Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Multimeedia- ja helifoorum »  Probleem 5.1 heliga AC3 puhul märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele 1, 2  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Azatris
HV veteran
Azatris

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 08.08.2008 22:12:43 Probleem 5.1 heliga AC3 puhul vasta tsitaadiga

Tere!

Mul on probleem 5.1 heliga AC3 puhul. Ühesõnaga on mul üks film, millel on AC3 heli, aga surround heli välja ei tule. K-lite codec pack + AC3Filter on mul peal.

Output formatit muutes 5.1 poole ei muutu midagi. Ei ole ka loogiline, et muutuks.
Illustreeriv pilt:
Spoiler Spoiler Spoiler

Vaadake, seal tekstiosas allpool on output format 2/0 (Stereo) kirjas =/
Kommentaarid: 38 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 34
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Oskar.r
HV kasutaja
Oskar.r

sõnum 08.08.2008 23:10:52 vasta tsitaadiga

esiteks võiks vaadata filmi player'i optionsite alt, äkki kuskil märgitud kõlarite arv (bsplayeril on ilusti olemas), sama ka realteki juhtpaneelis (juhul kui on realtek vms). Kui ei aita siis ac3 filtrile uus install ja kui ikka ei mõika siis alternatiivfiltrina saab kasutada ka Matrix Mixerit (pmst sama mis ac3) beer_yum.gif

EDIT: mis väljundit kasutad SPDIF v 3,5mm pistikut ?
Kommentaarid: 14 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 14
tagasi üles
Azatris
HV veteran
Azatris

sõnum 09.08.2008 00:08:21 vasta tsitaadiga

BSplayeriga mul see film kahjuks ei mängigi, seega pidin pooldama WMP'i. Aga WMPi optionsitest ei leia absull mitte midagi kasulikku.

Ma ei tea, mis väljundit ma kasutan, sest arvuti taga on 3x 3,5mm pistikut, bassi taga on 4x 3,5mm pistikut ning 5x musta tundmatut (natuke laiem) pistikut. Aga järeldan, et vist 3,5mm ikkagi.

VLC programmis panin 5.1, aga ei ole vahet.
---

Nii panin nüüd kõrva juurde ning kuulsin väga vaikset heli ning kuulsin pmst ainult eespoolseid kõlareid.
Aga kui ma Realtek HD Audio Manager programmist (helikaardi spets oma) neid kõlareid proovin, siis on kõik kõlarid tasakaalus.
Kuidas ma saaks teha nii, et kõigist tuleks normaalsel kogusel heli välja?
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 09.08.2008 00:12:15 Re: Probleem 5.1 heliga AC3 puhul vasta tsitaadiga

ArchMage kirjutas:

Output formatit muutes 5.1 poole ei muutu midagi. Ei ole ka loogiline, et muutuks.

Oled õigetel jälgedel, Output format peab tõepoolest olema seatud 5.1 peale, kuid lisaks sellele peavad paigas olema 3mad2 nimetatud seaded - player peab olema seatud 5.1 peale ning samuti helikaart. On sul helikaardi seadistus 5.1 peal ikka? Mis kaart sul on?
Mulle näib, et just seda sa pole paika sättinud, kui sa "ei tea, mis väljundit sa kasutad".

Aga üldiselt, kui on jamad koodekitega ja neid paika saada on keeruline, siis kasuta mõnd sisseehitatud koodekitega playerit: The KMPlayer (minu signatuuris on link), VLC või GOM Player. Esimene neist on funktsionaalsuselt võimekaim, VLC eeliseks on töötamine kõigil enamlevinud op-süsteemidel, ühegi eest ei pea maksma ja ükski ei sisalda nuhkvara.

Selge. Realtek. Ja on 5.1 peal?

Muide, millest sa järeldad, et videol on heli üldse AC3? Millega testisid?

tagasi üles
Azatris
HV veteran
Azatris

sõnum 09.08.2008 10:48:09 vasta tsitaadiga

Helikaardi seadistuses on jah 5.1 peal. Integreeritud helikaart on.
AC3 järeldan sellest, et esiteks AC3Filter programmis ütleb (ka pildil), et input format: AC3 ning ka icon_redface.gif torrenti icon_redface.gif infos oli öeldud AC3.

Spoiler Spoiler Spoiler

Nendel sätetel on kaugused õiged ja heli on võrdne - seega kuidas on loogiline, et filmis ei ole need tasakaalus?
Spoiler Spoiler Spoiler

---
Kas ei osatagi enam midagi soovitada? icon_sad.gif
tagasi üles
v2hja
HV Guru
v2hja

sõnum 09.08.2008 12:11:06 vasta tsitaadiga

ArchMage, ikka oskaks soovitada et kui torrent variandiga hakkama ei saa siis võta laena või osta DVD.
või siis et võtad miskiseid kolmandaid programme peale wmp.
mplayer või vlc player ja vaatad mida head need teevad.

ja kui eriti tähtis on see asi siis lased kõik maha mis peale lasnud oled ja siis uuesti peale.
justincase.

tagasi üles
nmk
Kreisi kasutaja

sõnum 09.08.2008 13:10:14 vasta tsitaadiga

mis kõlarid sul on ja kuidas arvutiga ühendatud?
Kommentaarid: 72 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 71
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 09.08.2008 14:52:54 vasta tsitaadiga

nmk kirjutas:
mis kõlarid sul on ja kuidas arvutiga ühendatud?

Täpipealt õige küsimus. Kas sinu 5.1 kõlarisüsteemi satelliidid on tõesti lairibakõlarid, et sul on seadistuses märgitud nii esi- kui tagasatelliitide kohta "Full range speakers"? Ma millegipärast kõvasti kahtlen - sellise komplekti hind ületaks mitmekordselt sinu arvuti hinna ja neid kohtab ikka Eestimaal suhteliselt harva, eriti arvuti taha ühendatuna ja integreeritud helikaardi otsas (mis oleks täielik raiskamine).

Kui satelliidid päriselt ei ole lairibakõlarid, aga seadistuses on nii märgitud, suunatakse satelliitidesse madalad sagedused, mida need kõlarid pole võimelised tekitama ja mis korrektse seadistuse puhul miksitaks kokku ja saadetaks subwooferisse, mis ainsana neid sagedusi (loodetavasti) tekitada suudab.

Võta "Full range speakers" alt mõlemad "linnukesed" maha ja proovi siis uuesti. See ei pruugi lahendada algset probleemi, aga see on kindlasti üks vigadest, mida oled seadistuses teinud.

Teine probleem - Realteki kaardi seadistuses on sul näha tagapaneelil (Back Panel) 6 pistikupesa, aga kirjutasid, et sul on neid arvuti taga vaid 3. Midagi on mäda. Kui sul on vaid kolm pesa, siis peaks ka seadistuses neid olema kolm. Ma pole Gigabyte moditud draivereid ise kasutanud, nii et pakun umbes - ava "Device advanced settings" ja tee sellest screenshot.
Ilmselt ei tule su kõlaritest just sellepärast midagi, et heli saadetakse olematutesse pesadesse.

tagasi üles
Azatris
HV veteran
Azatris

sõnum 09.08.2008 18:45:15 vasta tsitaadiga

v2hja, kui hoolikalt lugesid, olin ma juba ära maininud, et mul on VLC player. Olen ka proovinud igasuguseid surround music sampleid internetist proovida ning nendega on sama lugu. Rear kõlarid väga vaiksed. Mingi 10x vaiksemad.
nmk, Creative Inspire T6060 ja ütlesin juba, kuidas ühendatud ja selle uuesti selgitamine on päääris keeruline. Lühidalt öeldes kõlarite juhtmed lähevad subwoofrisse ning sealt subwoofrist läheb kolm juhe arvutisse.
Dogbert, Full range speakeri mahavõtmist olen proovinud, midagi ei muutu, kuid jätsin uuesti pealepanemata.
Ei, mu kaardi seadistustes on näha tagapaneelil 6 VÕIMALIKKU pesa, aga vaata 3 neist on kontrastsemad, mis tähendab, et ainult 3 pesa on ühendatud. icon_rolleyes.gif Front paneli teema jätame välja, see on absull midagi muud.
Spoiler Spoiler Spoiler
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 09.08.2008 19:12:30 vasta tsitaadiga

Nagu ma ütlesin, ei oska ma Gigabyte moditud draiverite seadistuses kuigivõrd orienteeruda. Olen kasutanud vaid Realteki enda draivereid ja seal käib süsteem hoopis teisiti.

Kas sinu ütlusest, et "kaugused õiged ja heli on võrdne" peab aru saama, et kõlarid iseenesest ikka häält teevad, kui kaardi seadistuses neid testid? (Realteki draiverites kõlaritel klõpsimisega, tõenäoliselt ka siin) Et ainult see AC3 video heli ei jõua teistesse kõlaritesse kohale?

Kas Windowsi Sounds and Audio Devices all on Speaker Settings alt valitud 5.1?

Igaks juhuks võiksid ka videot ennast kontrollida - näiteks GSpot abil. Näed ära, kas ikka on päriselt AC3.
Muidugi pole välistatud ka see, et heli on salvestatud AC3-na, kuid lisakanalites lihtsalt valitseb vaikus... Video mängimise ajal AC3 filtri seadistust avades peaks signaalide tasemed näha olema Input levels all.
Muidugi kui sinu esimene pilt pärinebki sealt, siis oled sellele küsimusele juba vastanud ja AC3 heli olemasolu on kindel.

tagasi üles
Azatris
HV veteran
Azatris

sõnum 09.08.2008 20:01:18 vasta tsitaadiga

Kaugused õiged ja heli on võrdne nii Realtek seadistustes kui ka Windowsi enda sounds and audi devices (seal kontrollides oli heli väga puhtalt kuulda Vistal, kõigis kanalites).
Ka AC3 filmis teeb mul häält rear kõlarid, lihtsalt oma 5-10x vaiksemalt, mis ei ole ju loogiline.
Jah, mu esimene pilt pärinebki sealt.
Seega. Tupik. Veel.

Proovisin veelkord 5.1 muusika sampleid ja heli on tagumistes kõlarites peaaegu, et olematu.
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 09.08.2008 20:56:47 vasta tsitaadiga

Nii. Nüüd siis jõudsime selleni, millest oleks tulnud alustada. Vista.
Sorry, aga Vista audiosüsteem töötab hoopis teisiti kui XP oma ja mul pole aimugi, mis seal valesti võib olla, kui probleemiks on Vista erinev süsteem.

Siiski võib üritada.
Kuna sul Windowsi ja helikaardi testihelid on ees ja taga võrdsed, AC3 heliga video helid aga mitte, siis jääb üle otsida viga vaid AC3 filtri seadistusest. Esmalt peaks teadma, kuidas see hetkel on seadistatud.
Tee screenshotid ka sakkidest Mixer, Gains ja System.

Samuti soovitan helikaardi seadistusest sisse lülitada Enable Bass Management - see suunab madalad helid kõigist kanalitest subwooferisse. Väikeste satelliitide puhul on see vajalik.

tagasi üles
Azatris
HV veteran
Azatris

sõnum 09.08.2008 22:01:31 vasta tsitaadiga

Enable Bass Management võtab bassi nii alla, et kohe kurb on kuulata muusikat. See kahjuks ei sobi mulle.
Screenshotte teen kohe...
---
Spoiler Spoiler Spoiler

Aga nagu ma ütlesin, on sample surround muusikas (kuigi nüüd pole eriti oluline, sest seda pmst meie maailmas ei eksisteeri nii laialt) sama asi. Kas siis tavalised helifailid kasutavad samat formaati või mis?
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 09.08.2008 23:15:36 vasta tsitaadiga

Kui sul bass management bassi maha võtab, siis sul ilmselt subwoofer samuti ei saa normaalse tugevusega signaali, kui üldse.
Ikka proovisid seda alles nüüd, kui Full range speakers pole kusagil märgitud? Muidu full range speakers + bass management, kui satelliidid on pisikesed, annab just selle bassi kadumise efekti.

Aga kui sul igasuguse 5.1 heli puhul on tagakõlarid ja nähtavasti ka bass nõrgad, siis vähemalt XP puhul hakkaks ma uurima volume mixerit või helikaardi seadistusest selle mikserit, kuna tõenäoliselt on seal muude kanalite heli nõrgemaks reguleeritud.
Vistal vist kanaleid eraldi reguleerida ei saa või mis? Ja kaardi seadistuses ka Vista all seda pole, eks?

Näib siis mingi Vista või Realteki Vista draiverite-spetsiifiline probleem olema - eeldusel, et võimendi ikka töötab ja on õigesti ühendatud. Võimendi testimiseks võid vahetada omavahel arvutist võimendisse minevad juhtmed omavahel - näiteks esi- ja tagakõlarite oma. Kui viga on arvutis, siis peaks nüüd tagakõlarid tugevamat heli tekitama. Kui viga on võimendis, siis ei muutu midagi.

Oot-oot. Ühe asja unustasin. Kui helikaardi seadistuses nende värviliste pistikupesade peal klõpsid, kas siis saad ise määrata, mis sealt pistikust välja tuleb või sisse läheb?

ArchMage kirjutas:
Kas siis tavalised helifailid kasutavad samat formaati või mis?
Mis asi on "tavaline helifail"? Kodeeringu tüüpe, mille mahamängimisse sekkub AC3 filter, võid lugeda kokku AC3 filtri System sakilt. Sul on seal lisaks AC3-le ka PCM (st taval. wav), DTS, MPEG (sh mp3), ja DVD audio.
Kui mingit playerit faili mahamängimiseks kasutad, siis tavaliselt viisakas player on võimeline näitama, milliseid filtreid ta kasutab. Heal juhul on neid võimalik ka valida. Kui kasutad GSpot-i faili testimiseks, siis ka see näitab.

viimati muutis Dogbert 09.08.2008 23:25:13, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 32
tagasi üles
Oskar.r
HV kasutaja
Oskar.r

sõnum 09.08.2008 23:23:14 vasta tsitaadiga

käisin korra silmadega teema uuesti üle (niiet kui midagi märkamate jäi icon_rolleyes.gif), arvan et on viga ac3filtris endas (esimesel pildil näha filtrist et millegipärast "converdib" stereoks (input ja output erinevus, kui no change on sees), tegelikult peaks kogu heli edasi minema muutmata kujul, hiljem tulevad mängu sinu kõlariseadistused helikaardil). kas see versioon ac3 filtrist mis sul, on toetab ka vistat?

aga milleks üldse selle filtriga jamada, k-lite unistall ja uuesti peale ainult codecitega (ilma plugijuginiteta). Vistaga kindlasti kaasas WMP, sealt paned (kuskilt) et 5.1 süsteem ja voplää heli olemas 8) (nii vähemalt teoorias). IMO filtrid on ainult selleks et teha nn realtime convertingut (stereost->surround jne)

ja kui kardad sateliite läbi lasta (kui just arvutikõlari bassikas juba filtrit vahel pole, arvutikõlaritega mul kogemusi vähe icon_smile.gif), siis võiks panna bass redirect ac3filtril mis saadab alumise otsa (bassid) subwooferisse. Lõikesagedus vali oma kõrva järgi (nii 90-180 Hz). Vaevalt sa neid satelliite filmi vaatamisel üldse õhtule saadad (pigem muusika kuulamisel võik neil filter olla), aga heli peaks minema just paremaks ja bassi ei kao ära, kuna satelliidid niikuinii alla u.200Hz normaalselt vist ei mängi. kui kaovad bassid on woofer vales augus lihtsalt.

Jõudu ja ma loodan et see plära ka kuidagi abistab sind icon_lol.gif beer_yum.gif
Kommentaarid: 14 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 14
tagasi üles
Azatris
HV veteran
Azatris

sõnum 10.08.2008 07:17:49 vasta tsitaadiga

Dogbert kirjutas:
Oot-oot. Ühe asja unustasin. Kui helikaardi seadistuses nende värviliste pistikupesade peal klõpsid, kas siis saad ise määrata, mis sealt pistikust välja tuleb või sisse läheb?

Nende peal klõpsides võid hulluks lihtsalt minna. Need ei tee midagi.
Tegelen Dogberti ja 3dmad2 juhendite järgi suts hiljem, hommikul ei taha ka pead vaevata.
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 10.08.2008 08:59:03 vasta tsitaadiga

ffdshow kui ilmtingimata mingit koodekijura on vaja evida.
Azatris
HV veteran
Azatris

sõnum 10.08.2008 11:23:43 vasta tsitaadiga

laurx kirjutas:
ffdshow kui ilmtingimata mingit koodekijura on vaja evida.

fddshow mul tegelikult ainult ongi, aga sellega tuli kaasa AC3 filter jms.
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 10.08.2008 11:24:30 vasta tsitaadiga

osad topivad seda eraldi peale veel.
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 10.08.2008 14:54:59 vasta tsitaadiga

Paistab, et sa pole ainus, kellel AC3 filter Vista all 5.1 heli stereoks nudib. Lahendusi on pakutud mõned ja osadel on mõjunud AC3 filtri eemaldamine ja Vista Codec Pack-iga asendamine, kus filtrid ja süsteem peaks olema juba ette Vistale sobivaks seadistatud.
Kuna Vista Codec Pack sisaldab ka ffdshow-d, siis ilmselt peaksid välja viskama nii ffdshow kui ac3 ja siis seda pakki proovima.

ArchMage kirjutas:

Nende peal klõpsides võid hulluks lihtsalt minna. Need ei tee midagi.
Kusagilt on mälusoppi jäänud, et Vista all see asi vist ei töötanud jah. XP puhul saab kenasti ise valida, mida sa millisest pesast välja või sisse lased - sellepärast küsisin.
tagasi üles
Azatris
HV veteran
Azatris

sõnum 10.08.2008 16:38:48 vasta tsitaadiga

Dogbert, BS playeriga sama lugu, fail ei mängi ikkagi üldse videot, ainult heli. See ka sama probleemiga.
Windows Media Playeriga, kui enne oli nii pilt kui ka heli, on nüüd heli selline põrisev (ehk mitte midagi pole kuulda)
Ja VLC playeris ei muutunud midagi.
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 10.08.2008 16:56:19 vasta tsitaadiga

Paha küll. Selliselt "kaugjuhtimise teel" ei oska ma kahjuks rohkem aidata. Kui ise oleks võimalus pusida ja katsetada, saaks tõenäoliselt korda.

Ah soo, mis on helikaardi draiverite versioon? Realteki draiverite vanemate versioonidega Vista all on olnud igasugu jamasid ja Gigabyte moditud versioon baseerub samuti kindlasti mitte kõige värskematel Realteki versioonidel.
Kõige värskemad Realteki draiverid on 29. juulist: R2.00 ->

Muide, kas sisendeid omavahel vahetada proovisid võimendi peal, et võimendi ja kaablite vigu välistada?

tagasi üles
Azatris
HV veteran
Azatris

sõnum 10.08.2008 17:17:58 vasta tsitaadiga

Audio driver version: 6.0.1.5628 - aga vaatan, mis R2.00 suudab teha.

Vahetasin front ja rear sisendid omavahel ära. Frontid muusikat ei mängi, ainult rear (2.1 muusika puhul).
Ning kui nüüd panna enable bass management peale, jääb ikka bassi vähemaks - mis ei ole üldsegi tore.
Ja kui panna speaker filli peale, on frontid ikka sama vaiksed kui on olnud varem rearid ja center sama vali, kui nüüd on rearid.
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 10.08.2008 17:20:47 vasta tsitaadiga

ArchMage kirjutas:

Vahetasin front ja rear sisendid omavahel ära. Frontid muusikat ei mängi, ainult rear (2.1 muusika puhul).
Ning kui nüüd panna enable bass management peale, jääb ikka bassi vähemaks - mis ei ole üldsegi tore.
Ja kui panna speaker filli peale, on frontid ikka sama vaiksed kui on olnud varem rearid ja center sama vali, kui nüüd on rearid.

Väga hea. Siis on võim ja kaablid korras ja võib selle osa välistada. Järelikult ikkagi softi viga (või äärmisel juhul helikaardi).

tagasi üles
Azatris
HV veteran
Azatris

sõnum 10.08.2008 17:24:28 vasta tsitaadiga

Märgiks ära, et tuliuus arvuti ja P5Q emaplaat.

ArchMage kirjutas:
Audio driver version: 6.0.1.5628

Antud versioon on emaplaadi kodukal kõige uuem.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Multimeedia- ja helifoorum »  Probleem 5.1 heliga AC3 puhul mine lehele 1, 2  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.