole füüsilist plaati ostnud, kunagi oli 255-265 EEK uue lääne albumi hind. Ükskõik kas siis Rihanna või mingi tundmatu indie bänd. St. albumi hind ei sõltunud esitajast, tema tuntusest või isegi albumi vanusest - kõigile üks hind ja isegi 6-12 kuud hiljem ei lastud hinda alla. Ja ka praegu ei hakka mitte keegi seda hinda alla laskma. See mõttemaailm, et laseks hinna 20% alla, äkki oleks 50% rohkem ostjaid, ei ole sellele turule omane.
tagasi üles
kännuämmelg
HV Guru
kännuämmelg

sõnum 22.02.2012 07:54:11 vasta tsitaadiga

Draax kirjutas:
...Minu jaoks jääb ikkagi autoriõiguste vaidluses kõige üldisemaks kriteeriumiks see, et kui autor tahab oma loomingu eest raha saada, siis peab see looming olema tarbijale kättesaadav. Poes riiulilt võetav, internetist tellitav, tasu eest allalaetav vms. Kui tarbijal ei ole võimalik seda loomingut raha eest osta, sest keegi pole viitsinud näiteks raamatust e-raamatut teha või siis keegi otsustab, et mingites riikides seda toodet osta ei saagi, siis minu jaoks on see moraalne õigustus selle loomingu "mujalt" hankimisele...

see pole päris nii mustvalge.
näide 1: on filmid, mida näidatakse ainult kinos ning eesti kinolevi pole seda sisse ostnud. Sa arvad, et Sul on nüüd sellele toetudes õigus selle filmi käsikaamera versiooon arvutisse tirida?
näide 2: disainer toodab mingi hilbu, mis Sulle hirmsasti meeldib ja kuigi SUl pappi jagub, ei soostu disainer seda sama hilpu uuesti tootma. Kas see annab Sulle õiguse lasta külakatil asi reprodutseerida?

Veel mõtteid:
Eesti kirjastuses paistab ikkagi olevat hinna määrajaks "riskihaldus"- st toodetakse mingi raamat ja hind kujundatakse selline, et suhteliselt kindel ostjaskond suudab toootmiskulud mingi piirini ära katta. ülejäänud tiraaz ääb siis kasumiks. Sellest ka siis paari aasta tagune autpbiograafiate sadu.

Ma tõesti olen kindel, et ma hakkaks mingi kukumäe autobiograafiat või "kuidas saada milijonäriks lollidele" ostma isegi siis, kui see maksab €1.

igasugune muusika isetootmine, -müümine on muidugi lahe, kuid kui artist peab ise hakkama oma kontserte korraldama, plaadistuse ning turundusega tegelema, ei jätku tal enam mingi moment oma tegeliku ametiga tegelemiseks aega. Lisaks tuleb arvestada, et enamik ei pruugi olla ka võimelised antud teemadega tegelema. Loomulikult on võimalikult parema tulemuse saavutamiseks (antud juhul siis suurema rulli) mõistlik palgata professionaalid.
Ma sügavalt kahtlen, kas Snoopi-dogi , rihannad, eltonjohnid jms miljonäridest muusikud oleks nii rikkad, kui neid poleks üles pushitud, neile kontserte korraldatud, muusikat produtseeritud jms.
Kommentaarid: 243 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 4 :: 3 :: 205
tagasi üles
Draax
HV veteran
Draax

sõnum 22.02.2012 10:18:03 vasta tsitaadiga

kännuämmelg, disain on selles mõttes teine kategooria, et tegu on lõpuks ikkagi füüsilise esemega. Selle reprodutseerimine käib rohkem võltsingu kategooriasse.
Kino ja DVD teemaga ma olen samuti nõus, aga muusika ja raamatute osas ma näiteks ei nõustu, sest ma ei näe loogilist põhjendust, miks selles kategoorias peaks turge kuidagi jagama.

Ma olen nõus sinu selle arutlusega, et artist on tänapäeval suuresti toode, mis "genereeritakse" - makeup, soeng, publicity, isegi genereeritud kuulujutud, sihilik avalikkuse šokeerimine jms. käivad sinna juurde. Artist on toode.
Samas, artist ei ole tingimata autor icon_exclaim.gif Vaatasin järele - näiteks Rihanna käpp on tema viimase plaadi puhul küljes olnud 4 laulu puhul ja tõenäoliselt ei ole tema roll nende juures olnud teab mis oluline. Näiteks eelviimase albumi puhul pole artistil ühegi laulu juures writer creditit.

Mis 1$ hinnapoliitikasse puutub, siis see annab aluse huvitavate fenomenide tekkeks. Iga autori teost ei osteta selle hinnaga miljoneid koopiaid. Siis võiks öelda, et hind eraldab s.ta saiast - kui hinna poolest on autor kõigile kättesaadav, aga ikka ei osteta, siis küllap pole seda väärt... tänapäeva meediaturga aga panustab nii palju marketingile, artisti müümisele, et s.tast tehakse ostja silmis söödav sai, aga see küpsetustasu on vaja millegi eest katta ja ostjalt sisse kasseerida.
tagasi üles
kännuämmelg
HV Guru
kännuämmelg

sõnum 22.02.2012 13:24:23 vasta tsitaadiga

Draax, nõustun.. kuid kui võtad näiteks eesti(keelse) pisikese turu, siis €1 eestraamatut müües läheb juba kirjastuskulude katmisega väga raskeks..
autorid vs esitajad on keeruline seos, mille juures autor saab esitusõiguse müügi eest oma papi ja hiljem siis autoritasudelt (kui talle see õigus lepingutega jäetakse). Kardan, et sellist lepingut, mille puhul autor saaks ka lõppprodukti ise omatahtsi turustada, pole veel tehtud. Seega peaks muuska puhul arvestama siiski esitaja populaarsuse ning müügioskustega.

Disain on loomulikult teine kategooria, kuid tõin selle sisse just nimelt, et nädata autorluse erinevusi. Loomingud on ju kõik
tagasi üles
Draax
HV veteran
Draax

sõnum 22.02.2012 13:36:34 vasta tsitaadiga

tsitaat:
näide 1: on filmid, mida näidatakse ainult kinos ning eesti kinolevi pole seda sisse ostnud. Sa arvad, et Sul on nüüd sellele toetudes õigus selle filmi käsikaamera versiooon arvutisse tirida?

Lühidalt - jah, see oli mu jutu mõte. Ehk siis moraalselt ma ei näe endal süüd, kui mul puudub võimalus seda toodet legaalselt tarbida ja selle eest maksta.

Pikemalt - see on tegelikult hea näide selle autoriõiguste ärimudeli sobimatusest tänapäeva ühiskonda. Näiteks ma ei saa Amazonist osta teatud raamatut. Tõenäoliselt sellepärast, et kirjastus on sõlminud mingi lepingu eesti kirjastusega selle raamatu tõlkimiseks ja sellepärast inglisekeelset versiooni Eestisse ei müü. Seda ka kuni aasta pärast raamatu ilmumist inglise keeles. Samal põhjusel ei saa ma seda osta ka Eesti raamatupoodidest (inglise keeles siis). Samal ajal näiteks reisil olles võin ma selle raamatu kuskilt lennujaamast inglisekeelsena osta.

Sinu näite puhul - kui seda filmi näidatakse näiteks Riias, siis peaksin ma sõitma Riiga filmi vaatama. Kaup, mis ühe riigi elanikule on justkui keelatud, on lubatud teise riigi elanikule.

See ongi vildakas ärimudel. Tänapäeva maailm on globaalne. Turg on globaalne. Info liigub minutitega. Ajast ja arust on hakata virtuaalse kauba nagu meedia puhul turujooni tõmbama riigipiiride kaupa - Helsinkis müüme, 80km lõuna pool ei müü. Ja autoriõigusorganisatsioonid kulutavad aega, raha ja lobby selleks, et teha seaduseandjatele selgeks - nii ongi õige. Ei ole. Müü kohe kogu maailmale ja kogu maailm ostab ning on õnnelik.
tagasi üles
Sold OUT
no credit
Sold OUT

sõnum 22.02.2012 13:37:31 vasta tsitaadiga

Nagu teises teemas välja öeldud: kaob võimalus pirada... kaob väga suur osakaal promost.
Auron
HV Guru
Auron

sõnum 22.02.2012 14:56:35 vasta tsitaadiga

Draax kirjutas:
Mis 1$ hinnapoliitikasse puutub, siis see annab aluse huvitavate fenomenide tekkeks. Iga autori teost ei osteta selle hinnaga miljoneid koopiaid. Siis võiks öelda, et hind eraldab s.ta saiast - kui hinna poolest on autor kõigile kättesaadav, aga ikka ei osteta, siis küllap pole seda väärt...
Kõik kõvad pirajad võiks nüüd ausalt öelda kuipalju nad on komistanud suurepärase filmi või raamatu või muusika peale millest nad ennem midagi polnud kuulnud? Sa võid suurepärasse asja valmis teha aga kui ikka mitte mingisugust tuntust veel pole ega reklaami jms. samuti mitte siis kiidavad sind ainult need juhuslikult asjaotsa komistajad ja massidesse see ei jõua.
Kommentaarid: 154 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 131
tagasi üles
kännuämmelg
HV Guru
kännuämmelg

sõnum 22.02.2012 15:04:42 vasta tsitaadiga

Auron kirjutas:
Draax kirjutas:
Mis 1$ hinnapoliitikasse puutub, siis see annab aluse huvitavate fenomenide tekkeks. Iga autori teost ei osteta selle hinnaga miljoneid koopiaid. Siis võiks öelda, et hind eraldab s.ta saiast - kui hinna poolest on autor kõigile kättesaadav, aga ikka ei osteta, siis küllap pole seda väärt...
Kõik kõvad pirajad võiks nüüd ausalt öelda kuipalju nad on komistanud suurepärase filmi või raamatu või muusika peale millest nad ennem midagi polnud kuulnud? Sa võid suurepärasse asja valmis teha aga kui ikka mitte mingisugust tuntust veel pole ega reklaami jms. samuti mitte siis kiidavad sind ainult need juhuslikult asjaotsa komistajad ja massidesse see ei jõua.

eks ta ole.. lähed poodi pesupulbri järgi ja ostad ikkagi dosia, sest sellest oled vähemalt kuulnud, seda on reklaamitud, kui hääd (annab võimaluse vastupidise kogemuse korra tarbijate kaitsjale kaevata) ja lisaks on ta käepärases kõrguses ning kergelt leitav.
Igasugune globaalne isemüük tähendab ainult seda, et paska tekib meeletus koguses ja selle sees orienteerumiseks ei piisa feissbuugi laikidest ega enda sisetundest- hea asi jääb lihtsalt sügavale hunnikusse varju
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 22.02.2012 15:27:17 vasta tsitaadiga

Auron kirjutas:
Kõik kõvad pirajad võiks nüüd ausalt öelda kuipalju nad on komistanud suurepärase filmi või raamatu või muusika peale millest nad ennem midagi polnud kuulnud?
On juhtunud korduvalt. Samuti olen ka kõva promo peale mänge-raamatuid-filme ostnud ning hiljem pettunud.
Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees
SKG

sõnum 22.02.2012 16:32:50 vasta tsitaadiga

Auron kirjutas:
Draax kirjutas:

Liigitun ka vist pirajate alla, seega vastan, et iga nadal kindlasti komistan millegi sellise otsa.

tagasi üles
Auron
HV Guru
Auron

sõnum 16.03.2012 12:31:29 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
Auron kirjutas:
Kõik kõvad pirajad võiks nüüd ausalt öelda kuipalju nad on komistanud suurepärase filmi või raamatu või muusika peale millest nad ennem midagi polnud kuulnud?
On juhtunud korduvalt. Samuti olen ka kõva promo peale mänge-raamatuid-filme ostnud ning hiljem pettunud.
On juhtund korduvalt aga palju on on selle asja tootjal küll sellest kasu olnud võrreldes nendega kellepuhul sa oled kõva promopeale asju ostnud?
Kommentaarid: 154 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 131
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 16.03.2012 12:34:05 vasta tsitaadiga

Arvestades, et peale oma rahakoti peal elama asumist legaliseerisin kogu oma mängu ja softikogu siis esimesse gruppi kuuluvaid on kordades rohkem.
Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Firefly
HV Guru
Firefly

sõnum 16.03.2012 12:38:22 vasta tsitaadiga

Kui ma ostan paberkandjal raamatu, siis ma saan seda oma sõpradega jagada (nii on olnud see sajandeid ja keegi ei vaata sellele viltu). Küsimus on kuidas ma saan e-raamatud sõbrale laenata?
Kommentaarid: 151 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 141
tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 16.03.2012 12:54:26 vasta tsitaadiga

Firefly kirjutas:
Kui ma ostan paberkandjal raamatu, siis ma saan seda oma sõpradega jagada (nii on olnud see sajandeid ja keegi ei vaata sellele viltu). Küsimus on kuidas ma saan e-raamatud sõbrale laenata?
Koos oma lugeriga.....
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
Firefly
HV Guru
Firefly

sõnum 16.03.2012 14:28:22 vasta tsitaadiga

Mnator kirjutas:
Firefly kirjutas:
Koos oma lugeriga.....

See ei sobi, ega ma raamatut laenates oma prille ka kaasa ei anna ju!
Kommentaarid: 151 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 141
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Arvuti ja internet »  Peter Singer: Internetipiraatluse eetika mine lehele 1, 2  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.