Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
SurfData
HV Guru

|
20.02.2015 13:20:43
|
|
|
LKits kirjutas: |
Jah, tarbivad 2kW tunnis, aga kui pikalt sa lased tollel tarbida?
Vana pliit oli vist 1.5kW ning keskmiselt omleti valmistamine võttis aega (pliidil, mitte ahjus) ~30 minutit, sest too soojenes nii kuradima kaua.
Uue pliidiga võtab ~5min.
Kui on tõesti plaan osta sellin suur pliit, siis see on kulukas lõbu. Aga nagu ma ütlesin, siis mina, tagasihoidlikult, palju ei vaja
Ja öise boileri elektritarbimise kohapealt, ma teen arvutused ja vaatan, kui suure osakaalu võidab sellega. Teisi harjumusi muutnud ei ole, ainult boileri panin taimeriga "soodusajale" tiksuma  |
mul kodumasinad ei paista tarbimisest väljagi
|
|
Kommentaarid: 84 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
20.02.2015 13:27:42
|
|
|
Tanel, sul seal on malmplaatidega pliit?
Võrdlusena näiteks endal kodus nüüd juba üle 10a vana klaaskeraamiline pliit. Kas see on ka niivõrd vana ja kehvake, et peaks välja vahetama?
|
|
Kommentaarid: 85 loe/lisa |
   |
2 :: |
78 |
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 13 loe/lisa |
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
XeStAiSy
Aeg maha 60
|
20.02.2015 13:46:13
|
|
|
Sisuliselt suurt ei võida ka boileriga meil öö tarbimine kahekordne võrreldes päevasega. Elektri arvele paneb põntsu ikkagi edastamis tasu mis on sama hinnaga peaegu kui elektri kw tund hind.
_________________ Punktkeevitus patareidele/akudele. Akutrelli/laptopi/e-bike. PM |
|
Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
11 |
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
20.02.2015 13:49:51
|
|
|
Minu arust üks lihtsamaid meetodeid on ikkagi vee keetmisega katsetada.
Pange X kogus vett potti, pange pliidile, lükake pliit maksimumi ning vaadake kaua läheb et vesi läheks keema (mitte need väikesed mullikesed, vaid suured )
Täna õhtul katsetan ära täpselt, kui kaua läheb mul kiirkeedukannuga ja pliidiga 1L vee keetmiseks. Täitsa huvitab kohe  |
See oleneb kõvasti ka võimsusest siiski ju.
Kui üks näiteks kütab 2 kW ja teine 3 kW, siis ei ole see eriti võrreldav.
|
|
   |
78 |
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
|
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
20.02.2015 14:08:24
|
|
|
mikk36 kirjutas: |
Tanel, sul seal on malmplaatidega pliit?
|
Vana Strömberg malmist küttekehad koos ahjuga jah.
|
|
Kommentaarid: 469 loe/lisa |
   |
12 :: |
7 :: |
359 |
|
tagasi üles |
|
 |
eix666
HV veteran

|
20.02.2015 14:10:20
|
|
|
Pliitide puhul (ja ka mõnede muude seadmete puhul, kus suurem elektrikulu läheb soojuseks) tasub arvestada ka seda, et külmal ajal (mida meil siin ikka jätkub) aitab see ülejäänud soojus ka natuke tuba kütta. Ehk siis mitte 100% elektrisäästu ei tähenda säästu, kuna selle arvelt tuleb natuke rohkem küttele kulutada (keskküttega kortermajas ei pruugi küll oma pliiti vahetades küttearve muutuda, aga kui kõik korraga säästlikumaks muutuks, siis muutuks ka küttearve).
Lihtsalt, et seda aspekti arvutustes tähelepanuta ei jätaks.
|
|
Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
Forss
HV kasutaja

|
20.02.2015 14:12:56
|
|
|
eix666 kirjutas: |
Pliitide puhul (ja ka mõnede muude seadmete puhul, kus suurem elektrikulu läheb soojuseks) tasub arvestada ka seda, et külmal ajal (mida meil siin ikka jätkub) aitab see ülejäänud soojus ka natuke tuba kütta. Ehk siis mitte 100% elektrisäästu ei tähenda säästu, kuna selle arvelt tuleb natuke rohkem küttele kulutada (keskküttega kortermajas ei pruugi küll oma pliiti vahetades küttearve muutuda, aga kui kõik korraga säästlikumaks muutuks, siis muutuks ka küttearve).
Lihtsalt, et seda aspekti arvutustes tähelepanuta ei jätaks. |
Siis tasuks arvestada ka, et enamus inimesi tuulutab tuba pärast söögitegemist, et toidulõhnad tuppa ei jääks
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
20.02.2015 14:41:39
|
|
|
Forss kirjutas: |
eix666 kirjutas: |
Lihtsalt, et seda aspekti arvutustes tähelepanuta ei jätaks. |
Siis tasuks arvestada ka, et enamus inimesi tuulutab tuba pärast söögitegemist, et toidulõhnad tuppa ei jääks  |
No tuulutatakse siis ka induktsioonahju korral.
|
|
   |
78 |
|
tagasi üles |
|
 |
hervor
HV kasutaja
|
20.02.2015 15:21:41
|
|
|
Saab, kui "korrutad" tulemuse 1kW peale.
Minu kunagine katse.
Pliit: 2kW
Vee maht: 0.5L
Aeg: 45 sekundit
"Valem" (45s / 0.5L) * 2kW = 180s (1L vee kuumutamine 1kW pliidiga keemistemperatuurini)
Seal pole muidugi täpselt kirjas, mis oli vee algne temperatuur, aga nagu ma ütlesin - umbkaudne, annab mingigi aimduse. Mina keerasin kraani külma poole põhja, lasin joosta veidi ja viisin katse läbi.
Aga nüüd on vahepeal kiirkeedukann vahetunud - saab uuesti proovida  |
0,5*4200*80/2000 annab ajaks 84 sekundit, seega külm see vesi küll olla ei saanud
Teine võimalus on loomulikult, et induksioonpliidi võimsus käivitumisel on oluliselt suurem, aga kas nii palju...
|
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
|
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
20.02.2015 16:00:34
|
|
|
Samsungil on vaja oma kaupa müüa, seega igasugune hülgemöla, mida kasvõi mõni loll uskuma jääb, on puhas tulu.
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus. |
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
mahno
HV kasutaja
|
20.02.2015 16:06:47
|
|
|
Samas mina kütan osaliselt elektriga elamist. Seetõttu mul suurt vahet pole, kas kasutan tõhusamat või vähem tõhusat pliiti - kõik kaod lähevad lõpuks soojuseks ja selle võrra peab elektriradikas vähem tööd tegema. Lõppkokkuvõttes suvalise pliidi kasutegur on mul külmal ajal 100%. Tegelikult sama jutt käib ka muude kodumasinate kohta.
Suvel on pilt vähe teine.
|
|
Kommentaarid: 23 loe/lisa |
   |
1 :: |
21 |
|
tagasi üles |
|
 |
Vael
HV Guru
|
20.02.2015 18:17:40
|
|
|
2a tagant seadmete väljavahetamine on looduse saastamine, palju vett ja en. ühe külmiku pliidi tootmiseks läheb?
Hea mõte tekkis eespoolt, gaasipliidiga pole el arvet ning nii kui nuppu vajutad on ka tuli all;)
|
|
Kommentaarid: 17 loe/lisa |
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
ykshuntka
HV kasutaja

|
20.02.2015 20:08:33
|
|
|
Mina olen üks nendest koidest kes tehnikat lõpuni kasutab
Palk on väike ja iga 3a tagant ei kipu kogu tehnikat välja vahetama:
televiisor Samsungi 54" paksuke on 12a kasutusel ilma remontimiseta- lapsed vaatavad etv2 multikaid, suured vaatavad arvutist
pesumasin Beko 10a vana, ise vahetasin lüliti ja puhastasin harjad
elektripliit plaatidega 8a vana - ei ole remonti vajanud, aga soov on välja vahetada säästlikuma vastu
sülearvuti ordi 7a, sellele varuosi ostnud 2 arvuti jagu
lauaarvuti koostatud kasutatud osadest mis tulid 6a tagasi tehasest
külmikud 3a, väga vanad läksid suvel +33C ajal läbi
elektriboiler 6kuud, vana sai 9a ja hakkas lennuki häält tegema (uue boileri paigaldamise järel elektri kulu ei langenud)
monitor 1 nädal, vana sai 8a ja taustavalguse lamp hakkas jukerdama
|
|
Kommentaarid: 53 loe/lisa |
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
20.02.2015 21:35:53
|
|
|
Nonii - tegin väikesed arvutused.
Eelmise aasta juunis (06.2014), paigaldati mulle automaatne elektrinäidik, mis mõõtis automaatselt kahetariifselt.
Sellest ajast (06.2014 kuni 12.2014) oli minu keskmine tarbimise suhe päevane 60%, öine 40%.
Alates sellest aastat panin boilerile vahele taimeri, mis seadistatud nii, et boiler kütaks AINULT öise tariifiga ajal (E-R 23:00-6:00 ning L-P koguaeg sees).
Jaanuaris oli minu elektri tarbimise suhe päevane 38%, öine 62% ning muid harjumusi ma ei muutnud. Üldine tarbimine oli suurem, kui muidu - ei tea, olin võib-olla kodusem või midaiganes
Igal juhul, arvutuste kohaselt, oleksin ma säästnud eelmise aasta 06.2014-12.2014 ~9€, kui oleks rakendanud sama meetodid Ei, see ei ole suur võit, aga siiski, midagigi
EDIT: Kuna jaanuarist oli tarbimine 38/62, mitte 60/40, siis võitsin 1.23€ seda pole palju, aga protsentuaalselt 7.6%
Eks ole näha, kui palju ma järgnevatel kuudel võidan - exceli tabel ilusasti olemas, mida saab jätkuvalt täita
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
kalvis
Kreisi kasutaja
|
21.02.2015 14:29:13
|
|
|
Selle artikli mõte oli analoogne ajupesu et võidab see kel surres kõige rohkem asju!
Enamus kodutehnika elektritarbimisel on võit marginaalne st. täiesti töötava kodutehnika asemele ostes uue saad mõne wati võitu, aastane võit oleks miski 15 €. Eesmärk ongi saada ullikesi tormata raha kulutamisele mingist hetkenõrkuse vallandumisel. Igaüks tahab nati kadedam olla naabrist.
Toome eesti majade tüüpjuhtumi - enamus soojustamata majadel on 8 kW lisakulu maja kohta võrreldes soojustatud majaga. st. 3*24*30*8=17280 kWh küttehooaja kohta. Vot soojustage maja ära ja vaadake kui suure kokkuhoiu saate iga aasta kohta! See on mäng mis väärib küünlaid!
|
|
tagasi üles |
|
 |
Vael
HV Guru
|
21.02.2015 20:07:28
|
|
|
kalvis kirjutas: |
Selle artikli mõte oli analoogne ajupesu et võidab see kel surres kõige rohkem asju!
Enamus kodutehnika elektritarbimisel on võit marginaalne st. täiesti töötava kodutehnika asemele ostes uue saad mõne wati võitu, aastane võit oleks miski 15 €. Eesmärk ongi saada ullikesi tormata raha kulutamisele mingist hetkenõrkuse vallandumisel. Igaüks tahab nati kadedam olla naabrist.
Toome eesti majade tüüpjuhtumi - enamus soojustamata majadel on 8 kW lisakulu maja kohta võrreldes soojustatud majaga. st. 3*24*30*8=17280 kWh küttehooaja kohta. Vot soojustage maja ära ja vaadake kui suure kokkuhoiu saate iga aasta kohta! See on mäng mis väärib küünlaid! |
10a laenu, st laenuga koos maksad(n) rohkem kui suvaline teine maja mˇ2 kohta eesti suvalises punktis. Ja seejuures toas külmem, kui soojustamata majades. Ainukene asi mille pärast tasuks majasid soojustama tormata on siis kui 90% teisi on soojustatud ja kütet kulub neil vähem ning katlamaja tõstab kütte hinda, et kasum tasa teenida. Sel juhul tuleks soojustamata majal suhteliselt rohkem maksta. Aga kui selline olukord tekib, siis ka katlamaja küttehinna tõus nulliks tulemuse ära ka soojustatud majadel. Iseküsimus on see, et saaks tööhõivet tõsta, aga seejuures nuumaks rootsi pankasid 10a.
Tooksin jällegi välja, et looduse kokkuhoiu seisukohalt ei pruugi ka majade soojustamine võitu anda, materjalide tootmiseks kulub energiat + toorainet + kaevandamine jne...
Ei ole see midagi nii lihtne nagu esialgu paistab.
mˇ2 hind see talv paaril kuul võrreldud endal, koguaeg läheb koos laenuga kallimaks, kui mujal. 10a pärast kui laen saab makstud on soojustus kui efektiivne veel? Lisaks sundventilatsiooniaaugud, kust talvel -15 tormiga puhub mõnus karastav õhk peale, eriti kui akna ääres istuda. Akna saab vähemalt kinni\lahti teha kui vaja tuulutada. Igati "mõistlik" lahendus, "soovitan" kõigile:P
|
|
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
von Wu
HV Guru

|
21.02.2015 20:14:03
|
|
|
Vael kirjutas: |
Lisaks sundventilatsiooniaaugud, kust talvel -15 tormiga puhub mõnus karastav õhk peale, eriti kui akna ääres istuda. Akna saab vähemalt kinni\lahti teha kui vaja tuulutada. Igati "mõistlik" lahendus, "soovitan" kõigile:P |
Siis on ventilatsioon valesti tehtud. Avad peab saama vajadusel sulgeda.
|
|
Kommentaarid: 889 loe/lisa |
   |
668 |
|
tagasi üles |
|
 |
marcor1
HV veteran

|
|
Kommentaarid: 69 loe/lisa |
   |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
21.02.2015 21:52:55
|
|
|
marcor1, kondensaatoritesse saab voolu ette talletada, et seda siis vajadusel sealt tarvitada.
|
|
   |
78 |
|
tagasi üles |
|
 |
marcor1
HV veteran

|
21.02.2015 22:46:53
|
|
|
mikk36 kirjutas: |
marcor1, kondensaatoritesse saab voolu ette talletada, et seda siis vajadusel sealt tarvitada. |
kondekates ei salvestata "voolu";
Samsung kasutab tõenäoliselt D klassi võimu, mille kasutegur jääb alla 100%(ei ole igiliikur).
Reaalne on 137W või vähem - erinevus 4 korda
Ning sama tootja esindaja räägib nüüd: "5–10 aastat vanad seadmed tarbivad aga aastas 3-4 korda rohkem" ?
_________________ War. War never changes.
Malkavian: [to a stop sign] No, you stop! |
|
Kommentaarid: 69 loe/lisa |
   |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
Vael
HV Guru
|
21.02.2015 23:29:58
|
|
|
von Wu kirjutas: |
Vael kirjutas: |
Lisaks sundventilatsiooniaaugud, kust talvel -15 tormiga puhub mõnus karastav õhk peale, eriti kui akna ääres istuda. Akna saab vähemalt kinni\lahti teha kui vaja tuulutada. Igati "mõistlik" lahendus, "soovitan" kõigile:P |
Siis on ventilatsioon valesti tehtud. Avad peab saama vajadusel sulgeda. |
Saab küll sulgeda, aga see on see tüüpiline labadega plastmass julla, mida igalpool kasutatakse. 2 kohas sama nali olnud ja talvel -15 kuni -30C ainuke asi, mis natukenegi aitab on kleeplint. Aga kleeplinti võib vabalt kleepida ka 30a vanadele akendele ja kuus oleks kokkuhoid 20€ laenu pealt:P
Kui efektiivsus ei lange 10a, siis korteri väärtus mingil määral säiliks rohkem, aga seda peaks täpsemate arvutustega juba kalkuleerima ning "kõhutunne" ütleb, et jääb nagu külmikutegi puhul väga minimaalseks.
|
|
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
22.02.2015 00:25:53
|
|
|
marcor1, no misiganes, põhimõttest said aru. 500W ei ole loomulikult püsiv võimsus, vaid ajutine, mida saab eelnevalt varutud energiaga esitada, kuid mitte püsivalt.
|
|
   |
78 |
|
tagasi üles |
|