Avaleht
uus teema   vasta Raud »  Rauafoorum »  Gigabit võrk märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele 1, 2  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Hazar
Kreisi kasutaja
Hazar

sõnum 28.08.2011 21:49:47 Gigabit võrk vasta tsitaadiga

Tekkis vajadus kodus 2 masina vahel gigabit kiirusel suhelda, vaatasin mõlemad üle ja mõlematel gigabit võimeline võrgu kaart olemas. Ühenduses läbi thomsoni(tg784) ruuteri aga üle 100mbit ei saa sest see ei kannata rohkem. Küsimus siis, et kui ostan gigabit switchi ja ühendand nii arvutid kui ka ruuteri sinna kas siis peaks masinate vahel gigabit töötama ning ruuteriga ühendus säilima?
Kommentaarid: 29 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 28
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 28.08.2011 21:53:02 vasta tsitaadiga

Jah
tagasi üles
Prayer
HV veteran
Prayer

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.08.2011 21:53:49 vasta tsitaadiga

Jah, arvutite vahel saab olema gigbit ühendus ja kõik muu jääb samaks.
Kommentaarid: 228 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 199
tagasi üles
Marie
HV Guru
Marie

sõnum 28.08.2011 22:22:09 vasta tsitaadiga

Võrgujuhtmed peavad ka gigabit omad olema, täpselt ei tea kas 8 soonega võrgujuhtmed on kõik gigabit omad või pidi seal veel midagi olema, selline Rist Patch kaabel sobib otse kahe arvuti vahel ühendamiseks ja peaks tagama gigabit võrgukiiruse
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 28.08.2011 22:32:03 vasta tsitaadiga

Gigabiti korral on kasutusel kõik 8 traadisoont, versus siis 10/100 võrk, kus kasutatakse 4 traadisoont ja 4 on kasutamata.

Link kah selle kohta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_crossover_cable
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 30.08.2011 19:03:11 vasta tsitaadiga

Ma pole veel Eestis müügil selliseid patch kaableid näinudki, millel kõik sooned ühendatud ei oleks. Vaid paari Wifi AP-ga on sellised nuditud kaablid kaasas olnud.
Ja praegu müügilolevad kaablid peaksid kõik ka vähemalt Cat5e olema. Kui on mingi 10 aastat vana kaabel, siis ehk ka ei ole tõesti Cat5e. Mul on mingid vanad maha võetud 15-aastased kaablid töö juures kapis, mis on tõesti Cat5, kõik 10 aasta jooksul ostetud ja masinatega kaasas olnud kaablid on juba Cat5e. Ja tegelikult peaks ka Cat5 gigabitti läbi laskma: https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Twisted_pair#Most_common_cable_categories

tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 30.08.2011 20:41:40 vasta tsitaadiga

Mul on laual mingi paari aasta vanune "pööratud kaabel" ja selle sees on 8 traati ühendatud skeemis 10/100, mitte skeemis 10/100/1000.

Nii, et kui paljud "valmiskaabli-ostjad" üleüldse seda oskavad küsida müüjalt, et kumma valmiskaabliga tegemist on. icon_wink.gif Ehk kui kogu aeg tahetakse Full-Duplex 1gigabitt läbi lohistada, siis igal juhul peab kaabel õige olema. Kellel on ükskõik, kas see kiirus on 1000 või 100, siis sel juhul pole tõesti vaja tähelepanu pöörata, et millega tegu on.
tagasi üles
RCC
HV Guru
RCC

sõnum 30.08.2011 20:50:01 vasta tsitaadiga

ära tekita paanikat, eiteaveelmittemidagi, cat5e markeeringuga kaabel töötab gigabit võimsusega vabalt, ja pööramisi, käänamisi ei küsitud
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
warwas
HV Guru
warwas

sõnum 30.08.2011 20:57:24 vasta tsitaadiga

tahanteada, no milleks mul üldse pööratud kaablit vaja peaks veel minema? Pole veel kohanud sellist Gbit võrkarit, mis auto-MDIX ei toetaks.
Kommentaarid: 247 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 3 :: 224
tagasi üles
rex
HV Guru
rex

sõnum 31.08.2011 00:15:32 vasta tsitaadiga

Elion võiks ikka vaikselt sellistele asjadele üle minna küll... Krdi ussipesa ja vilkuvate karbikeste uputus muidu.
Kommentaarid: 247 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 226
tagasi üles
Hazar
Kreisi kasutaja
Hazar

sõnum 31.08.2011 09:21:36 vasta tsitaadiga

olge mureta mehed, kõik mu kaablid on gigabit võimelised icon_lol.gif
Kommentaarid: 29 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 28
tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 31.08.2011 09:28:03 vasta tsitaadiga

Seda, kas 1000-võrk ikka õigesti toimub, saab kontrollida suht. lihtsalt:
Võrguseadete alt valida mõlemale seadmele võrguseadete alt variant "Full-1000" ja siis vaadata, kas võrk töötab OK või kukub "vigu loopima või ei liigu mingi info edasi-tagasi". icon_wink.gif

Tavaliselt on see kiiruse-seadistus vaikimisi "Auto", et siis tehnika ise valib vajaliku kiiruse, kui kiirem ühendus ei toimi.
tagasi üles
RCC
HV Guru
RCC

sõnum 31.08.2011 16:15:04 vasta tsitaadiga

full ei sõltu ainult kaablist
Dirty Harry
HV Guru
Dirty Harry

sõnum 31.08.2011 16:21:01 vasta tsitaadiga

rex kirjutas:
Elion võiks ikka vaikselt sellistele asjadele üle minna küll... Krdi ussipesa ja vilkuvate karbikeste uputus muidu.
Peamine mure on selles, et kui sul on ONT + ruuter + digiboks versus all-in-one siis kui sul "üks kõiges" vinge seade õhtale läheb siis on see kallis lõbu. Jupi kaupa on odavam välja vahetada (või upgradeda).

Küll Elionil ka seadmevalik paremaks läheb.
Kommentaarid: 182 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 146
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 31.08.2011 16:25:37 vasta tsitaadiga

Samas kui modemit rendid siis vahetatakse see sul probleemide korral välja. Mina küll ei nurise väga oma all-in-one kaablimodem + wifi + 4 pordiga gbit ruuteri üle. Korra andis tõesti otsad aga siis vahetati ka tasuta välja icon_smile.gif
Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
rex
HV Guru
rex

sõnum 31.08.2011 17:41:42 vasta tsitaadiga

Mark0 kirjutas:
Peamine mure on selles, et kui sul on ONT + ruuter + digiboks versus all-in-one siis kui sul "üks kõiges" vinge seade õhtale läheb siis on see kallis lõbu. Jupi kaupa on odavam välja vahetada (või upgradeda).

Digiboxist samas seadmes pole ma midagi rääkinud. See on ikkagi võrguseadmele juba omaette klient ja on loogiline, et ta on eraldi (või siis tulevikus hoopis smart-TV seadme sees). ONT + ruuter + WiFi poleks aga tegelikult sugugi kallis toota. Aga jah, eks 5a pärast seda siin lugema juhtudes mõtlemegi niikuinii, et mis krdi eraldi karpidest siin juttu oli? icon_smile.gif
tagasi üles
Marie
HV Guru
Marie

sõnum 31.08.2011 20:48:05 vasta tsitaadiga

Hazar kirjutas:
olge mureta mehed, kõik mu kaablid on gigabit võimelised icon_lol.gif

Kas said oma gigabit võrgu tööle, ma küll ei julgeks sellise väitega välja tulla, kuigi kõik mu majapidamises olevad võrgukaablid on kaheksa soonelised, aga kas need traadid seal ka kõik terved on, kontaktid ideaalsed, ise arvan küll, et pean enamuse vanadest amortiseerunud kaablitest välja vahetama ja lisaks veel gigabit toega uue ruuteri soetama.

Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 31.08.2011 22:03:43 vasta tsitaadiga

Mul on kodus mingi lambi neti pildi järgi ise ~5a tagasi ära otsastatud ~6-10m kaablid ning kõik lasevad gbiti kenasti läbi. Kaabel ise on miski suvaline odavama otsa kraam ning kui neid kokku panin polnud gbitist kuulnudki icon_smile.gif

Ehk siis ma niiväga ei imestaks kui gbit suht suvalisest juhtmest läbi läheb. Probleemid võivad hakata tekkima kui pikkus on oluliselt >10m

Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
kellu
HV kasutaja
kellu

sõnum 31.08.2011 22:52:48 vasta tsitaadiga

Eemaplaadi integreeritud gbit etherneti utiliit mõõdab kaabli pikkuseks 18-22m (2 arvutit üksteisest 1m kaugusel, sama switchi taga) ja ma tean et need kaablid ma paigaldasin kõrvuti, vahetult 3G2,5 toitekaabli ja kahe 50 oomise antennikaabli kõrvale, samas kimbus, samas kaablisoones seina sees. Teevad üheskoos vähemalt 4 alla 5cm raadiusega täisnurkset pööret ja veel 3 ca 15cm raadiusega pööret. Odav UTP Cat5 varjestamata kaabel. Ise otsastatud patchid ja/või pesadesse crossitud ja sellisel juhul pole suurt vahet kas susata 4 või 8 traati, seega on igal pool 8. Samast switchist läheb 2 ise tehtud PoE ühendust ka läbi/mööda, mu arusaama mööda tõrkeid-probleeme ei ole.

Kaabelduse standardeid ma samas usun, mõne installatsiooni töötamine ei garanteeri samasugust vedamist kuskil mujal. Ja seesama sein sööb wlan levi nii 2,4Ghz kui 5GHz peal väga hästi ära...
Kommentaarid: 15 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 01.09.2011 10:39:11 vasta tsitaadiga

Natuke juttu siis Võõramaa-keeles siis kah juurde ja kus üheselt kirjutatakse, et:
1. 10/100 korral on kasutusel 2-paari, ehk siis 4 traati on kasutusel ja 4 traati on "vabad".
2. Ja et 1000-e korral on kasutusel 4-paari, ehk siis kõik 8 traati ja "vaba" pole mitte üks traat.

Tsitaat: "Gigabit and Gigabit+ LAN Notes: While 100M LANs allowed a 2-pair (4 conductor) wiring version (100base-TX) gigabit LANs require 4-pairs (all 8 conductors) which is functionally similar to 100base-T4 wiring. Even if gigabit LANs are still in the future - use 100base-T4/1000base-T (4-pair) wiring. If you still have 100base-TX (oe even 10base-T) wiring in a gigabit LAN it will still function but auto-negotiation will limit speeds on those segments to 100M."
Teema ise: http://www.zytrax.com/tech/layer_1/cables/tech_lan.htm
Teema link: http://www.zytrax.com/tech/layer_1/cables/tech_lan.htm

PS: Nii, et kui räägitakse Gigabitt-võrgu ehitusest, siis on ikka mõistlik ka selline tegelikult välja ehitada. Mitte nii, et 10/100 võrgule riputatakse külge uus silt kirjaga: 10/100/1000. beer_yum.gif beer_yum.gif beer_yum.gif
tagasi üles
pealuu
HV veteran
pealuu

sõnum 01.09.2011 19:07:13 vasta tsitaadiga

kas ma sain õigesti su "2 paari vs 4 paari" jutu põhjal aru, et sildi ülesanne oleks lisada puuduvad 2 paari kaablisse ja automaagiliselt läbilaskevõimet suurendada? või et silt paneb gigabiti 2 paari peal tööle?

pole spetsiaalselt otsinud aga huvitav kus poest võiks leida võrgukaablit kus pole 4 paari sees. no et lähed poodi ja küsid näituseks 100m cat5 kaablit ja poemüüja küsib et kas tahad 2 paariga või 4 paariga.
Kommentaarid: 209 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 168
tagasi üles
rex
HV Guru
rex

sõnum 01.09.2011 19:59:14 vasta tsitaadiga

Telefonikaablina saad 2-paarilist (valmiskaablid ka ühe keerutamata paariga ja pistikus vaid keskmiste klemmidega), CAT5 on ikka alati olnud 4 keerupaariga ja mina pole kordagi näinud kaablit, mis on otsastatud nii, et 4 klemmi oleks tühjaks jäetud. Kas kasutada igast paarist üht juhet varjestusena või ka data läbi ajamiseks, on juba väljaspool kaablit otsustamise teema.

Edit: typo.

viimati muutis rex 01.09.2011 21:59:18, muudetud 2 korda
tagasi üles
pealuu
HV veteran
pealuu

sõnum 01.09.2011 20:20:36 vasta tsitaadiga

mu mõtisklus oli rohkem kodanik tahanteada jutu teemal. et kui mul on 4 paariga cat5 juhe kasutusel ning seadmed on 10/100 mis "kasutavad 2 paari ehk 4 traati on kasutusel ja 4 traati vaba" siis 10/100 seadmed gigabiti seadmete vastu välja vahetades tuleb mängu miski "gigabitt võrgu puhul oleks mõistlik selline ka tegelikult välja ehitada"? et kas mul need "10/100 võrgu puhul 4 vaba traati" läksid kaablist kuhugi kaduma või mis?
Kommentaarid: 209 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 168
tagasi üles
rex
HV Guru
rex

sõnum 01.09.2011 22:01:46 vasta tsitaadiga

pealuu kirjutas:
mu mõtisklus oli rohkem kodanik tahanteada jutu teemal.

Tegelikult sama siin.
tagasi üles
RCC
HV Guru
RCC

sõnum 01.09.2011 22:06:49 vasta tsitaadiga

jah täpselt nii, eitahanteadajubateankõike-l on nimelt selline kaabel, et kui sul on cat5e ja selles on 8 karva (ehk 4 paari) ehk 1 paar - üks kaabliots. siis sajase seadme korral kaovad automaatselt need 4 karva sealt ära. gigase seadme korral tulevad nad tagasi. see on mustmateeria ja sinu väike prose millel puudub store IA64 function seda kinni ei võta.
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  Rauafoorum »  Gigabit võrk mine lehele 1, 2  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.